Mi ez?

Mi ez? - Ásványi alapozó

857

Az alapozók között a legújabb trendiség jelenleg az úgynevezett mineral make-up, azaz az ásványi anyagokból készül alapozó, ami kis tégelyben helyezkedik el, és púder formát ölt. Szóval ha találkoztál már vele, de nem nagyon érted, mi is ez, ismerkedj.


Mi ez, és miért esküsznek rá sokan?

A történet annyi, hogy púderbe oltották az alapozót, s ásványi pigmentekből állítják elő mindezt, azaz elvileg nem tartalmaznak olyan, a természetességgel összeegyeztethetetlen összetevőket, amik sokakat elriasztanak a színes fedőkrémek használatától. Nem tartalmaznak színező- és illatanyagokat (azért színezőt biztos, hisz az a lényeg, hogy van színük), s az érzékeny bőr számára is ideálisak, mert nem irritálják azt. Bár aludni semmilyen sminkben nem szabad, ha mégis vakolattal fejelnéd le a párnát, inkább ezzel tedd, mint egy súlyosabb darabbal.

Ásványi sminkek


Jobb?

Mint minden, ez is kettős értelmezést kínál. Egyrészt, a felhasznált alapanyagok, mint a cink-oxid vagy a titánium-dioxid már eddig is a legtöbb kozmetikumban jelen voltak, így az ellenzők azt állítják, ez ugyanannak a terméknek a legújabb marketingfogása, hisz eddig is ezeket vettük, csak máshogy hívtuk. Sokan azt kifogásolják, szárítja a bőrt, a ráncokat erőteljesebbé teszi, s hamuszínűvé tesz. És ott az ellentábor, miszerint a fő irritálók a színezékek és az illatanyagok, tartósítószerek, amiktől valóban mentesek a termékek, így az irritáció sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos alapozók esetében.

Hozzáteszik, a pórusokat összetételüknél fogva nem tömítik, így a problémás bőrt nem terhelik feleslegesen. A kutya azonban ott van elásva, hogy az ásványi sminktermékek összetétele nincs szabályozva, ezért a fő, ásványi összetevőkön kívül számos olyan adalékanyag kerül itt is a dobozba, aminek semmi köze sincs a földhöz. Újabb probléma, hogy az ásványi anyagok természetes méretét csökkentik, s ezek ilyen, zsugorított nano méretekben már problémát okozhatnak a bőrbe kerülve vagy beszippantva. A pro kontra érvek tehát itt is fennállnak, de ugye nem gondoljuk, hogy bármi is egészséges és természetes, amit magunkra kenünk ezek közül?


Hogyan használjuk?

Rendszerint ecsettel együtt kerül forgalomba, a kompakt kiszerelés úgy néz ki, hogy van egy ki tégely, ebben van a cucc - ez mint egy sószóró működik, amiből kijön a por a kezelőfelületre -, amit a mellékelt ecset segítségével viszel fel az arcodra. Van, amit ecset nélkül szerezhetsz be, ehhez értelemszerűen egy számodra szimpatikus szőrcsomót kell vásárolnod, de figyelj oda, és kérdezd ki az eladót, mert nem mindegyik alkalmas ezek felhordására, ezért talán célszerűbbek azok, amikben eleve ott van, ekkor tutira nem nézel ki majd úgy, mint egy elrontott festmény.


Fed?

Igen. Ha nem akarsz méteres fedőréteget a fejedre, csak a hétköznapok nyomait szeretnéd eltüntetni, simán jó választás lehet. Megvan az a nagy előnye is, hogy többnyire UVA és UVB szűrőt is kevertek bele, úgyhogy tavasszal, nyáron is használható, bár nem vagyunk a nyári alapozás hívei. Minél vastagabban viszed föl, annál jobban fed, s a fölösleg a kicsit durvább pemzlivel könnyen eltávolítható.


Próbáltuk

Szeretjük, mert képes bőrazonos színt produkálni, egyenletesebbnek tűnik a bőrünk, és nem érezzük egyértelműen úgy, hogy ártanánk vele. S mivel nem minden reggel kelünk álomtól bazsarózsaszínűen és kisimultan, valami mégiscsak kell.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások