Mi ez?

Mi ez? Retek

1025

Raphanus sativus, azaz retek. Van belőle fehér, piros, fekete. A legkorábban kapható zöldség a piacon – mármint frissen – fontos vitaminforrás. Ez a retek, hamar fás lesz és csípős, vagyis pudvás. A nyári retek sokkal tartósabb, a fekete retket még télre is el lehet tenni, oda ahova a krumplit, száraz, hűvös helyre. Persze, hogy ezt a zöldséget is a nagy utazónak, Marco Polónak köszönhetjük, aki Kelet-Ázsiában lelt rá. Azért hasznos növény, mert tele van C-vitaminnal, illóanyagai elősegítik az epe és a máj működését, tehát tisztító hatása van a szervezetünkre. A népi hiedelem azt tartja, hogy: a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Éhgyomorra nem jó retket enni, mert marja a pocakot. De azon kívül, hogy az asztalra tesszük eledelként, szirupjából és levéből gyógyhatású szer készíthető. A retekből kipréselt levet epebántalmakra szokták használni, a szirupot pedig megfázásra, kínzó, száraz köhögésre. Ezt úgy készítheted el, ha a fekete retket kettévágod, kivájod a közepét – mondjuk egy-két centi átmérőben – és az üregbe mézet teszel. Néhány óra múlva a retek illóolaja keveredik a mézzel, és ez felszakítja a köhögést valamint csillapítja azt. A retket nyersen szokás fogyasztani. Salátákhoz, húsok, sajtok mellé, vagy lesózva a szendvicsbe is nagyon fincsi, sőt én már grillezni is próbáltam. A retket vékony karikákra szeltem, lesóztam, fél óra múlva leöntöttem a levét, és egy-egy percig sütöttem mindkét oldalát. Csuda pikáns.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások