Lélek

Segítség, haldoklik!

995

Az elmúlt hetekben több szerettemről, barátomról, munkatársaimról is kiderült, hogy beteg. Van, aki gyógyíthatatlan, van aki nem csak épp nem figyelt oda a lelkére és olyan durva pszichoszomatikus betegsége lett, hogy még az is lehet, hogy meg kell műteni. Aztán tegnap felhívott egy kedves ismerősöm, hogy van egy barátja, aki haldoklik és napok óta nem tud az információval mit kezdeni, csak arra képes, hogy mámorodásig igyon. 

Elgondolkodtam, vajon mivel tudunk segíteni, amikor ekkora baj. Mert  halálos betegnek lenni, nem könnyű. Van az első fázis, amikor még bízol benne, hogy épp ma fognak felfedezni valami gyógyszert, aztán belefáradsz a várakozásba, elkezdesz bízni a csodákban, de mégiscsak a halál az, ami közeledik. Roham tempóban. Mert innentől kezdve mindegy, hogy egy év vagy három, esetleg csak két hónap. Ott lebeg Damoklész kardjaként a fejed felett.


Egy barátnak a válságban még nagyobb szüksége van ránk, mint egyébként. De mi van veled? Mi van akkor, ha téged annyira megvisel az, ami vele történik, hogy nem tudsz mellette állni? Nehéz hátat fordítani, de néha a saját lelki épségünk miatt muszáj elhatárolódni. De ez szinte lehetetlen, de akkor mégis mit és hogyan tegyünk, mondjunk, viselkedjünk.

Ha semmi mást nem tehetsz, hát hagyd, hogy sírjon. Legyél logikus és maradj realista. Ne ámítsd, csak, hogy felszínen könnyebb legyen mindkettőtöknek.  Beszéljétek meg és közben dolgozzátok fel, hogy a halál a világ egyik legtermészetesebb dolga, hiszen, aki megszületik, az meghal. Ki fiatalon, ki öregen, ki egészségesen, ki halálos kóroktól szedálva. Sokkal egyszerűbb a hirtelen halál, főleg az elhunytnak, legalábbis arról nem sok mindent tudunk. Erre a nagy titokra, hogy mi történik a halállal az emberrel, csak a haldokló tud felkészülni, belegondolni, átélni. Ez egy nagy titok és lehet ők a kiváltságosok, akik ezt megtudhatják. 

Te mit tennél egy ilyen szituációban? Vagy volt is már hasonló tapasztalatod?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások