Közösség

Sweeny Todd a démon

601

Az új Tim Burton film – ő rendezte az Ollókezű Edwardot is – egyszerű musical. Adott egy boldog házaspár, piciny szőke lánnyal, de egy londoni bíró képtelen elviselni ezt az idillt és szétrobbantja a napsütéses londoni napokat. Főhősünk Sweeny Todd – akinek nem ez a neve – a rabszigetre kerül, Ausztráliába, a feleség ármányok áldozatává válik, majd arzént fogyaszt, a kis szőkeség – a film során fontos szerephez jut a szőke haj ténye -,  pedig a gonosz bíró gyámsága alá kerül. 

Miután a koholt vádak alapján elítélt Mr. Todd visszatér Londonba, tizenöt elteltével, tervei közt szerepel a bosszú és ehhez talál egy  – túlságosan és mindenét – odaadó hölgyet, Mrs. Lovettet, amely hölgyeményt a Harcosok klubja remekbe szabott filmből ismerünk. A véletlenek bosszúálló hősünk kezére játszanak. Fodrász tehetségét kihasználva ámulatba ejti a piacteret, és ő lesz ismét a város legjobb borbélya. A bíró fülébe is eljut a híre, aki ezután vészes iramban közeledik a végítélete felé. Persze ez az iram nem túl gyors, hiszen a dalbetétek kellően lelassítják a filmet, ezzel elérve azt, hogy borzongva, libabőrösen várjuk az első torok elnyisszantását a híres borbélyszékben. 

Sweeny Todd sztorija a londoni városi legenda szerves része, amely egy 19. században megesett igaz történetnek vélnek. A történetet az teszi igazán hátborzongatóvá, hogy Sweeney, miután első próbálkozása a bosszú terén sikertelen lesz, onnantól kezdve válogatás nélkül gyilkolja meg ügyfeleit. Ezeknek a gyilkosságoknak egyetlen haszna van: a borbély műhely alatt lévő pitéző, melyben Mrs. Lovett a tulajdonos végre húshoz jut, és felfut az üzlet, mindenki emberhússal töltött pitéket habzsol, sörrel leöblítve. Egyetlen titokzatos koldus asszony érzi csak, hogy valami nem stimmel, mert éjszakánként iszonytató bűz terjeng a városban, ami a pitéző kéményéből száll fel. Természetesen a koldus asszony nem marad további szerep nélkül... Izgalmak, fordulatok és rengeteg vér, amit ez a film nyújt. Johnny Depp kiérdemelte hangjával ,alakításával, szomorú, bosszúszomjas ábrázatával, egyszóval tehetségével az idei Golden Globe-díjat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások