Közösség

Hogyan bérelj pecót?

978

Az albérletet szinte mindenki próbálta, és bizony probléma nélkül nem lehet megúszni, ahány ház, annyi szokás. Nem mindegy milyen, kikkel, mennyiért és hol, az sem mindegy, kitől béreljük a pecót. Rémtörténetek és jó élmények vegyesen keringenek közszájon, mégis mi szól az albérlet mellett és ellen? Mire figyeljünk amikor kiveszünk egy lakást? 

Hosszú távon mind egyetemi tanulmányok mellett, mind munka mellett kiváló konstrukciónak tűnik, hisz nem tíz évre kötjük le magunkat, hanem jóval rövidebb időre. Ellene szól, hogy az ablakon dobáljuk ki a pénzt, és valaki mást gazdagítunk ezzel, így mégis elgondolkodtató a lakásvásárlás.

Keresünk

Az albérlet keresés ma már jóval egyszerűbb, mint az internet kora előtt, amikor újságokat kellett végignyálazni, majd sorra felhívni, és megkérdezni a lakás legfontosabb adatait. A netnek hála ma már láthatunk képeket a lakásról, nyomozhatunk a tulajdonos után az iwiwen, és költséghatékonyan e-mailen egyeztethetjük az időpontot háznézésre. A hirdetések közt mindenfélét találni, a fontos, hogy legyen szűrő, amit szem előtt tartunk azon kívül, hogy lakótársat szeretnénk vagy egyedül bérelnénk, esetleg haverokkal laknánk együtt. Ha nem szeretnénk a keresés mizériájával bajlódni, akkor választhatjuk a közvetítőket, akik a megadott szempontok alapján tálcán kínálják a lakásokat. Nem árt megkérdezni, kinek és mennyibe fog ez kóstálni. Hasznos, ha köremilt küldünk az ismerőseinknek arról, lakást keresünk, szóljanak, ha valamit hallanak. 

A tulaj

Tény, hogy a lakás a fontos, de nem mindegy kitől béreljük. Ha már a telefonbeszélgetés során rossz érzésünk van, vagy éppen össze-vissza rakosgatja az időpontot, elgondolkodtató, hogy milyen lesz vele az együttműködés. Ha teljesen bunkó és a válasza az, hogy olvasd el a hirdetésben amit tudni akarsz, akkor kérdéses, milyen lenne tőle bérelni a pecót. Az időpontot úgy érdemes kiválasztani, hogy többet is megnézzünk egy nap, így lesz viszonyítási alapunk. 

Lényeges  szempontok

Milyen környék vagy kerület legyen, ahol szívesen élnénk, mekkora legyen a lakás, és mennyit tudunk ezért havonta kifizetni? Ha az a döntés születik, hogy többen költöznek egy albérletbe, akkor számolni kell azzal, hogy egyvalaki lesz, aki elviszi a balhét a főbérlő felé, ráadásul már a kezdetekkor konfliktusok és alkuk sorozatával jár. Ha olyan kifejezést látunk a hirdetésben, hogy frissen felújított, elképzelhető, hogy gipszstukókkal vagy éppen teljesen minimál stílusban lesz berendezve, ami nem biztos, hogy megfelel az ízlésünknek, ráadásul az is lehetséges, hogy csak ki van festve, érdemes rákérdezni, mit ért a hirdetettek alatt.

Ha több szobát hirdetnek, és nincs ott más jelző, akkor tudakoljuk meg, hogy egymásból nyílnak-e, pusztán komfortérzetünk miatt. A "csendes szomszédok" feltehetően nyugdíjasokat takar, ők pedig bármit megtesznek a nyugalmuk érdekében. A fürdőszoba mindenhol alap, lényeges, hogy egyben van-e a vécével - ez főleg Budapesten releváns kérdés. Az emelet száma és a ház milyensége is fontos, számolnunk kell azzal, hogy ha az ablakok a gangra néznek, mindenki ott jár majd át. Ha földszinti, akkor feltehetően sötét, és ha utcára néz, érdemes meghallgatni, mennyire forgalmas is az az utca, ez főleg nyáron nem mindegy. A környéken lehetőleg a saját kényelmünknek megfelelően legyen posta, bank, bolt vagy piac, vagy akár a kedvenc kocsma közelsége is szempont lehet. Az árra és a kaucióra kérdezzünk rá, fontos, hány hónapot kérnek előre, ez utóbbit igyekezzünk lealkudni egy havira, minél kevesebb pénzt hagyjunk a tulajdonosnál. 

Szemtől szemben

A lakásban állva eldől minden, kellemes-e a hangulata, kényelmes-e, megfelel-e ízlésünknek. Ha egyáltalán nem tetszik a lakás, jobb, ha leplezzük, azzal "köszi, de még megnéznék mást is", bár már megesett, hogy egy frekventált, baromi jónak hangzó lakásból azonnal kifordultunk. A főbérlő személye lelepleződik a találkozás során, az odafigyelése vagy éppen hanyagsága azonnal meglátszik a lakáson. Ha éppen mi nem vagyunk szimpatikusak, fennáll annak veszélye, hogy azt mondja, még vár másra, olyanra, aki hamarabb jött, és akinek szintén tetszett. Ha úgy tűnik, minden klappol, érdemes elkérni az előző évi, téli számlákat, hisz ezekből látni igazán, mennyibe kóstál majd a rezsi. Az internet, kisállat, dohányzás kérdéseket is ilyenkor érdemes tisztázni, aztán jöhet a szerződéskötés. 

Szerződés

Mindkét fél saját érdekében muszáj aláírnunk, ha ismerős a tulajdonos, ha nem. Ehhez nem kell ügyvéd, az interneten számos ilyen szerződés sablont találni. A szerződés pontjaiban a lakás elhagyásának részletei mindenképp szerepeljenek, a kaució összegével és tartalmával vagy épp a lakás felújításával kapcsolatos problémákkal együtt, mert nem mindegy, hogy egy ablakcserét vagy éppen valamelyik gép meghibásodásának költségét ki fogja állni. A szerződésre az összes óra állását rá kell írni, és ha precízen gondolkodunk, kérjük el azokat a számlákat, melyen látható, hogy a kulcs átadásáig minden ki van fizetve. A kaució összegét és az egy havi lakbért a kulcsátadással együtt cseréljük, így biztosan nem lehet semmi akadálya annak, hogy kivegyük a pecót.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások