Közösség

Hogyan szólunk be egymásnak?

765

Egy ideje komoly beszélgetések és lelki összeomlások témája köztünk, hogy vajon az egyes cikkekhez, képekhez való hozzászólások hevessége, témája és stílusa milyen mélységű lenyomatát képezi jelen társadalmunknak. Nem tudjuk eldönteni, hogy az - egyébként a hétköznapi élet egyéb területein is megnyilatkozó - mérhetetlen frusztráltság és agresszió az, aminek következtében egymás torkának tudunk ugrani olyan élet-halál kérdésekben, hogy valakinek tetszik-e a kilógó szakadt bugyi vagy hogy egy honfitársunknak honnan van pénze eggyel márkásabb ruhára, mint amilyen nekünk van.

Szerintetek mindig ilyenek voltunk, vagy eluralkodott a népességen valami felülről jövő ellenséges és védekezve támadó stílus, amire csak rátesz egy lapáttal a számtalanszor kárhoztatott arctalanság, ami az internetes aktivitás velejárója? Mégis miért vagyunk ennyire intoleránsak a mássággal kapcsolatban? Miért kell azonnal gyorstüzelőre kapcsolni, ha a mienkkel nem egyező véleménnyel, a mienkkel nem egyező stílussal, kinézettel, világnézettel találkozunk?

Nem tudom, mennyire tudjuk, tudjátok egyáltalán távol tartani magatokat az esetlegesen bántó, személyeskedő, élesen kritizáló kommentek hatásaitól, hogy ismeritek-e azt az érzést, amikor hosszú órákra rányomja egy-egy ilyen a bélyegét hangulatotokra, hogy szoktatok-e dühöngeni, hosszasan pattogni egy-egy szócsata után. Esetleg szelepként működik mindez, s ha jól kipuffogta magát az ember valami irreleváns butaságon, akkor mosolygósabban viseli, ha rácsukják a busz ajtaját és elütik a zebrán?

Érdekes mindezek mellett, hogy úgy tűnik, bizonyos, a világot vagy az emberiséget átfogóan érintő témák kapcsán nagyjából harmonikus az egyetértés, nem kérdés, hogy a természeti értékek s az élőlények jogainak védelme és tiszteletben tartása általános szinten elültetődött az egyénben. Higgadt és értelmes eszmecsere folyik a valóban fontos kérdésekben, de mi az akadálya annak, hogy egymással, közvetlen környezetünkkel is képesek legyünk odafigyelők, megértők lenni, miért egyszerűbb vagdalkozni mint higgadt, helyénvaló kritikákat megfogalmazni? És itt most ér támadni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
márc
07
kirsikka írta:
szerintem ahogy telik az idő (egyre több ember) a világon, úgy figyelünk egyre kevésbé egymásra, és csak a nyomulás megy. sokszor láttam hallottam... tapasztaltam már h a személyes érdek mindenek felett áll. xy akar vmit. és kész. volt h nem kaptam meg egy állást, mert a kedvességet gyengeséggel azonosították (meg is mondták). ez van, erre halad a világ. sokszor van problémám abból h érzékenyebb vagyok, mint az átlag. ma már keménynek kell lenni, különben megnézheted magad, hova jutsz. aki beszólásokon megbántódik az... nemistudom .. "vissza kell szólni" vagy "bezárkózni" "ne add ki magad"!!! mert sebezhető leszel, hát? színészkedjek!?... de inkább nem agyalok többet a témán, mer még odalesz a pozitív jövőképem meg az önbizalmam:) szóval:
gyerünk mindenki kedvesség és mosoly!!! odafigyelés h kinek mi hogy esik!!!! ....nehogymá én érezzem hülyén magam ha csakúgy jókedvemben vigyorgok az utcán és úgy néznek rám mint vmi idiótára:)

(sok külföldit hallottam hogy a világszép magyar lányok "csillogása" kezd megkopni, mert NEM MOSOLYOGNAK az utcán, nem olyan nyíltak... mi is csörtetünk előre:( ...nem akarunk változtatni, hé?!)
17:12
2
márc
07
hedvig írta:
Pont ezen gondolkodtam én is a napokban, sőt egy cikket is írtam a témáról, mert ez igazán aktuális. Teljesen egyet értek az előttem szólóval!! Én is az érzékenyebb típusba tartozom - ennek vannak jó és rossz oldalai is -, és sokszor volt, hogy egy "támadás" után órákig kellett győzködnöm magam, hogy nem vagyok sem "hányadék", sem "havibajos leszbi/szuka"...Többnyire azt szoktam csinálni, hogy ha épp rossz passzban vagyok, inkább nem reagálok semmilyen cikkre, mondjuk például itt, a cotcot-on, mert higgadt fejjel a kritika sem olyan csípős. Azt meg ugye nem lehet, hogy minden vélemény-nyilvánítás alkalmával előkapjon az ember egy retorika könyvet, mint a reklámban az öblítőt...Helyes, ha vannak ellentétes vélemények, de tiszteletben kellene tartani azt, hogy van más is. Persze nem kell vakon követni, a másik véleményét, sem elhinni, csak azt kell megérteni, hogy neki joga van a saját véleményéhez, még akkor is, ha az valaki szerint hülyeség...
Ja, és mosolyogni kell!!!! Mondjuk inkább mosolyogjuk meg, ha valaki nem a nekünk tetszőt írja, mintsem rögtön elkezdjünk anyázva téríteni...
19:04
3
márc
08
carrie írta:
Ez egy nagyon jó téma, én is sokszor találkoztam ezzel a neten, mégpedig akkor, amikor blogot írtam. Az embernek van egy ilyen netes naplója, amibe elvileg leírhat bármit, ami érdekli, ami a véleménye, ami ő maga. De mégsem, mert jönnek a névtelen kommentek és megy az anyázás, a szidalmazás, és persze még sokkal durvább dolgok is. És a blogolás, ami először egy jópofa szórakozásnak tűnt, rémálommá válhat. Az emberek kihasználják a neten a névtelenség lehetőségét, és szívesebben pocskondiázzák a cikkek íróit, az embereket, nem tudom, mi a jó ebben, hogy miért élvezik ennyire. Mindenki nyilvánítson véleményt EGY ADOTT TÉMÁRÓL, és nem pedig egy más véleményt képviselő emberről. Egy másik hasonló portálon egy modellt kértek fel, hogy hetente írjon cikkeket a nőiességről, a pasizási praktikákról stb, ott is, ahelyett, hogy a témát véleményezték volna, szegény lányt kezdték el szidni, hogy majd pont az ő tanácsa kell, meg hogy hogyan néz ki smink nélkül...
Szörnyű ez a mentalitás, ha valaki jókedvű, jól mennek a dolgai, akkor minél előbb megpróbálják jól lealázni, mert ugye "ha megdöglik a tehene, dögöljön meg a szomszédé is..."
És elég szörnyű, ha már azt nézik hülyének, aki mosolyogva jár-kel az utcán... :(
09:39
4
márc
08
Anouchka írta:
"...de sokszor történik ez, még a legjobb barátok között is! Mindkét fél fontosabbnak tartja a maga mondanivalóját, mint bármit, amit a másiktől hallhat!" /J.K.R./

Ez a helyzet ma a világban, hogy mindenki azt hiszi, neki van igaza, a többiek pedig csak hátráltatják véleménye kifejtésében, így az agreszióhoz nyúl, csak azért, hogy mindenki rá figyeljen, az ő véleményét vegye észre...
13:13
5
márc
08
Ricsi írta:
Bevallalom, hogy jonnek az ellenkommentek, esetleg kevesbe fogyaszthato stilusban is, de ez csak azt a megallapitasomat igazolja akkor, hogy elegge hungarikum ez a frocsogo virtus. Jo par eve elek mar kulfoldon ahhoz, hogy legyen alapom osszehasonlitani a vitatkozasi kulturakat, illetve annak hianyat osszevessem egy meglevoevel. Nem hiszem, hogy pusztan gazdasagi-tortenelmi okokra lehetne visszavezetni, egy holland miert beszeli meg a munkatarsaval kedelyesen ebed kozben a politikai es vallasi nezeteit, amik tortenetesen szoges ellentetben allnak a masik fel axiomaival. Talan onnan eredeztetheto a problema, hogy egyszeruen nem mindenki tekinti magat bennfentesnek es "felulrol latonak", mint mi, magyarok. Nem veletlen a mondasunk, "a lelatorol mindenki tiz golt rug". A masik fel velemenyenek elfogadasa elofeltetelkent megkoveteli a masik fel alapveto tiszteletet, ennek hianyaban nem varhato el az erdemi velemenycsere. Ez hatvanyozottan igaz az anonim megnyilatkozasok eseteben, peldaul internetes forumokon es blogokon, ahol talan mindennel latvanyosabb a jelenseg.

Megoldasi opcionak a masok massagait erdekesnek es figyelemremeltonak, nem duhitonek valo kezeleset javasolnam, tobbre nem tartom magam relevansnak innen :)

Es ezuton kivanok minden forumozo holgynek boldog nonapot - legyen szep napotok, lanyok :)
13:29
6
márc
08
hedvig válaszaRicsi írására:
Nagyon köszönöm/köszönjük! :)
15:57
7
márc
08
communicator írta:
Hol vannak azok az állandóan kommentáló arcok, akik személyeskednek, anyáznak és képtelenek elfogadni a másik vélemény, illetve a másik embert? Most miért huzzák meg magukat? A szégyen az rossz dolog. Kíváncsian várom, hogy ők is megjelenjenek itt. Ők biztos tudnának választ adni a benentek felmerülő kérdésekre. Névtelenül, arctalanul vállalható, nem? Gyerünk!

Magyar mentalitás? Ettől lennénk magyarok? Ciki.
18:00
8
márc
08
hedvig válaszacommunicator írására:
Ők csak a "sztrít fesön" rovatig jutnak...
19:29
9
márc
08
polina írta:
szia Carrie,
megmondanád, hol találom azt oldalt, amiben a modell tanácsokat ad, engem érdekelne.
köszi előre is.
19:43
10
márc
09
matrojska írta:
kedvencem amikor grétsy tanárúrt is kioktatja helyesításból, mert ugye egy topicban az a lényeg hogy a muszájt pontos vagy ly vel írod e, még véletlenül sem a téma.
15:58
11
márc
09
almos írta:
Névtelenség, mások kritizálása, a másik véleményének nem elfogadása?
Hát erről lenne szó?
Egymásnak esni a semmiért, arc nélkül?

Nyilvánvalóan egy-egy provokatív írás az, ami kiváltja a hevesebbnél hevesebb reakciókat.
Igen-igen.... olyan fontos kérdésekben is, mint "hogy valakinek tetszik-e a kilógó szakadt bugyi vagy hogy egy honfitársunknak honnan van pénze eggyel márkásabb ruhára, mint amilyen nekünk van."
Ez szerintem nem egy általánosítható társadalmi problémának, ez nem azért van, mert ez a fajta véleménynyilvánítás jól esne bárkinek is. Annak se jó aki kimondja, és annak se aki elolvassa.

Azt az egy dolgot kellene tudomásul venni, hogy a vélemények megfogalmazása az aktuális téma megfogalmazásának stílusában történik.
Ebből adódóan,
egy picivel lágyabb hangvételben megírt, kevésbé provokatív módon megfogalmazott, más embereket kevésbé sértő cikk, biztos nyugodtabb véleménynyilvánításokat eredményezne.
Tehát pont azt kapod, amit adni tudtál !

A másik amire reagálnék:
"amire csak rátesz egy lapáttal a számtalanszor kárhoztatott arctalanság, ami az internetes aktivitás velejárója?"

Lehet, hogy furán látom ismételten a problémát, de a cikk írójának sincs kint a neve és a fotója a néha vérlázítóan sértő mondatai mellett.
( a vérlázító megjegyzésem előző írásokra vonatkozott ! )

Szerintem meg kellene próbálni kicsit szolidabban megszólítani a másikat, akkor nem érheti az embert meglepetés.
21:28
12
márc
10
zsofi válaszaalmos írására:
a provokatív téma és a bántó személyeskedés nem ugyanaz. ajánlom figyelmedbe ezen cikk kommentjeit:
http://cotcot.hu/tech/cikk/jezusom-ezt-mind-beszedtuk

vagy a street fashion rovatot
11:48
13
márc
10
lenke válaszacommunicator írására:
hehe. nyilvanvalo, hogy eltunnek. hirtelen senkinek nem inge. gaz.
13:00
14
márc
10
almos válaszazsofi írására:
Nem értem az utalást, szerintem a két téma közt semmi kapcsolat nincs.
( ha arra akartál célozni, hogy lám-lám sehol egy negatív megnyilvánulás, akkor sem értem,............az általam megemlített előző cikkeknél nyilván a fenti aktuális írásban is megtalálható előző témákra gondoltam, amire a szerző visszautal. )

Amit én a véleményemmel közölni szerettem volna leegyszerűsítve annyi, a te szavaiddal megfogalmazva, hogy........................

Provokatív témáról bántó személyeskedés nélkül is lehet beszélni.
Korántsem fog akkora felháborodást, és negatív kritikát kiváltani az emberekből !

Szép napot !
13:47
15
márc
10
lenke válaszaalmos írására:
ööö ne hari, hogy beleszólok, de az említett cikkben elég kemény személyeskedő kommentek vannak, furcsallom, hogy erre nem tersz ki vagy hogy szerinted ez normalis.
amugy első hozzászólásodban pl példaértékű csúsztatások vannak, pont nem a szakadt bugyis cikket neveztek tarsadalmilag fontos problemanak, de nem baj.
de ettol elszakadva, te valoban azt tapasztalod, hogy az emberek kulturaltan kommentezgetnek ugy altalaban? mert akkor nem ugyanabban az orszagban elunk.
15:15
16
márc
10
matrojska írta:

8 10
Mar

Gloria írta: ...

vmi sarki a csaj? pfff...

válaszolok erre

15:35

16:26
17
márc
10
hedvig válaszamatrojska írására:
Jó megfigyelő... :D
18:17
18
márc
10
almos válaszalenke írására:
HIBÁZTAM :)

Az az igzság, hogy a kolloidok és a ginzeng no meg a lenmag közt félúton meguntam az olvasást. Így a kommenteket is csak szúrópróba szerűen néztem át, de abba amit én olvastam, pont nem volt semmi személyeskedés.
Ezt a témát még mindíg nem szeretem, így most sem tudtam rávenni magam, hogy átnézzem. Ezért most feltételezésekbe fogok bocsátkozni.
Én a cikk, és a kommentek közti összefüggésekről írtam. Olvasás nélkül is elképzelhetetlennek tartom, hogy az ezüstkolloid hatásairól olvasottakra kezdett el "anyázni" valaki. :)
Ha tényleg sértő és személyeskedő negatív vélemények vannak feltételezem, hogy azt valamelyik drága véleményalkotó nem túl barátságos megnyilvánulása váltotta ki.

Ez megint csak reakció ...................
Egymás közti kommunikáció ez, és nem indokolatlanul bántó véleményalkotás a cikk hatására.
Valaki megint rosszul szólt a másikhoz.

Erre a kérdésre is válaszolnék:
"de ettol elszakadva, te valoban azt tapasztalod, hogy az emberek kulturaltan kommentezgetnek ugy altalaban? "
Az én tapasztalataim IGEN, ilyenek. A környezetemben, mindenki diplomatikusan intézi a dolgait. Ügyelünk arra, hogy ne bántsunk meg ok nélkül senkit. Sajnálom, hogy nem ez az általános. De én megint csak arra tudok visszatérni, hogy ez nem lehet véletlen. Lehet, hogy azért nem találkozok negatív véleményekkel, és negatív véleményalkotókkal a mindennapok során, mert megadom a többieknek azt a tiszteletet amit magam is elvárok!18:25
19
márc
10
revancha válaszazsofi írására:
Nagy különbség van a provokatív téma és a személyeskedés között, de ha már a street fashion rovatot említed, csak egy cikket olvastam el belőle, de szerintem gáz, hogy legalább 20x használta az író benne a "gáz" esetleg a "ciki" kifejezést, amit egyes olvasók igenis magukra vehettek, ami a későbbi kommentekben meg is látszott, legalább nyolcan kérdeztek vissza, hogy ez-meg-az miért is gáz? Azt hiszem az a cikk penge élen táncolt néha, ami nem csak abból érződött, ahogyan reagáltak, hanem maga a cikk hangvétele is néha furcsa volt. Bocs, de nem emlékszem a címére.
18:47
20
márc
10
revancha írta:
Végül csak annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy minden elismerésem, hogy a durva, személyeskedő, de sokszor tényleg csak a frusztrációról szóló kommenteket nem veszitek magatokra.

Üdv, és szép estét.
18:55
21
márc
10
almos válaszarevancha írására:
Lehet, hogy ez a megoldás?
Ha én nem vagyok frusztrált, ha nem érzem úgy, hogy nekem szólnának ezek a megjegyzések, akkor nem is bántanak?

Ha így van, akkor mindenkinek azt tanácsolom, hogy békéljen meg önmagával, és ha ez sikerült sikerülni fog ugyanezt megtenni a környezetével is.
Talán nyugodtabb lenne mindenki.

(Ennyi bölcsességet................... na látjátok? ez tényleg kezd gázos lenni. Mára befejezem ezt a mérhetetlen okoskodást. Engem már nagyon zavar. :)

19:08
22
márc
11
matrojska írta:
nem az öltözékre hanem a lányra. (vmi sarki a csaj?) érzed a különbséget?
ez nem beszólás hanem ctrl+c ctrl+v

persze lehet hogy csak nekem jött le úgy hogy kvázi lekurváztad.
09:24
23
márc
12
seraph írta:
A sarki a csaj, márpedig egyenlő a k.rvával, kedves Gloria, senki nem mond ilyet a ruha kinezetére. Egyébként meg a magyarázatod még szánalmasabb, ahogyan a hozzászólásaid is néha. ha valamit nem tudsz megfogalmazni érthetően, akkor inkább ne írj. És ha már itt tartunk a "vágod" szó használata se túl stílusos.
19:01
24
márc
17
kirsikka írta:
aki bepötyögi abbaabizonyos ismerőskeresős oldalra a "nevemet" az megtalál..... és személyesen is beszólhat h hogynézekki!:D


"vicces" h itt is beindult a köpködés... :(
11:29