Divat

WAMP-os divat

662

A WAMP holland-magyar designfesztivál záróakkordja, a vasárnap esti buli előtt hat magyar tervező, illetve tervezőcsoport divatbemutatója volt. Tömeg, oxigénhiány és cigifüst fogadott a Gödörben este nyolckor, és az egyébként ötletes, külön ezen alkalomra, a Geppetto Design Stúdió által készített, fekete falból és széttöredezett tükör camera obscura-szerű installációból álló kifutóból sem sokat lehetett látni, csak az első sorokból. Egy lány elájult a melegben, többen szomorúan szétszéledtek, mert nem hoztak magukkal sámlit, és így nem láttak semmit.

A bezsúfolodást és szauna hatást túlélők számára aztán megkezdődött a divatbemutató kontinuum, Kosánszky Dóra fekete, fehér, piros, bézs, szürke, ezüstös ruháival. Hordható, egyszerű ruhákat mutatott be a tervező, légies muszlinnal kombinált felsők, fényes sportos, feszes sziluettek, lágy esésű trikóruhák, puffos ujjú felsők, magasított derekú szűk szoknyák jelentek meg a kollekciójában, a fűzőszerű topok pedig az 50-es évek fehérneműdivatját idézték.

Képek a bemutatóról

A Je suis belle tervezőcsoport kollekciója barackszín, szürke, fekete és ezüst, sétálós, tavaszias, ejtőzős kislányos és a kis papírkoronák miatt királylányos volt. Érdekes volt a barackszínű jersey palástos szupercsaj-ruha, az áttetsző-nem áttetsző kabátka, a húzott, redőzött szürke zsákruha és kardigán, az álszerény, lakkos felületű kis fekete ruha, a terítőkockás patchwork ruhácska és a tornadressz-szerű toppal kombinált buggyos balerina szoknya.

Az Artista tervezői kicsit etnós, kicsit szűzies, kicsit retrós modelleket mutattak be: virágos könnyű tunikákat és ruhákat, gyűrött vászonból készült laza vagy puffos ujjú ingeket, hevederszerű övvel és nadrágtartóval kombinált felsőket, puritán fehér ruhákat, a puha és a merev anyagok játékát.

Nanushka szokásához híven feketében, szürkében, fehérben és ezüstben képzelte el az idei divatot és bizonyára a közelgő tavasz-nyár nyomásának engedve, egy kis pirosat és barackszínt is belecsempészett önmegtartóztatóan egyszerű kollekciójába. Figyelemre méltó volt finom barackszínű trikóruhája, aminek mellrésze húzott, grafitszerű szürke anyagból készült, valamint a pointilista ruhácskák, amelyeken a kollekció színei apró ecsetvonásokként köszöntek vissza.

Képek a bemutatóról

Luu Ahn Tuan modern és idealizált üzletasszony sziluetteket, empír szabású rövid, pánt nélküli ruhákat, mell alatt megszorított vagy derékra tekert öveket és minőségi, szép táskákat álmodott a kifutóra. 2007-ben sok nagy külföldi tervezőháznál megjelentek a dupla, tripla és a széles övek, és úgy tűnik, hogy ez a trend Ahn Tuant is inspirálta. Ahn Tuan bőrszakos tervezőként főképpen a nőies, míves és trendi övekre, táskákra helyezte a hangsúlyt.

Végül a USE zárta a sort, világoskék, csibesárga, fehér, szürke, ezüst, fekete modelljeivel. A USE ezen az estén nagyon ízléses, visszafogott és feminin, ruhái kényelmesek és sikkesek voltak, az egyszerű vonalvezetést a tervezők egy-egy trükkös megoldással (fonatokkal, redőzésekkel) variálták.

Az este bemutatott ruhák frissek, kellemesek és hordhatóak, összességében elmondható, hogy egy korrekt divatbemutatót láthattunk, amelyben visszaköszönt a Mary-Kate Olsent, Misha Bartont és Nicole Richie-t jellemző Rachel Zoe-look európai, értelmiségibb változata, és a 2007-es nemzetközi divattrendek: a kis fekete reneszánsza, az áttetsző és nem áttetsző anyagok kombinálása, az etno, a kislányos szende sziluettek, az 50-es évek vonalvezetése, az örök tunika és empír szabás, az óriás táskák és a kis handbagek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások