Test

Önként és dalolva

796

Mi jut eszedbe, amikor meghallod az önkéntesség szót? Kőgazdag, középkorú nők unaloműző tevékenysége? Tévedsz. Nemzetközileg – és már itthon is egyre inkább – sokkal szélesebb korosztályt és társadalmi réteget érint ez a fogalom. Ha a fogalmat megpróbáljuk meghatározni, azt mondhatjuk, hogy az önkéntesség kölcsönös segítségnyújtás és önsegítés, jótékonyság és rászorultak szolgálata, közösségi részvétel és állampolgári szerepvállalás, valamint a közügyek képviselete és társadalmi kampányok megvalósítása. Röviden egy olyan tevékenységről van szó, amelyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek - anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Ez így elég szárazul hangzik, és joggal felmerülhet a kérdés, hogy nekünk ebből mi a hasznunk?

Induljunk el onnan, hogy gyerekek vagyunk, és meg kell tanulnunk közösségben élni, szocializálódnunk kell, hogy később a minket körülvevő közösségek aktív tagjai lehessünk. Biztos emlékeztek még azokra az akciókra, amik már kisiskolás korunkban is jelen voltak, mint a szemétszedés vagy a papírgyűjtés. Ennek haszna megkérdőjelezhetetlen, saját magunk olvasatából - hisz szabadnap járt érte vagy valami ajándék a nyertes osztálynak, de a közösségnek, a társadalomnak és környezetünknek is a hasznára vált, a globális értékekhez is hozzáadtunk. Pályakezdőként szintén fontos momentum lehet az önkéntes munkavállalás, amikor az egyetemről kikerülve nem várunk a zsíros munkára, hanem önkéntesként elhelyezkedünk, gyakorlatot szerzünk, míg a felelősséget mások viselik helyettünk. A karrierünk legelején nem kell passzivitásba merülnünk, az első állomás lehet az önkéntes munka, de sokan ezt külföldi kalandtúrával kötik egybe, tehát az élménygyűjtés és a felnőtt lét odázgatása itt nyomós ok. 

Ez a sokszínű tevékenység két csoportba sorolható. Az első egy új típusú önkéntesség, amikor a tudás megszerzésére törekszünk, a szabad kapacitásainkat hasznos célokra fordítjuk, valamint a régi típusú, amelyek a hagyományos polgári értékekhez, szolidaritáshoz, családi indíttatáshoz, esetleg vallásos háttérhez köthetők. Talán mindenki elismeri, hogy az önkéntes munkavállalás, fizetés hiányának előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz, a szocális érzékenység fokozásához, saját világlátásunk újragondolásához, s megadja azt az örömöt, hogy most valóban jót teszünk, s ennek valóban van értelme.

Jogosan merülhet fel, hogy mit tehetsz te, ami nem jár anyagi vonzattal, hova fordulhatsz, hisz számtalan olyan szervezet, alapítvány működik, amelyek önkéntes munkát ajánlanak, de ezek közt nem egy olyan akad, ami valami bizarr oknál fogva főled kér pénzt, ha önkéntes munkát akarsz vállalni külföldön. Ha például Délkelet-Ázsia területén akarsz ilyen munkát keresni, fél óra kutakodás után feltűnhet, a közvetítő szervezetek egy-két ezer dollárt is elkérnek azért, hogy később fizetség nélkül dolgozhass. De nem kell ilyen messzire menni, vedd észre, hogy mindegy, hogy havonta egyszer vagy naponta végzel önkéntes szerepvállalást a lényeg a tenni akarás és az aktív szerepvállalás.

Élményterápia

Ha érzékenyen érintenek a beteg gyerekek, akkor elmehetsz nyári táborba felügyelőnek, játszópajtásnak, ezzel segítve a beteg gyerekek lelki épülését. Ilyen például a Bátor Tábor. A szervező a gyermekek gyógyulását, társadalmi visszailleszkedését segítik, és az önmagukba vetett hitet erősítik intenzív élményterápia alkalmazásával. Nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal pedig hétvégi családi táborok, valamint klubfoglalkozások formájában szerveznek ingyenes programokat a gyerekek és hozzátartozóik számára.

A lélek ereje

Nemrég létrejött egy intézmény, a Feldmár Intézet, amelyben a Lótusz programban résztvevők lakóközösséget teremtettek meg mentális problémában érintett emberek számára. Nem kell a sokkterápia, nem kell a terápia, a gyógyszer csak egy közösség, ahol élhetik a mindennapjaikat azok az emberek, akiket sajátos viselkedésük miatt a társadalom kirekesztett. Ha érzékeny vagy ezekre a problémákra, ha együtt érzel ezekkel az emberekkel, nekik is segíthetsz, beszélgetésekkel, odafigyeléseddel, az intézet aktivitásaiban való részvétellel.

Egy Föld létezik

Talán a leghíresebb nonprofit szervezet, akit mindenki ismer a Greenpeace. A legkülönbözőbb országokból, kultúrákból és vallási felekezetekből származó, a legkülönbözőbb színű, különböző politikai nézeteket valló emberek szövetkeznek egy közös célért folytatott, erőszakmentes harcban: Földünk megőrzése magunknak és a jövőbeni generációknak, hogy az élet továbbra is változatos lehessen. Ezért a célért te is dolgozhatsz, akár kreatívan is. Készíthetsz grafikai kiadványokat, transzparenseket, fotózhatsz, filmeket készíthetsz, fordíthatsz, kertészkedhetsz, szervezhetsz, tevékenykedhetsz, ha mázlid van, még ki is láncolhatod magad valahova.

Egyéni szerepvállalás

A legfontosabb, hogy nem csupán szervezetekhez csatlakozva lehet segíteni. Nézz körül! Van olyan ismerősöd, aki rászorul a segítségedre? Munkát keres? Fogyatékkal él? Vagy belebotlasz egy mozdulatlanul fekvő emberbe az utcán? Ne lépd át, hívj mentőt, akkor is, ha koszos, bűzös és nyilvánvaló számodra, hogy ő maga tehet róla, hogy ott fekszik. A szociális érzékenységedet gerjesztheted szervezetek, alapítványok, ismeretlen segítségkérők nélkül is. Igen, ezek a példák csak ízelítők, hogy mi mindenre van lehetőséged azért, hogy jobb világban éljünk, amiben a most még boldogtalanok jól érzik magukat, és ezáltal te is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások