Lélek

Mit teszel, ha kikészülsz?

948

Ahány ember annyi féle mannát használ lelki bánatra. Az étel sokunknak okoz örömet, de persze van, akire olyan hatással van a bánat, hogy összeszűkül a gyomra és egy falatot sem bír letolni a torkán. Vannak olyanok, akik féktelen és eszeveszett bulizásba vetik magukat, tudatmódosítókat sem elaprózva teremtenek maguknak hangulatot. Van, aki visszavonul, ápolja a lelkét, olvasgat vagy épp átfesti a lakását. 

Édes étel

A legelterjedtebb a csoki majszolás. A csoki tartalmaz endorfint, ami boldogsághormon, fokozza a szellemi teljesítőképességet - ami segíthet a „tisztánlátásban” - csökkenti a vérnyomást, ami szintén jótékony bánatos szívünkre. Ráadásul a csokoládé, ez a fekete manna erősíti az immunrendszert, ami lelki fájdalmaknál különösen jól jön, hiszen ép testben ép a lélek. A testünk általában tudja mi kell nekünk, tehát együnk csokit. Nekem még különösen bejön, a keserű csoki mellé a lédús gyümölcs. Emlékszem egy különösen szívszakító eseményre, ami után csak csokikat és gyümölcsöket majszoltam, hónapokig, meg is lett az eredménye, mínusz tíz kilóban. 

Hedonizmus

A barátok sokszor a segítségünkre sietnek, ha nagy fájdalom ér, és ez a segítség általában abban determinálódik – persze miután kiveséztük a szitut milliószor -, hogy belevetnek minket az éjszakába. Vagy bármi másra, a lényeg és a legfőbb cél, hogy élvezzük. Folyamatosan programokat szerveznek nekünk, minden létező buliba elvisznek, nem egyszer leitatnak vagy felejtős cigivel kínálnak, kinek-kinek társasága szerint. Hogy mi ennek a vége? Kiéghetsz vagy épp azt veheted észre, hogy hoppá, eltelt már több hónap és nem is emlékszem, hogy mennyire fájt. Lehet megint normálisan élni, csak hogyan?

Ego és léleképítők

Sokan folyamodnak, egy-egy lelki válságot - és persze az önsajnálatot – követően saját lelkük és testük ápolásába vagyis ennek extrém megnyilvánulásaiba. Ki ne hallott volna már arról, hogy egy szakítás után elrohanunk a fodrászhoz, teljesen új fazont kreáltatunk magunknak, szoli és fitneszbérletet veszünk, léleképítő könyveket veszünk, azokat a jó kis „Hogyan legyünk boldogok?” típusúakat? Ilyenkor sokan beleesnek abba a hibába, túlzásokba esnek és teljesen elhanyagolják a társaságokat, hiszen ott úgyis mindenki csak sajnálkozó pillantásokat vet rájuk és jótanácsokkal látja el őket. 

Extrém gyógyír

A lelki krízisek kezelésére sajátos terápiát kezdeményezett néhány éve egy olasz szakember. A lényeg, hogy a megtisztuláson keresztül vezet az út a boldogsághoz. Vezetője az emberben meglévő természetes elemeket - a vizet, a tüzet - próbálja feléleszteni, ezért tűzön járatja, folyóban fürdeti, agyaggal keni pácienseit, akiknek még azt is kell vállalniuk, hogy mezítláb, teljes csendben járjanak be egy erdőt. Mindezt persze pénzért. 

Úgy véljük, mindennek a lényege a mérték. Egy tábla csoki egy hétre, két buli és két testápoló este valamit kettő a könyves kucorodásból bőven elég. Ne felejtsük el kibeszélni a gondjainkat, és megismerni még jobban önmagunkat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások