Mi ez?

Takarékoskodj...

1031

Azzal gondolom mindenki egyetért, hogy a laptopok által nyújtott szabadság varázslatos. Igen ám, de mi van akkor, ha épp nyitva van húsz firefox ablak, egytől-egyig fontos persze, egy dokumentum legalább, amit még nem mentettél, két-három csetablak és egyszer csak villogsz, hogy azonnal válts hálózati töltésre az aksiról vagy ments, ments és ments! De már ki is kapcsolt, mire elővetted a tápegységet és a vadidegen kávéházban megtaláltad a hálózati csatlakozót. Vannak olyan trükkök, nevezzük hasznos tippeknek, amelyekkel húzhatod az időt, amíg az aksi tölti a gépedet.

Maximalizáljuk az üzemidőt! 

Van egy olyan funkcióbillentyű a laptopon, amivel a monitor fényerejét állíthatod, na ezt vedd lejjebb. Emellett a processzort és a hűtést is állítsuk takarékra. A képernyővel kapcsolatban van még néhány energiazabáló: a csilli-villi háttérképek, a mozgó animációk, ezekre semmi szükség, majd otthon bekapcsolod a PC-den vagy ha kábelen vagy. Az extra vizuális elemeket megjelenítő videókátyák, a merevlemez rengeteg energiát felemészt, ezért nem árt, ha kordában tartjuk őket. Biztos azt is felfedezted már, hogy létezik energiatakarékos üzemmód a gépeden - Vezérlőpulton keressük meg a "Energiagazdálkodási lehetőségek" és ott -, na ezt ilyenkor célszerű használni.

Azokat a programokat, amiket épp nem használsz, ne futtasd, gondolok például az iTunes-ra. Az USB-det is felesleges rácsatlakoztatni a laptopodra és úgy hagyni, ha már nem használod, mert szívja az energiát, ugyanez a helyzet az USB-s egérrel is, na meg az iPod-dal is. Nem éppen takarékos ötlet a laptopról tölteni az iPodot. Ne használd, ha nem használod. Ez a helyzet a wifi-vel is, ha nem netezel, kapcsold ki az automatikus keresőt és csatlakozót, minek? A táblázatkezelőben és a szövegszerkesztőben is nyugodtan kikapcsolhatod a hasznos, de energiaigényes automatikus mentés funkciót. Néha ments rá, az közel sem zabál annyi energiát, mint az automata. Majd ha kell, visszakapcsolod ezeket. 

Állíttasd be, hogy töredezés-mentesen működjön a merevlemez. Az adatokat nem sorban veszi fel a gép ilyenkor, hanem összevissza és utána rendezi sorba. A töredezettség-mentesítés energiaigényes folyamat, így ajánlott a tápegységre csatlakozva végezni. Ha ez megvan, akkor gyorsabb lesz a merevlemez és kevesebb idő alatt találja meg a géped az adatokat, ergo kevesebb energiát használ.

Ne használj CD-t, DVD-t, inkább merevlemezről olvasd be a cuccokat. Bár sok energiát igényel ez is, de a CD/DVD meghajtók külön motorral rendelkeznek, így mondanom sem kell, milyen sok energiát használ, ugye?

Ne csak a monitort takarítsd, hanem az akkumulátor fém érintkező felületét is, mondjuk egy alkoholos puha kendővel. Ezzel eltávolíthatjuk az összegyűlt porcicákat és az esetleges rozsdásodást. Ha már az aksinál tartunk, ne feledd néha megdolgoztatni az aksikat. Soha ne hagyd, hogy két hétnél hosszabb ideig figyeljenek tétlenül, dolgozz néha csak akkumulátorról. Persze nem kell teljesen lemeríteni, mert ezek a  Líthium-ionos cuccok már nem igénylik, mint elődjeik, a teljes lemerítést. 

Ha ezek sem válnak be, akkor szerezz be egy energiatakarékos laptopot, vannak olyanok, amik már egy teljes napos használattal csábítanak a megvásárlásukra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások