Közösség

Lopunk, másolunk

1020

Több mint a fiatalok fele minősül törvényszegőnek a szerzői jogok tekintetében, hisz egy friss és ropogós felmérés szerint minden második fiatal rendszeresen másol és közvetít barátai számára illegális zeneszámokat. Mostanában leginkább a törvényszegő zeneletöltéstől hangos a sajtó, pusztán minden huszadik letöltésért fizetnek az interneten keresztül, de a British Music Rigts (BMR) szerint a teljes képhez hozzátartozik a legális CD-k és egyéb hanghordozók illegális másolása. A jelenség már több évtizede, a kazettás magnók megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend, a másolás a kutatások szerint teljesen beleivódott a kultúrába, s ez szintén jelentős bevételkiesést jelent a kiadóvállalatoknak - számolt be a Guardian.

A BMR által készíttetett felmérésből az is kiderül, a 18-24 éves korosztály tagjai között a másolás ráadásul gyakoribb és elterjedtebb, mint az illegális letöltés, a megkérdezettek kétharmada a megelőző hónapban átlagosan öt CD-t másolt barátai számára  Nagy-Britanniában. Mindösszességében a fiatalok 95 százaléka vett már részt valamilyen formában a másolásban, legyen ez a számítógépről vagy egyéb, külső adathordozóról történő másolás vagy akár a rádióból történő felvétel. Hozzájön ehhez, hogy egy átlagos mp3 lejátszón megközelítőleg 750 dollár értékű kifizetetlen zeneszám figyel, amin persze a szakma egy része és a kiadók dühöngenek.

A fiatalok nagy része persze tudja, hogy mindez illegális és törvénysértő, de megfékezni úgy tűnik lehetetlen, mindenféle próbálkozás eleve kudarcra van ítélve. Hozzátartozik azonban az igazsághoz az is, hogy a zenészek csak addig zenélnek, amíg ez megéri nekik, a kiadók nem valószínű, hogy valaha a csőd szélére jutnak, s gyorsan tegyük hozzá azt is, az ingyenesen - fénysebességgel - terjedő zenének pozitív hatása is megmutatkozik a szakmát illetően, hisz több zenét ismerve több koncertre, több fesztiválra látogatnak el az emberek. Már nem csak a rádiók szerkesztett zenei kínálatából tájékozódik ingyen egy fiatal, hanem a neten, csereberén keresztül is, így szélesebb spektrumból meríthet, s ez a fentiek mellett az ízlésre is jó hatással van. No meg az ember saját hazájának tehetséges gyermekeit is támogatja azzal, hogy megveszi a kiadott lemezt, tehát néha a lelkiismeret is közbeszól. Néha.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások