Étel+Ital

Edd meg még egyszer!

836

Nemrég megkérdeztünk benneteket, hogy mit esztek,  és kiderült, hogy nagyon sokan kidobjátok a maradék kaját, sőt vannak olyanok, akik azért nem főznek, mert úgyis megmarad, azért nem vásárolnak nagyokat, mert az ételek nagy része úgyis berohad a hűtőbe. Tegyél ellene, és meglátod, hogy sokkal gazdaságosabb, mint ételt rendelni, vendéglőbe járni. A konyhai recycling jót tesz a pénztárcánknak és a lelkiismeretünknek is.

Tésztaképű

Kezdjük a legnépszerűbbel és egyben a legegyszerűbbel, a tésztával. Megéhezel - mit dobsz össze? Spagettit. A tészta mennyiségét egyszerűen képtelenség pontosan eltalálni, hogy mennyi az, ami biztosan elfogy egy kajálásra, tehát a maradék garantált. Mit kezdj a tésztával? Ne fagyaszd le, mert miután felengeded, olyan trutyis lesz, hogy tuti kidobod, és csak felesleges energiát használtál el. Csinálj rakott tésztát. Ne a lasagne-ra gondolj csak, amikor meghallod ezt a szót! A tésztának rengeteg párja lehet, a húson kívül zöldséggel is nagyon pöpec, a sajtról és a tejfölről nem is beszélve, de lehet még babos és cukkinis, esetleg borkrémes-mazsolás sült tészta is. 

Húst hússal

A másik kaja, ami megmarad a hús. Lehet főtt, sült vagy pöri, tuti marad valamennyi, amit ki kell dobni – amit már csak akkor teszünk meg, amikor szinte elindul, hiszen sajnáljuk a kukába tenni – pedig a húst remekül lehet újrahasznosítani, és akár lefagyasztani is. Ha a vasárnapi húslevesből marad egy rakás főtt hús, csinálj belőle pástétomot – ezt eljátszhatod a sült hússal is -, nagyon fincsi reggelinek, pirítóssal és egy bögre tejjel. Persze csinálhatsz még szendvicskrémet és tölteléket zöldségekhez.

Szalmonella veszély

Mi van akkor, ha sütésre vetemedsz, és megmarad a tojásfehérje? Le lehet fagyasztani, kis műanyag edényben hónapokig eláll. A sárgája kicsit macerásabb. Ha óvatosan beteszed egy csészébe, és öntesz rá egy kis vizet, akkor nem szárad ki, és két-három napig még felhasználhatod, a hűtőből persze. Ha rántotthúst csinálunk, általában marad némi felvert tojgli, zsemlemorzsa akár liszt is. Ezeket sem kell kidobni, keverd össze mind a hármat akár, rakj bele egy kis sonkát, vagy felvágottat, sajtot vagy bármilyen zöldséget és formázz belőle pogikat, süsd ki az olajban és nyami!

Unod a banánt? 

Gyümölcsdömping idején bizony előfordul, hogy megmarad egy-két eper, meggy vagy cserkó. Ha nagyobb volt a szemed, mint a szád, fagyaszd le, de ne zacsiba, főleg ha csak egy-két szem maradt, hanem a jégkocka készítőbe, egy kis gyümölcslével, vagy vízzel is akár. Később remek kiegészítő lesz az ásványvízben.

Húsvét után

Na, igen az ünnepek utáni maradék ennivaló sok-sok kukazacskót tölt meg. Most épp a húsvét utáni sonka és tojásmaradék okozhat szemétszaporulatot. A keménytojást hamar meg lehet unni, de ha kiszeded a közepét, és megtöltöd egy kis kaviárral, biztos nem lesz olyan uncsi. A sonkának számtalan felhasználási módja létezik, rakhatod tésztasalátába -aminek a tésztája maradékból is lehet -, felhasználhatod zöldségek mellé vagy a reggeli rántottához.

Egy kis kreativitással, meg egy klasszikus nagyi-féle szakácskönyvvel remek ételek készíthetőek maradékból.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások