Test

Ne kínozd magad, böjtölj

572

Tudjuk mi a böjt, legalábbis mindenkiben él egy meghatározás, amivel nagyjából be tudja azonosítani a fogalmat. Lehet vallási böjt, javasolhatja a háziorvosunk esetleg önmagunk általi késztetésből is megvonhatjuk a szilárd táplálékot egy időre a testünktől. A régi öregek hetente egy teljes napig – általában pénteken – nem ettek semmit, csak folyadékot vittek be a szervezetükbe. Sőt, vidéken a mai napig sok helyen szokás az állattartók körében ,hogy hetente egyszer nem etetik meg az állatokat, úgymond böjtöltetik azokat. Mindkét hagyománynak egészségügyi okai vannak. A hétvégi nagy családi zabálások előtt nem árt kicsit kipucolni szervezetünket, összeszűkíteni a gyomrunkat, hogy mégse együnk annyit! 

A tudatos böjtölés mellett gyakran a szegénység is akaratlanul az egészséget szolgálta, hiszen őseinknél tél végére a felhalmozott élelem már sok család éléskamrájából kifogyott, így a tavasz és a friss termények beköszöntét böjttel várták a rászorulók, mit sem sejtve arról, hogy a koplalással milyen jót tesznek egészségüknek - a természet általában tudja, mit csinál. Manapság sokunk tanácstalanul áll egy-egy élethelyzet, vagy egy hétköznapi probléma előtt. Elégedetlenek vagyunk testsúlyunkkal, krónikus egészségügyi problémákkal küzdünk, munkahelyi, önértékelési vagy magánéleti gondjaink vannak vagy egyszerűen nem találjuk helyünket a világban.

Sejtjük, hogy változtatnunk kell. Manapság életfeladataink beteljesítését rengeteg nehezítő körülmény akadályozza. Rengeteg gát, szabály vesz minket körül, nem akarunk „kilógni a sorból”, igyekszünk megfelelni egy meglévő vagy csupán elképzelt elvárásrendszernek. Saját feladatunktól messze eltávolodva súlyos ellentmondásokba is keveredhetünk önmagunkkal, ami pedig akadályozza a testi és lelki fejlődést. A változás szükségességére eleinte kis jelek figyelmeztetnek, s ha nem változtatunk, később ezek a jelek erőteljesebbé válnak, betegségtünetek majd súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek. Napjaink népbetegsége a helytelen táplálkozás, hisz az vagy, amit megeszel – tartja a közmondás.

Őseinktől tanulva a léböjtöt ma már tudatosan használjuk betegségek megelőzésére, gyógyítására vagy egyszerűen testi, lelki, szellemi egészségünk megőrzésére. A léböjtkúra során kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint forrásvizet fogyasztunk. A szervezet ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben a felesleges anyagok távoznak a testből. Böjtölés közben nagy mennyiségű káros anyag ürül ki a szervezetből, ami által az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezetünk működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik. A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Az erek átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. A bőr megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, a szemek csillogóvá válnak.

Igen ám, de mire ezek a jótékony hatások bekövetkeznek, elég sok zöldséglének le kell folyni a torkunkon. Az első napok gyötrelmesek lehetnek, főleg, ha egyedül végezzük a léböjtöt. Kevesebb a motiváció és elviselhetetlenebb a fejfájás, a rügyező bőr is elkeserít. Mert bizony a kőkemény méregtelenítés együtt jár ezekkel a tünetekkel. Eltelik néhány nap, és máris annyira egyedül érzed magad a problémáddal, hogy képtelen vagy tovább folytatni a tisztítókúrát. Tehát vagy intézményes keretek között végezz léböjtöt, vagy a barátnőddel, esetleg, ha annyira szerencsés vagy, akkor a pasiddal. Ha végképp egyedül maradsz, a neten rengeteg fórumot, szájtot találsz, amelyek segítenek a motivációban, és ha van rá energiád és a háziorvosodnak is rád, konzultálj vele legalább két-három naponta.

A vallási meggyőződésből végzett böjt jóval egyszerűbb. A húsvétot megelőző negyven nap nem csak annyit követel meg tőled, hogy ne egyél húst. Ézsaiás könyve ötvennyolcadik fejezetének tizennégy pontja szól a böjtről. A hit és az imádság kifejezési formája a böjt. Nem a tisztulásról, hanem a Húsvétra való felkészüléséről szól. Közeledik egy ünnep, Jézus feltámadása. A böjt hamvazószerdán kezdődik, idén ez február 6-ára esett. Ekkor véget ér a farsangi időszak, a bálozás, és elkezdődik a szándékos nélkülözés. Nagyböjt alatt sok helyen egy nap csak egyszer ettek, olajjal vagy vajjal főztek, zsírt, húst nem ettek, csak száraz növényi ételeket. Ma már nem ilyen szigorúak az egyház böjti előírásai, nem követelik meg a negyvennapos koplalást, a tilalom csak az utolsó hétre, nagypéntekre vonatkozik. Viszont vannak, akik szigorúan tartják a böjtöt, de ez is jóval engedékenyebb: „Hamvazószerda - idén március 5. - a nagyböjt kezdőnapja a keresztény liturgikus évben. A nagyböjt a húsvétot megelőző negyven nap megnevezése.

A keresztény szokásrend szerint a böjt időtartama alatt tartózkodni kell az élvezetektől, zenés, táncos alkalmaktól, nagy lakomáktól, lehet egyéni felajánlást tenni, pl.: valaki nem eszik csokoládét, vagy nem nézi kedvenc sorozatát a tévében. A böjtben egyébként szerdánként és péntekenként kell tartózkodni a húsételektől, szerda ugyanis Jézus elfogatásának, péntek pedig halálának napja. Ezen felül azonban vannak szigorú böjti napok is: hamvazószerda és nagypéntek. Ekkor a húsételektől való tartózkodás mellett csak napi három alkalommal szabad enni, és csak egyszer jóllakni. A böjt alól mentesülnek a tizennégy év alattiak és a hatvan év felettiek, illetve a betegek, a fizikai munkát végzők, valamint az üzemi konyhán étkezők. Ők azonban egyéb lemondásokkal böjtölhetnek.

Hiszen ez a böjt lényege - az önmegtartóztatás. A böjt megtisztítja a szervezetet - orvosilag bizonyítottan kedvező élettani hatásai vannak, számos nehezen gyógyítható betegség, pl.: reuma, érelmeszesedés, magas vérnyomás, különböző allergikus bőrbetegségek esetében gyógyhatását igazolták. A szervezetben ugyanis számos káros anyag rakódik le, amely a böjt által távozik - kitisztul. Mintha alaposan kitakarítanánk a lakást - amit meg is teszünk jó esetben hetente egyszer - így "takarítjuk ki" szervezetünket is a böjt által. Ezen felül a böjt, az önmegtartóztatás, a lemondás megtanít az önfegyelemre, figyelemre.
Nagyböjt a farsang mulatságait és a hosszú telet követi, olyan ez, mint egy tavaszi nagytakarítás - tisztán, frissen, fellélegezve lépünk a tavasz - a húsvét, a feltámadás ünnepe elébe.

Mindegy, hogy a böjt spirituális vagy egészségügyi a lényeg a tisztítás, hát rajta!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások