Közösség

Kerek kommunikáció?

924

Bölcs frázis, hogy az internet által megismerhető a világ. Kérdés, hogy kinek vagy kiknek a szemén keresztül? Tehát ki töltötte fel a netet információkkal? Mára talán objektívebb, de mindenesetre szélesebb spektrum az, ami az interneten keresztül a fejünkbe ömlik. Hála a web2 megszületésének, felnövésének és beépülésének mindennapjainkba. És a mindennapi kommunikációnkba.

A világ minden táján lehet már barátod, igen, olyan ember, akit egy klaviatúra, egy monitor és egy kapcsolat által ismertél meg, és tényleg a barátoddá vált. Megosztod vele a titkaidat, számítasz rá és ő viszont, de talán még soha nem láttad, mert Új-Zélandon él. De akkor most áldásos vagy sem a kapcsolatépítésben? És a kommunikációban? Biztosan előny az internet legnépszerűbb funkciója, a kommunikáció. De mi van az interperszonális kommunikációval? Visszafejlődik a face to face beszélgetések száma, a kifejezőképességünk? Elképzelhető. 

Gondoljunk el egy átlagos napot, amikor munkánk, tanulmányaink miatt ülünk a gépünk előtt, rácsatlakozva hálózatra. Barátaink, szerelmeink, szüleink, testvéreink ilyenkor hogy másként, ha nem valamilyen chatfelületen lépnének velünk kapcsolatba? Diszkrétebb, mint a telefon, és bizony jóval több félreértést is szül, mint az élő szóban előadottak. Itt nincs hangsúly, nincs kacagás, legfeljebb smileface-ek vannak. Estére, mikor hazaérsz a melóból, és ott ül melletted, akivel egész nap chateltél, ugyan mit fogsz neki elmondani, mikor minden linket, minden gondolatodat, minden veled történt apróságot már megosztottál vele online? Nem lesz olyan izgalmas. Viszont az meg egy csoda, hogy minden pillanatban elérheted őt és a kommunikációtok megszakíthatatlan. Szerinted?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások