Közösség

Összebútorozzunk?

713

Miután találkoztál a nagy Ő-vel és a próbaüzem már jól működik, előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy mennyire legyetek együtt? Összeköltözzetek vagy maradjon a randizgatás, az állandó kérdés: „Nálad vagy nálam?”. Összeszedtük, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket mindenképpen meg kell válaszolnotok együtt, hiszen két emberről van szó, róla és rólad. 

Önálló vagy?

Éltél már távol a szüleidtől kollégiumban vagy albérletben, esetleg bérlő- és lakótársakkal együtt? Ha igen, akkor biztos lehetsz benne, hogy az alkalmazkodás, a kompromisszumok könnyebben fognak megvalósulni, mint azoknál az embereknél, akik mondjuk most hagyják el először a szülői fészek melegét. A kompromisszumokról érdemes komolyabban elgondolkodni. Ha túl sok alkalmazkodást igényel egy kapcsolat, akkor tényleg ő az, akivel ezt a kompromisszumokkal teli életet le akarod élni? 

Sok együttélés üzleti alapokon nyugszik. Érdemes megteremteni a saját anyagi biztonságotokat, mielőtt egy összebútorozásba belevágtok. Képzeljétek el azt a szituációt, amikor kibéreltek egy lakást, esetleg vesztek egyet mondjuk lakáshitelből, és ezt csak úgy tudjátok hónapról-hónapra fizetni, ha mindketten beleadtok, egyedül nem bírná a pénztárcátok. Mivel anyagi függőségben éltek, ha megromlik a kapcsolat, elmúlik a szerelem, még sokáig eljátszhatjátok a szerelmest, hazudva, becsapva a másikat, csak azért, hogy rezsi ki legyen fizetve. Persze egy optimális kapcsolat nem így működik és az emberek sem, de nézzetek körül, hány optimális esettel találkoztok életetek során? 

A szokás hatalma

Mindannyiunknak vannak mások számára idegesítő szokásai. Mielőtt összeköltöztök a szerelmesetekkel teszteljétek. Töltsetek együtt néhány napot, lehetőleg ne a nyaralásotok során, mert akkor a szokások bizony borulnak. Legyetek nálad vagy nála egy hétig is akár. Tévézzetek, járjatok el dolgozni, találkozzatok a barátaitokkal, külön-külön és együtt is, főzzetek, végezzetek házimunkát, éljetek úgy, ahogy a mindennapokban szoktatok. Ez alatt az idő alatt kiderülhet, hogy nem bírjátok elviselni, hogy a másik dohányzik, csörömpölve mosogat, esetleg hangosan tévézik, nem hagy egy pillanatnyi lélegzetvételnyi időt, nem tudtok egyedül lenni, de mégis együtt. Ha mégis komolyan gondoljátok az összeköltözést, beszéljétek meg, hogy kinek milyen szokásán kell lazítania, és miben tudtok segíteni ebben.

Pénz, pénz, pénz és pénz

A szükséges rossz. Együttélésnél elkerülhetetlen az anyagi közösség. Megoldható persze, hogy úgy működjetek együtt, mint a lakótársak az albérletekben, hogy fele rezsi, fele lakbér, ruhanemű, pipere külön-külön, de akkor nem a családalapítás útjára léptetek, hanem megint csak egy gazdasági szövetséget kötöttetek. Mielőtt döntés születik, fektessétek le, hogy ki mennyi részt vállal a költségekből – persze mindenki számára a felezés a legjobb, de legalábbis a legigazságosabb – és itt tisztázzátok azt is, hogy miként osztjátok meg a házimunkát. Mert bár anyagi vonzata nincs, azért valljuk be a mosogatás, főzés, vasalás, mosás, rendrakás, bevásárlás nagyon sokat ér és ha ezt egy házvezető végezni igen sokat kéne érte perkálni. Rengeteg konfliktust tud generálni, ha nagyrészt az egyik félre hárulnak ezek a feladatok. Előbb- utóbb szolgának fogja magát érezni a dolgos fél és megromlik a kapcsolat.

Ha sikerült mindent megbeszélni és még mindig teljes a harmónia, akkor irány az ingatlaniroda, de ne hidd rögtön azt, hogy most egy jó nagy lépéssel közelebb vagytok a házassághoz! Az egy másik sztori.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások