Divat

Harajuku -a japán gótság

78

Ha már gót szubkultúra, akkor pár szóban muszáj beszélnünk Harajukuról. Gondolom, mindenki fejében benne vannak a horror-játékbabának öltözött japán kislányok, hát nagyjából erről van szó, első körben, de fejtsük ki mindezt jobban, hiszen legalább annyira hozzájárul mindez a gótok létezéséhez, mint az angolszász fekete-tollas-fényes melegmelankólia.

Harajuku valójában Tokio egyik kerülete, ahol a szóban forgó teátrális megjelenésű fiatalok parádézgatni kezdtek. Minő meglepetés, mindezt még a 80-as évek kezdetén tették, köszönhetően annak, hogy az Omotesando utcát - ami kávéházakkal és egyedi ruhaboltokkal volt telis-teli - vasárnaponként elzárták a közlekedés elől, így a társadalomból kitűnni vágyó srácok vasárnaponként fogták magukat, felcicomázva kivonultak a szóban forgó sétálóutcára és a közelben lévő Yoyogi parkba, hogy bazározzanak, zenélgessenek, csak azért, hogy magamutogassanak. Mély szocio-pszichológiai és egyéb következtetéseket nem kell ebből levonni, a lényeg, hogy a nagyon szigorú, monoton japán mindennapokban a fiataloknak, főleg tinédzsereknek, furcsa módszereik születtek az önkifejezésre.

Elsőre a laikus szemlélőnek nem biztos hogy feltűnik, hogy különféle irányzatok szerint öltöznek fel a szépreményű fiatal japók. Első kulcsszó a Visual Kei, ami egy japán zenei irányzat, j-popba injektált glam, metál, cyber-punk, mondjuk Boy George a négyzeten, szorozva ezerrel. X-Japan, Luna Sea, Kuroyume, Malice Mizer, nyilván senkinek nem mond semmit, így szorgalmi feladatként lehet kutakodni!

A Cosplay a második kihagyhatatlan kifejezés, hosszasan mondva Costume Play, annak öltöznek be, aminek csak akarnak, akár Visual Kei zenekaroknak, Elvisnek, mangafigurának, videójáték szereplőknek, egészen tv-s vagy filmes karakterekig. Manapság a Harry Potter szereplők az abszolút menők, főleg lányok öltöznek be, akár fiú szereplőknek is, így például egy Draco Malfoy-nak öltözött kislányon ezek után már nem szabad meglepődnünk.

A Harajuku style lényege a kreativitás, mindenféle stílus mixelése, a színes haj alapkövetelmény, törekvés minél nagyobb cukiságfaktor elérésére, mindezt a lehető legnagyobb magabiztossággal, vegyítve persze punk, horror, szado-mazo meg egyéb szélsőséges műfajjal.  Innen származik a Gótik Lolita, ami a mi fejünkben a japán perverzió egyik legjellemzőbb megnyilvánulása lehet. Nos, bármilyen furcsa, ennek a stílusirányzatnak nem motivációja a szexualitás, inkább aranyosnak és elegánsnak akarnak tűnni a viktoriánus játékbaba cuccban feszítő, fehérre maszkírozott tinédzserek.

A harajukui puccparádé, -manapság leginkább a Jingu Bashin, azaz Jingu hídon gyülekeznek a fiatalok- a Japánba látogató fotósok egyik kedvenc témája, hasonló a helyzetük, mint a 70-es évek londoni punkjainak. Mivel ezek a jelmezek elég költségesek is lehetnek, jól jön, ha némi pénzhez is jutnak általa, leginkább azok élnek ebből, akik alternatív életformaként ezt választották. Nem kell megijedni, a legtöbben a vasárnapi mini velencei karnevál után visszavedlenek átlagos középiskolásokká.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások