Mi ez?

Kezeld a nőgyógyászt!

729

Három típusú nő van. Az egyik soha nem megy nőgyógyászhoz, úgy kell ráripakodni, hogy legalább öt évente vonszolja el magát rákszűrésre. A második a felelősségteljes nő, ki évente egyszer felkeresi orvosát, csak hogy minden rendben van-e, esetleg rendszeres gyógyszerfelirató. A harmadik típus a mániákus nőgyógyászlátogató, aki az évek során a város orvosainak felét végiglátogatta már valamilyen okból kifolyólag, de például azért, mert egyáltalán nem olyan egyszerű egy tisztességes, szimpatikus, megfizethető és bizalmat kiváltó orvost találni, aki még érti is a dolgát.

Elsőként, kamaszkorunk első orvoslátogatásánál kapásból ott a kérdés, hogy férfi vagy nő legyen-e az illető gyógyász, akinek a kezei között úgy érezzük, könnyebben el tudjuk engedni magunkat. Gyors felmérésünk ererdménye szerint teljesen vegyes, hogy ki melyik nem mellett dönt, de az is valószínűsíthető, hogy a szülők - nyilván az anya - ajánlása nagyot nyom a latban. Olyat nem igazán ismerünk, aki mai napig élete első nőgyógyászához járna, tehát a váltás úgy tűnik törvényszerű, s sok esetben eltart egy ideig, míg megtaláljuk a legmegfelelőbbet, s akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van, ha szülni is szeretnénk.

A második legfontosabb kérdés, hogy állami vagy magánorvost választunk-e. Erre szinte száz százalékosan a magánrendelőt jelölték meg a megkérdezettek, hozzátéve gyorsan, hogy szemérmetlenül és tisztességtelenül sokat kérnek el a maszekban rendelő orvosok, s ez sokszor valóban így van. Volt már rá példa, hogy egy sima vizsgálat rákszűréssel egybekötve tizennyolcezer forintot jelenett, de a legbicskanyitogatóbb esetünk mégiscsak az volt, mikor az egyik doktor úr nem átallotta a kórházi szobájában a kórház eszközeivel bonyolítani a magánrendelést, természetesen nem kevés pénzért. S természetesen te érzed magad hülyén, mikor távoztodban közli veled, khm, csütörtökönként itten magánrendelés folyik, nyolcezer lesz kérem szépen. Talán a legelképesztőbb árakon mozgó szolgáltatás ez az általunk igénybevettek közül, ahol alkunak helye nincs, úgy csengetjük ki az öt-tíz ezreket, hogy szemünk se rebben. S mindez persze nem garancia arra, hogy a panaszt, amivel felkerested, meg is oldotta. Szomorú tapasztalatunk, s mindenféle bántás nélkül el kell mondanunk, számos nőgyógyász a citológiai kenet levételén kívül alkalmatlan arra, hogy bármilyen összetettebb problémára fényt derítsen. Komoly tisztelet a kivételeknek.

Egy jó nőgyógyász legyen kedves, türelmes és odafigyelő. Nyerje meg a bizalmunkat, de ne legyen bizalmaskodó, ne hozzon bennünket zavarba, és soha, de soha ne tegyen megjegyzéseket intim kinézetünkre - se jót, se rosszat, és igen, volt már erre példa. Fontos, hogy mikor belépünk hozzá, ne feszengjünk, s hogy érezzük rajta, bármilyen gonddal is megyünk hozzá, igyekszik azt a legjobb tudása szerint megoldani, s idővel bizonyosodjon is be, hogy van neki tudása. Ne a legutóbbi gyógyszerlobbi fényében írja fel nekünk a fogamzásgátlót, hanem kérdezzen ki, vizsgáljon ki, és úgy válasszon. A rendelője legyen makulátlan, ne kelljen félmeztelenül, alul egy szál zokniban átsasszézni a rendelőn, megalázó ez így is eléggé, hanem az öltözőfülkéből közvetlenül ráhuppanhassak a vizsgálóasztalra. Az sem árt, ha van intim törlőkendő, s jobb helyeken tisztasági betét is a vetkőzőben, még ha nem is használod, figyelmességre vall, arról nem beszélve, hogy egy esetleges hüvelyi ultrahang vagy egyéb síkosított vizsgálat után nem árt a törlés. Az asszisztens ne jöjjön be, amíg bent vagy, nem rá tartozik, hogy miért vagy ott vagy hogy milyen vagy.

S hogy mikor válts? Ha kényelmetlenül érzed magad vagy ha úgy gondolod, nem azt kaptad, amire vágytál. Mivel valószínű, hogy nem hóbortból jársz nőgyógyászhoz, így nyilván akkor keresed föl egy bizonyos panasszal, ha egy bizonyos panaszod van. Voltunk már olyan szituációban, amikor kézzelfogható tünetünk volt, ám mire időpontot kaptunk, két héttel később már nyoma sem volt, mire orvosunk annyit reagált: legközelebb a tünet ideje alatt menjünk. Találkoztunk már olyannal, hogy az orvos azt mondta, nem indokolt, hogy magának ott fájjon. Hat nőgyógyásszal később egy fel nem fedezett, betokosodott petefészek-ciszta lett a diagnózis, de fel nem ismert terhességről is hallottunk már. Fontos, hogy - mivel saját egészségedről van szó, s te érzed, amit érzel, - ne borulj térde az orvosi hivatás ereje előtt, ragaszkodj hozzá, hogy alaposan vizsgáljanak meg újra és újra, s egy percig se érezd kínosnak, ha esetleg soha többet nem mész vissza valamelyikhez, akárki is ajánlotta neked őt. Érdemes azt is megvizsgálni, feltérképezni, milyen gyógymódokat ismer és javasol az orvosod, hisz nem biztos, hogy azonnal gyógyszeres kezelésre van szükséged, amikor valami egy gyógynövényes ülőfürdővel is megoldható, de persze az is megesik, hogy produkált tüneteid csupán lelki zavaraid kivetüléseként jelennek meg, s egy jó orvos, akit sok keresgélés után végre megtaláltál, erre is könnyen rámutat. Persze előtte elvégzi az összes általad kért szűrést és tesztet...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások