Étel+Ital

Ésszel a csokival!

613

Kerek csokoládé, lyukas csokoládé, töltött csokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé. A csokit mindenki szereti, és már mindenhol elolvashattuk jótékony és átkozott hatásait egyaránt. Szinte minden évben előkerül a tény, hogy vannak élettani szempontból meghatározó és nélkülözhetetlen pozitívumai.

Csoki és a depresszió

A búbánat ellen a csoki fantasztikus érzéseket vált ki, de korántsem a hormonjaink miatt. A National Geographic egy két évvel ezelőtti kutatásában megvilágította, hogy a csoki ópiumszármazékokat tartalmaz, melyek hangulatjavítóak, ez teszi boldoggá a nassoló embert. Ez ilyenkor csak ideiglenes hatást eredményez, melynek elmúltával még mélyebb depresszióba eshetünk. Nem bizonyított tény, hogy a boldogsághormont szabadítana fel, ehelyett az nyert bizonyságot, hogy a csokoládé szerotonint tartalmaz, melyből egy teherautónyi is kevés lenne ahhoz, hogy elmúlassza a depressziót.

Ha megy a hasad..

Hasmenés ellen főtt krumpli, banán, répa és étcsoki, ezt mondják a tapasztalt szülők, nem csak emberekre, hanem állatokra vonatkoztatva is. Gyerekkorban nem csak kortynyi konyakot adták a nagymamák a gyerekeknek hasmenésre, hanem igazán keserű étcsokit is, mely a legkevésbé káros édesség a világon és hasfogó tulajdonságát már mindegyikünk tapasztalhatta saját bőrén. Azaz belén. A keserű csoki és a dús kakaó megállítja a beleket, de súlyosabb esetben érdemesebb széntablettát bevenni, az hatásosabb, és fertőtlenít is. Az étcsoki antioxidánsokat tartalmaz, ráadásul több van benne, mint egy pohár vörösborban, így a szívbetegségek ellen is megvéd. A fehér csokoládé fogyasztása azonban nem jár semmilyen egészségügyi előnnyel.

Szívre

Mind ismerjük a jelenetet a filmekből, amikor az összetört szívű nő csokit majszolva, borral a kezében ül a kanapén és Celine Diont hallgat. A csoki nem csak a magány pótlására jó, már lerágott csont a boldogsághormonnal való kapcsolata, de a szivet mint szervet is karban tartja - persze nem mindegy, melyik fajtája. A kakaóvaj, így a csoki is tartalmaz olajsavat és ezen keresztül egy úgynevezett sztearinsavat, mely semleges hatással van a vér koleszterinszintjére, és egyes vizsgálatok során az is kiderül, hogy csökkenti a véralvadást. Ez csakis a tejcsokiban található meg.

Mint afrodiziákum

A csoki szerelmi vágykeltő hatását a benne lévő fenil-etil-amin tartalmának köszönheti, ami szerelmes állapotban termelődik az agyban. Tehát ha szerelmesek vagyunk és még csokit is zabálunk, akkor elvileg mint egy dúvadt bika, úgy kellene magunkat rávetni a másikra. Egy kísérlet azonban kimutatta, hogy négyezer szelet csokit kellene megennünk ahhoz, hogy ezt a vegyületet továbbtermelje az agyunk. Ez meg nem kis hasfájással járna. Inkább ajánlatos egy csokizóban chilivel vagy gyömbérrel fogyasztani, az a fűszerektől valóban vágyserkentő.

Minőség

Térjünk ki a minőségre, gyakran a márka sem nyújt védelmet és korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a kakaóbabon amiből a finomság készült nem volt kisállat ürülék, vagy éppen az amúgyis migrénes fejre nem erősít-e rá és okoz ezzel állandó nyomós fájást. A csokihoz finomított fehér cukrot adnak, ami minden, csak nem jó hatású élettanilag, fogszuvasodás, elhízás, koleszterinszint növekedés, vérnyomásprobléma és elgombásodás (candida) az ami vele jár. Nem mellesleg függőséget okoz. Beszélhetünk bármennyit arról, hogy mennyire jótékony a csoki az egészségünkre, de az a helyzet, hogy meg kell néznünk, milyen adalékanyagokat, színezékeket tartalmaz, s fejben kell tartani azt is, hogy a cukor méreg, így bizonyosan a csokoládé is az. Törekedj ezért a minél töményebb, minél keserűbb csokoládék fogyasztására, s az sem árt, ha méltányos kereskedelemből fakadó termékeket fogyasztasz elsősorban. Minőségi csokoládékat az erre specializálódott boltokban vásárolhatsz de be is ülhetsz egy chilis forró csokira.

Ahol csokizhatsz

Azték Choxolat

A Semmelweiss utcát és a Károly körutat összekötő kis udvarban található a hangulatában francia szellemiséget idéző csokizó. A hely maga pici, összesen három-négy asztal van, a falakon a képek mellett a csokizóról készült cikkeket is elolvashatjuk. Kellemes, csöndes, igazán randihelynek való, ráadásul ahogyan az időjárás változik, terasz kerül a hűvös udvarba. A forró csoki igazi csokoládéból, gőz felett olvasztva készül, nem pedig csokiporból. A csokoládék fűszeresek, a forró csokikat étcsokiból főzik, persze kérésre tejcsokiból és egyéni ízekkel megbolondítva is rendelhetjük. Aki nem vágyik édességre vagy kávéval szeretné vegyíteni, akár kétféle őrléssel - robuszta, arabica - vagy koffeinmentes változatban is megkóstolhatja. Meglepetést is szerezhetünk ajándékutalvánnyal, bonbonokkal vagy saját recept alapján készült Azték csokoládéval, melyeknek azték jellegét a fűszerezésük adja (chili, kardamon). Az üzletben minden száz százalékosan természetes alapanyagokból készül.

Noir Choco Bar

A Hegedű utca és a Paulay Ede sarkán található egy pincehelységben a Noir Choco Bar, melyek a hangulata zsúfoltan romantikus, mert telistele van vendégekkel. A hely inkább az egyetemisták és fősulisok találkahelyének tűnik, mint randihelynek. Az étlap és itallap változatos, a forrócsokikat rengeteg variációban kérhetjük, akár alkoholosan is. Az árak hatszáz és ezer forint körül mozognak, és ahogy láttuk, a forrócsoki porból készül, csalódottságunkra.

Írd meg kommentben, melyik más városban van még jó vagy érdekes csokizó!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások