Közösség

Pánik

784

Hősnőnk PR igazgató a bankban. Van egy csodaszép autója, egy remekbe szabott csávója, pénze és családja, anyja, testvére – apja nincs, de ez nem is fontos – van viszont pánikbetegsége. Miután erre rájön és Kirill, a szerelme elhagyja – nem is akármilyen formában -  bevonul a Pánik Klinikára, sok pénzért. A csoportterápián megismerünk néhány fontos momentumot az életéből – valamint a rendkívül ambiciózus terapeutát -, de mellette a klinikán kívül fut még négy szál, négy nagyon őrült szál. A kapunyitási pánikban szenvedő Zsuzsinak van egy anyukája, akinek a változatosság kedvéért kapuzárási pánikja van, amit a barátnőjével tombol ki bevásárlókörutak abszolválásával és tűzoltók elcsábításával. Zsuzsi anyjának barátnője talán nincs akkora gondban, de a lánya annál inkább, aki épp most szült és percenként ellenőrzi, hogy a bébi vesz-e levegőt és izgul, hogy nehogy elájuljon, miközben pelenkázik így inkább a földön teszi mindezt, hogy a kisbaba ne pottyanjon le a pelenkázóról. Zsuzsi öccsének olyan víziói vannak, hogy anyját megszállta egy földön kívüli szörny, tehát ki kell nyírnia. A képbe belekerül még két rendőr, akik coming out miatt szenvednek. Tehát senki sem normális csak Zsuzsi, mégis ő van önkéntes lélekterápián. 

De nézzük a hátteret, mert sztori – már amennyire van – jónak mondható, elgondolkodtató, sokat lehet röhögni rajta, talán csak akkor nem, ha valamelyik szereplővel azonosulni tudunk, és beleéljük magunkat a borzalmas helyzetébe – tehát, ha melegek vagyunk vagy pánikrohamokkal küzdünk, esetleg kapuzárási pánikunk vagy kismama-paránk van. Till Attila, aki már oly sokszor felszólított minket, hogy szavazzunk SMS-ben, és nagyszerűen celebrálta a különböző showműsorokat, de azt sem szabad elfelejteni, hogy egy Pulitzer-emlékdíjas műsor is kötődik nevéhez, a Propaganda. 

Kapott pénzt Tilla rendesen. Először is megtámogatta az MMK hetvenmillióval, aztán oly sokan kinyitották a bukszájukat, hogy a filmben ez ötpercenként meg is jelenik, különböző logók, bújtatott, mégis egyértelmű reklámokban. Vizuálisan a sztori annyira erősen alátámasztott, hogy egy olyan pillanat sincs, maikor azt várnánk, hogy történjen már valami, mert unom, ugyanis addig gyönyörű képekben lehet legeltetni a szemünket. Sokszor kritizált társadalmunkról lehet mulatságos filmet készíteni, legalábbis mulatságosabbat, mint amilyennek Hankiss Elemér könyveiben van.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások