Mi ez?

Mi ez? Hyaluronsav

923

Szkepticizmussal megáldott lényünk, bizony cseppet sem hisz el mindent, főleg azt, amiről még nem is hallott, s bizony elsőre ez az anyag is ilyen. A hyaluron sav létezik. Méghozzá természetes formában a testünkben, pontosabban a kötőszöveteinkben. Ez a kis savunk felelős bőrünk rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ez vezet előbb alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek - ráncok, pigmentzavarok, megereszkedés - kialakulásához. 

A negyven éves kor vízválasztó, ekkor a hyaluronsav termelődés a felére csökken, hatvan éves korra – hihetetlen most még, de egyszer ezt a kort is elérjük - pedig a bőr hyaluronsav mennyisége 10%-a az eredetinek. Egyértelmű tehát, hogy az öregedés elleni harc egyik fő fegyvere a hyaluronsav visszajuttatása a bőrbe. Ha még időben elkezdjük kenni ezt az óriásmolekulát az arcunkra, talán késleltethetjük a kis szarkalábak megjelenését. Egyes szakértői vélemények úgy tartják, hogy mivel a hyaluron molekula mérete nagy, ezért csak injekciózással lehet visszajuttatni a bőrbe.

Ismertek már olyan lézeres technikák is, mellyel egy finommolekulás hígítatlan hyaluronsav-nanogélt tudnak juttatni a bőrünkbe, és már sok ránctalanító krémben is megjelent ez az anyag. Viszont, mivel órás molekuláról van szó, ezért azt krémmel nehézkes bevinni a bőralá... Érdekesség, hogy a hyaluronsavnak ízületi fájdalomcsillapító hatása is van, és hatvan év feletti ízületi panaszokra gyakran alkalmazzák. Döntsd el, hogy te hiszel-e a csodatevő, ráncfelvarró krémeknek vagy sem!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások