Test

Mit árul el a székletünk?

964

Mindenhonnan az egészséges életmód, táplálkozás, mozgás, alvás, szerelem folyik, de WC-be kevesen néznek bele. Pedig aztán onnan lehet következtetéseket levonni. Gondoljunk csak mondjuk a vizsgadrukkra és a hasmenésre vagy a szorongásra és a székrekedésre...

Belebotlottunk egy könyvbe, amit két amerikai gasztroenterológus írt a székelésről, illetve az abból levonható következtetésekről. Elolvasnánk. Mivel még nincs a boltokba, így utánajártunk ,hogy mit mondanak a nagyokosok a székletről. 

Az alapos orvosok, az anamnézis fel- építésekor, mindenképpen megkérdeznek minket a székelési szokásainkról, annak állagáról, szagáról, gyakoriságáról. Erre általában, az a válasz, hogy „normális”. De mi a normális? 

Egy eszményi székelés eredménye közepes barna, az egyszerű karton színű matéria. Ez könnyen elhagyja a testet – napjában egyszer -, nem kell erőlködni, nem feszít, nem csíp és egyenletes, mint a fogkrém.

De mi van akkor, ha... 

Gyorsan süllyedő, tehát, amikor belepottyan a WC-be elsüllyed rögtön, akkor nem eszel elég rostot.

Bogyós székleted van, akkor  a beleid átmérője lecsökkent, így a székletnek nehézkes átpréselődése és bogyós jellegűvé válik. Előfordulhat gyomorfekély, túlzott gyomorsav termelés, vakbélgyulladás, valamint epehólyag betegségek kísérő tüneteként is, de persze a helytelen táplálkozás, salak- és folyadékszegény étkezés következménye is.

Sápadt, már-már szürke matériánál, az a helyzet, hogy az epe valamiért nem festi meg a székletet. A legdurvább esetben epeköved van, de azt azért éreznéd, esetleg a hasnyálmirigyeddel nincs minden rendben, és persze utalhat májgyulladásra is. De a leggyakoribb a kevés folyadék beviteléből adódó besűrűsödött epefolyadék. 

Puha, büdös? Kicsit sok zsíros ételt ettél, esetleg előző este sikerült rendesen berúgnod. Méregteleníts! 

Ha nyálkát látsz a székletedben ,az gyulladásra utaló jel, a bélbolyhokban ,esetleg a gyomorban. Irány az orvos!

Zöld, mint a csalán? Rengeteg epét termel a májad, próbálj meg kímélő diétát folytatni pár napig és méregtelenít, akkor elmúlik a méregzöld széklet. 

A cerka vékony kukacok a vécében, utalhatnak durva dolgokra is. Végbél rák, aranyér, végbélpolip, prosztata megnagyobbodás...  olyan dolgokra a bélben, amelyek akadályozzák a széklet normális, bél vastagságú távozását. Szintén orvos! 

Sárga széklet esetén, nem emészted meg rendesen a kaját, gyorsan átfut az emésztőrendszereden. Kerüld a bormentát, a zsíros ételeket, az alkoholt, a kávét és a csokit! 

Mikor fordulj orvoshoz?

A székelési szokások ok nélküli megváltozásakor mindenképpen: két napnál tovább tartó súlyos hasmenés, egy hétig tartó enyhe hasmenéskor, több mint két hetes székrekedés esetén, megmagyarázhatatlan székelési kényszernél, véres hasmenésnél, fekete, kátrányos színű széklet ürítésekor. A változások utalhatnak bakteriális fertőzésre, vírusra, esetleg élősködőre. Egyéb bélbetegségek, súlyos esetben rák is előfordulhat. Szorongásos betegségeknél is jelentkezhetnek ezek a tünetek. 

Nem akartunk megijeszteni benneteket és tudjuk ,hogy ez tabu téma, de nem árt néha belenézni a WC-kagylóba.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások