Lélek

Bűbájaink

918

Melyikünk ne bizonytalanodott volna el már élete során? Ilyenkor gyakran spirituális szinten keresünk megoldásokat, de ha nem is megoldást, iránymutatást mindenképpen. Hallottunk már varázslatosan beteljesülő jóslatokról, és ha szkeptikusak is vagyunk, azért valljuk be, néha csábítónak tűnt, hogy mi is jósokhoz, asztrológusokhoz, számokhoz értőkhöz forduljunk, de legalábbis felüssük az ősi kínai jóskönyvet, a ji csinget. Megpróbáljuk sorravenni a különböző jövendőmondó, útmutató módszereket, amelyekhez végső bizonytalanságunkban fordulunk vagy fordulhatunk.

A cigányasszony és a papagáj

Aki járt már Budapesten a Nyugati téri aluljáróban, biztosan belefutott a cigányasszonyba, aki egy papagájjal kis papírgalacsinokból jósol. Még nem próbáltuk, de valószínűleg a papagájnak nem sok köze van az auránkhoz. Úgyhogy nem is elemzzük bővebben. A klasszikus jóslás a kártyajóslás, ami mindenkinek elsőre a fejébe ötlik. Itt is van többféle, a cigánykártya, a magyar és a tarot, ami a legelterjedtebb. Ezeket ki is prbáltuk szépen sorban. Néhány éve történt egy eset, amikor kaotikus szerelmi életemet és úgy összeségében a káoszt, ami épp aktuális volt a mindennapjaimban, nem tudtam kibogozni, hát felhívtam Katit, a leghíresebb pécsi cigányasszonyt, hogy jósoljon nekem. Időpontot leegyeztettük, péntek délután egy és három óra között. Olyan környéken él ez a nő, ahol panelházak tömkelege található és a forgalom sem kicsi. Fél háromkor kerestem a házat a panelok között, egyszer csak utánam kiabál egy idősödő, barna asszony: "Ide gyere, már vártalak!" Megdöbbentem. Vajon az összes többi járókelő között, hogy szúrt ki éppen engem? És honnan tudta, hogy én vagyok, aki őt keresi? bizalommal telve felmentem a lakására, egy köszönésen kívül semmit nem kommunikáltunk, nem kérdezett semmit, nem mondott semmit, még csak rám se nézett. Leült az asztalához, engem is leültetett, bekapcsoltam a diktafont, és osztott.

Magyarkártyából történt a jóslás. Jó háromnegyed órán keresztül beszélt a múltamról, a jelenemről és a jövőmről. Azokról a lehetséges választásokról amelyek előtt állok. Megközelítő időpontokat adott meg, hogy mikor milyen feladataim lesznek. Mit mondjak, teljesen el voltam képedve. De a legdurvább az, hogy szó szerint beteljesültek azok, amik ott elhangzottak. Még ma is előfordul, hogy visszahallgatom a felvételt és döbbenten tapasztalom ,hogy olyan dolgok következtek be, amelyik akkor teljességgel képtelenségnek tűntek. Lehet, hogy önbeteljesítő folyamatok hatásra valósultak meg az elhangzottak, de nem hiszem, hogy édesapám halálát bármiféleképpen tudtam volna befolyásolni. Ezt is megmondta a jósnő, na ugye.

Ősök tudása

Az elmúlt években - nagyban köszönhetjük Müller Péternek - elterjed az ősi kínai könyv, a Változás Könyve. Eredete a múlt homályába vész. Mai formájában több mint háromezer éves, a Kr. e. 1150 körül élt Ven király fia, Csu herceg jegyezte le. A régi kínaiak hittek abban, hogy az életet irányító magasabb erők vonalai kipuhatolhatóak, a jövő megismerhető, ezért életük egy-egy sorsfordító pillanatában útmutatást nyújthat A Változás Könyve, a Ji Csing. Trigamok, hexagramok, kuák, szóképek - ezek vannak a ji csingben, és ezeknek a különböző értelmezései adják meg az iránymutatást. Több filozófus is egyetértett azzal - Jung is -, hogy a személyes megtapasztalás, vagyis a könyv használata, rendszeres olvasása jelenti az igazi bölcsességet és nem a mű egyszeri átolvasása. Izgalmas és érdekfeszítő játék és útkeresés.

Teafű, kávézacc és a szélfúvás

Persze vannak ennél sokkal kóklerebb jóslások is. A teafű, a kávézacc különböző formákat ölt, erre van sokféle magyarázat, amely sokak hite és állítása szerinte betekintést enged a jövőbe. A kérdés itt is ugyanaz, mint az összes többi jövendőmondásnál, hogy mégis mi alapján következtethetünk személyes sorsunkra tárgyi megnyilvánulásokból? Vagy a északi szél miért jelenti új hírek közeledtét? Ezek azok az ezoterikus megnyilvánulások, melyek magyarázatai a néphagyományokban, a szokásokban keresendőek és az ősi spirituális társadalmakban. De a mai ember számára valójában alapja nem sok van, akár csak az interneten történő jóslásoknak. Számtalan olyan honlap létezik, ahol egy két klikkelést követően kielemezhetjük a sorsunkat. Ezek is nagyon érdekesek. Vajon mi az alapjuk? Egyesekből és nullákból álló elektronikus világ, még ha fel is épített egy web2-es társadalmat, hogyan képes megmondani nekem, hogy akkor most a jól döntöttem vagy sem?

Varázslatok, boszorkányok

Pár éve, amikor a dark szubkultúra megjelent, néhány lány elkezdett úgy kinézni, mint a boszorkányok. Ez a titokzatosság megtetszett nekik, és kinevezték magukat mindenféle misztikus névvel illetett boszorkánynak. De nézzük mi is ez a némber faj? A boszorkány interperszonális lény: az emberi személy és a természetfeletti, természeti hatalom között áll. Eleve mit vagy kit nevezünk természetfelettinek? Csodásnak? És hatalomnak? Az ókorban kedvelték a boszorkányokat, majd a kereszténység elterjedésével  jelentésváltozáson estek át és negatív töltet alakult ki körülöttük. A keresztény autoritások az eredetileg pogány fogalmakat átértékelve az eretnekség körébe vonták őket, melyben a sátán központi szerepet játszott. Minden valószínűség szerinte - és egyes kutatások is ezt támyasztják alá - a boszorkányság nem volt más, mint egy szociális forradalmi mozgalom, melynek kettős célja: az alsóbb rétegek felkelése a feudális kizsákmányolás, főként a hírhedt "első éjszaka joga" ellen és az antik kultuszok és szokások újraélesztésére irányuló törekvés. A Kelta-elméletnek lehet még némi alapja, miszerint a boszorkányság ősi pogány természeti vallás maradványait őrzi. Ennyi. Sem nem több sem nem kevesebb.

Mágia

A modern korban a boszorkányokhoz a mágia hatalma is csatlakozott. A varázslatok, a bűbájok, a kötések és megszabadítások. A mágia a természet titkos erőinek fölhasználása az események befolyásolása céljából. Ha ez a cél jó, a módszert fehér mágiának nevezik, ha azért alkalmazzák, hogy ártsanak valakinek, vagy elpusztítsák javait, fekete mágia névvel jelölik. Bevallom, amikor a fent említett jósnő megbabonázott az állításaival, előremutatásaival és azok bejöttek, kicsit elmélyültem, mondhatni belesüppedtem az okkult tudományokba. Felhalmoztam jónéhány könyvet, praktikát, varázslómódszert, kelyheket, színes gyertyákat és még egy csomó mindent, ami egy boszorkány eszköztárához csak kellhet. Nem hirdettem, hogy na én varázsolok, és nem is jártam darkosként, éltem a mindennapjaimat, de néha otthon, az oltárom előtt belementem a játékba. Érdekes módon többen is megjegyezték akkoriban ,hogy egy boszorkány vagyok vagy épp elvarázsoltam őket - persze ezek jórészt hódítási maszlagok voltak pasik részéről -, de tényelg semmi külső megnyilvánulása nem volt ezeknek. Csinálta szerelmi kötéseket, mormoltam verseket, varázsigéket, gyertyát gyújtottam, és sorolhatnám a játékaimat, mert ezek bizony játékok voltak. Felnőtt játékok, mégsem szex.

Boszorkány ipar

Sajnos a XXI. századra kész iparággá fejlődött a misztikumhoz való vonzalom. Könyvek ezreit lehet kapni ebben a témában, boszorkány boltok, klubbok, honlapok millió működnek világszerte. A filmipart is elkapta a hév, elég ha Rosemary gyermeke vagy a Damien jut eszünkbe. Az okkultizmus népszerű kultúrává, giccsé vált, mely kiszolgálja a tömegízlést. Kérdés azonban, hogy az okkultizmus, a mágia mennyire őrzi meg eredeti feladatát ilyen körülmények között, mennyire tud egyénekhez szólni? Mire gondolunk, amikor a giccs szót használjuk? Hát AJ Christianra, aki egy magyar fiatalember, nulla tudással, nulla spiritualizmussal, de nyolcszázért ülhetsz egy belvárosi lakásban és együtt hallgathatsz vele és fanatikus rajongóival. Vagy ott van Fabato, aki a városi legendák szerint végez szerelmi kötéseket, de nem azt köti hozzád, akit szeretnél, hanem saját magát - persze ez csajoknál érvényes - és ezután napokig bevillan a megkötött lányzók fejében egy kép, ahol Fabatóval szexelnek egy buja, vörös ágyon, a második találkozások során ez realizálódik is. Aztán, hogy nemzetközi kóklereket is említsünk, ott van mindjárt Osho és Coelho.

A féligazságok, a felszínt vakargálók nagy istenei. Akik elolvastak néhány buddhista, keresztény vagy akármilyen vallási tanítást, és ezeket böfögik vissza, mint a kemikáliákból álló hamburgert. És a legborzasztóbb, hogy milliószámra vannak emberek, akik beveszik ezt a maszlagot. Bevallom olvastam, mindhárom "alkotó" könyveit, talán nem mindet, de mélyen beléjük tekintettem. Nem minősítem egyiket sem, mert tiszteletben tartom, hogy vannak emberek, akiknek az egyszerű megfogalmazás a lélek és okkult dolgokról ad útmutatást, és lehet, hogy jobbá, könnyebbé válik az életük. De ez bizonyos szint után édes kevés. Coelho számomra egy író, aki közhelyes, a világképe túl egyszerű, hogy kevés személyiség-elemből álló, alulmotivált hősökkel operál. Semmi több. Egyik kötet sem több, mint üzleti vállalkozás és parasztvakítás.

Számmisztika

Minden bizonnyal a numerológia is a fatalisták játéka, akárcsak a ji ching és a horoszkóp, melyek szerint minden eleve elrendelt és véletlenek márpedig nincsenek. A számok a kétségbeesett embert, akinek inkább cselekednie kellene, mint számok felett ülni, az őrületbe tudják kergetni, ezt valljuk be. Ráadásul mindenhol körbe vagyunk véve számokkal, a házunk, a születésünk, az idő maga és még sorolhatnám, így ha nem kontrolláljuk magunkat könnyen aszerint élünk, hogy épp milyen rendszámú autót láttunk reggel, milyen számú villamosra szálltunk fel és a többi. Egyébként akit érdekel érdemes elolvasni az ehhez tartozó irodalmat, weboldalakat.

Miért van az, hogy ezekre a misztikus dolgokra a csajok vannak ráindulva? A pasim miért nem bújja a bűbáj lexikonokat? Miért nem vet kártyát? Miért nem varázsol? És mégis miért érzi jól magát úgy, hogy sejtelme sincs a jövőjéről?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások