Divat

Eclectickus interjú

644

Van egy kis bolt az Irányi utcában az Eclectik. Bohó, játékos szoknyákat, felsőket, nadrágokat lehet beszerezni. Aki igazán színes akar lenni, benéz ide és mosolyog Farkas Edina tervezésein. Színesedjetek és táskát is vegyetek!

Iparművészként végeztél, itt Budapesten. Utána mi történt?
FE:  2000-ben már a Green Mangonak terveztem, majd egy évre rá megvolt a diploma-kiállításom, utána már élesben mentek a dolgok, nem sokat vártam. Féléves Erasmus ösztöndíjjal Vivienne Westwood is nevelgetett, de az nagyon kemény időszak volt. VW nehezen viselte, ha valaki nem kis Westwooddá fejlődött, az önálló érvényesülési törekvéseket nehezen viselte. Az egyedi elképzelések korlátok közé voltak szorítva. Egy barátnő segítségével Berlinben sikerült üzletet nyitni és azok a pozitív tapasztalatok ösztönöztek arra, hogy üzletet nyissak Budapesten. Itt folyt a tervezés és a gyártás is, adta magát, hogy jó lenne egy üzlet Magyarországon is. 

Nézz be a boltba!

Mitől megy ez a bolt itthon, míg sokan panaszkodnak ebben az üzletágban?
FE:  Talán az lehet a titok, hogy nem állítunk fel  korlátokat. Nincs egy stílus, nincs uralkodó színvilág, nincs egyetlen út, hanem számtalan van. Ezért is van több tervezőnek itt munkája, az enyémen kívül. Itt van az Aquanauta, Camou, Balkán Tangó, Nádasdy Kati, Marosi Kriszta, Pucc, Ganzer Réka, de még nagyon sok munka ezenkívül, senkit sem hagyok ki szívesen.

Az Aquanauta és az Eclectick közti fúziónak mi a lényege?
FE:  Ez év januárjáig volt egy üzletünk az Aquatick, de azt közös döntéssel bezártuk. Azóta pedig változatlanul árusítjuk az Aquanauta kollekcióját is az Eclectick üzletben.

Ennél az üzletnél szándékos volt a műhelyhangulat megteremtése?
FE:  Az üzlethelyiség adottságai folytán a kialakítás során a galériaszintre költöztettük a műhelyünket.  Az itt folyó munka természetesen kihatással lehet az üzlet hangulatára is, valószínű ezért érezhető talán a műhely jellegű légkör a vevőtérben is.

Amikor először jártam nálatok, a pulton nyitva volt egy mappa, amiben benne voltak a ruhaterveitek és meg lehetett nézegetni, ezt még mindig mutogatjátok?
FE:  Igen, abszolút. Ezeket nagyon szeretik nézegetni a vevők, a tanárok is többek között ezért szeretik idehozni kreatív növendékeiket, hogy megmutogassák, a terveket, a mapppát, az üzletet a műhelyt és mi nagyon örülünk, senki elől nem zárkózunk el (Ebben a pillanatban belép egy lány: „Ne haragudj, flyert letehetek?" – hát persze, hogy letehette) Szeretek közel kerülni az emberekhez. Szeretem beengedni a alkotókat. Egyetemről, a képzőről, dekorsulikból is szoktak jönni, megnézik a műhelyt, a terveinket, tanulnak, kérdeznek. Most is egy végzős dekoros a mi kirakatunkon fogja elvégezni a vizsgamunkáját.

Lehet, hogy pont ez a titka az Eclecticknek, hogy közel lehet kerülni, nem?
FE:  Igen, lehetséges. Ilyen ember vagyok…

Meghatározható a stílusod, ha valaki egyszer látta, utána mindig felismeri. Ez tudatos?
FE: A retróval szokták azonosítani, de ezek az elemek nem direkt vannak beleépítve a kollekciókba. Van néhány felismerhető jegy, a logó, a kisfiú a kislány meg a kutya amik nagyon emblematikusak, de mindig megújulnak.

Nem vádoltak még azzal, hogy nem elég innovatív, előremutató a márkád? Ugyanaz a színorgia, nyomatok, egy laikusnak sok-sok egyformaságnak tűnhet...
FE:  Az alapos szemlélő szemében biztos nem merül fel ez a kérdés, hiszen ha végiglapozgatja a ruhákat, rájön arra, hogy szinte minden darab különbözik, annak ellenére, hogy a ruháknak egységes arculata van. A vevőink éppen ezért szeretnek minket és én sem érzem úgy, hogy túl egyformák a darabok, hiszen minden héten több új terv születik.

Figuráitoknak, amelyek megjelennek a ruhákon vannak neveik?
FE: Nincsenek nevesítve. Bár egymás között adtunk nekik beceneveket, és a vevők is sokszor próbálkoznak megszemélyesíteni a figurákat.

Mitől ennyire szerethetőek ezek a darabok?
FE:  A kombinálhatóság nagy előny. Ha nagyon extrém akar lenni a vevő, azt is megteheti, de ha szolídabb, akkor könnyen kombinálhatóak ezek a tervezések. Van aki az erős kombinációkat szereti, és itt ki is élheti magát, van aki szerényebb, ő is megtalálja a számításait, színben, formában, stílusban.

Kicsit drágának találom a kreációkat. Miből tevődik össze az érték?
FE:  Eleve magas az előállítási költség. Külföldről rendeljük az anyagokat, nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre és ez egy manufaktúra, a varónőkön kívül még négyen vagyunk. Szabász, asszisztens, eladó és én. Mindenki a két kezével és a szívével dolgozik, aminek nagy az értéke. Szándékosan pozicionáltuk erre a szintre az árakat. Jó, ha egy márka el tudja azt érni, hogy rang legyen abban járni, nekünk ez célünk.

Van lehetőség vásárlói elképzelések megvalósítására?
FE:  Régebben volt erre lehetőség, de rá kellett jönnünk, hogy nem lehet kivitelezni hiszen a gyártás folyamatos és egy-egy kisebb igény egyedi kielégítése megtorpantja ezt a lendületet és az üzlet kínálatának rovására megy.

Terveztek még további kiegészítőket a táskákon kívül?
FE:  Igen szoktunk a táskákhoz passzoló neszeszert, pénztárcát készíeni

Hallottam, hogy egy nagyszabású új tervetek van. Mesélj! Erről mit lehet tudni?
FE:  Egy-másfél hónap múlva nyitunk egy új üzletet Bécsben, a Mariahilfe strasse- vel párhuzamos utcában.

A vásárlói kör kikből tevődik össze, kik tartják fent az üzletet?
FE:  Külföldiek, magyarok egyaránt. Vannak visszajárók persze, akik hetente bejönnek, mivel hetente kerül ki új darab a kollekciókból és ezt megszokták. De ha egy külföldi keresi az Eclecticket, az rögtön idejön és így épülnek a kapcsolatok. 

Milyen a külföldi és magyar vevők aránya?
FE:  Hát ez nagyon változó. Turistaszezonban, ami a nyár itthon, akkor sokan jönnek be külföldiek, de egyébként magyarok. Idén először lehet nehezen elválasztani a szezonokat. Most is sok a külföldi (Erre bejön egy japán páros) A külföldiek nagyobb eséllyel vásárolnak és többet, a magyarok csak egy-egy darabot, de annak nagyon örülnek.

Vannak hazai celebek, akik szívesen vásárolnak nálatok?
FE:  Hát Puskás Peti többször volt bent, édesanyjának vásárolni vagy Soma, aki szintén többször járt nálunk.

Vannak törzsvásárlóitok?
FE:  Persze nagyon sokan, szerencsére.

És kedvezmény adtok neki…
FE:  Igen megtiszteljük a törzsvásárlóinkat, hogy némi kedvezményt adunk nekik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások