Divat

A ruha alá néztünk

588

Azonkívül, hogy megakadályozzák felsőruházatunk bepiszkolódását, számtalan oka van annak, hogy fehérneműt hordunk, hiszen a mellünk, lábunk nem piszkít úgy, mint alsó szerveink. Melegít, kényelmes, higiénikus, praktikus de kifejezi szégyenlősségünket és erotikus töltöttségünket is.

Bugyik az ősidőkből

A legősibb bugyogó az ágyékkötő, a lazán leomló, övre rögzített, lábak között áthúzott darab - amit már Tutankamon is hordott -  a szexinek épp nem nevezhető cuccokat a kelet-ibériai barlangrajzokon fedezték fel. Az ókori kultúrákból a művészien megkötött vászon ágyékkötők ismertek, melyeket általában férfiak viseltek, természetesen arannyal hímezve. Biztosan mindenki előtt él az a kép, amikor az ókori görög pasi elveti a diszkoszt és csinos kis ágyékkötő fityeg a lába közt. Vagy meztelen? Mindegy. Már a csajok is hordtak kis bőrből készült bugyogókat és melltartókat. Később a középkori emberek fehérneműje lazábbá vált, az ágyékkötőt leváltotta a laza nadrág, majd a reneszánsz meghozta a fűzőket, abroncsokat, alsószoknyákat, amelyek a külső anyagokat formázták, buggyosra, feszesre, szűkre. 

Sok unalmas évet ugorva aztán láthatjuk, a XVIII. század és az ipari forradalom az alsóneműkre is hatással volt, mivel a szövőgépek lehetővé tették, hogy tömegesen állítsák elő a pamutszöveteket, a sorozatgyártott fehérneműket elkezdhették boltokban árusítani, így mindenki számára elérhetővé váltak, ráadásul színesedtek is a vásznak, nem csak egy árnyalatban álltak rendelkezésre. Mindeközben a századbeli nők úgy érték el, hogy egyenes legyen gerincük, telt a keblük és kerek a válluk, hogy rettentő szorosra húzott fűzőt hordtak - ez a  testet a csípő és a mell között összeszorító, formázó ruhadarab, általában pálcákkal vagy fém-, fa-, halcsont lapocskákkal volt megerősítve. Mint az Elfújta a szélből tudjuk, ez kínok kínját hozta a nőkre, mert nemcsakhogy enni nem tudtak benne, még olyan szobát is létrehoztak, ahol a csajok, miután befűzették magukat elájulhattak, ugyanis az oxigén, bizony nehezen jutott be a fűzővel összeszorított szervekbe. 

Kacér alsószoknyák, kisingek

Az ekkor már igen közismert alsószoknyáról és alsónadrágól sem szabad megfeledkeznünk, a vonzó darabokat a férfiak a középkorban is hordták, a nők persze csak kivételes esetekben húztak alsónadrágot, így például lovagláshoz. A lány- és fiúbugyik 1914-ig hosszúak voltak, nőknek térdig érő, a lábuk között nyitott ruhadarabokat készítettek, alsószoknyából pedig mindig többet is viseltek egymás felett, melynek számát a társadalmi helyzet határozta meg. Az alsószoknyákkal való játszadozás a kacérság egyfajta kifejezésmódja volt, legalábbis annak meg-megvillantása mindenképp célozgatásnak minősült. A XIX. század első általános fehérneműje, amit gyerekek, nők és férfiak egyaránt hordtak, nem más volt, mint a kezes-lábas, mi csuklótól bokáig fedte a ruha alatt a testet, és melegítette is azt. Úgy alakították ki az ülep részét, hogy az lecsatolható volt, így megkönnyítette a pisilés és egyéb dolgok végrehajtását.

Üzlet, háború, buli

A XX. század legnagyobb durrantása természetesen a melltartó lett, melleink hordását egy New York-i nő, Mary Phelps Jacob változtatta meg örökre, mikor feltalálta a melltartót, és bevezette azt a társaságba no meg a blúzok alá. A húszas évektől kezdve a tartósságról a kényelemre helyeződött a hangsúly, a nők elkezdtek rövidebb ruhákat hordani, divatba jött a harisnya, ami egyébként már valószínűleg már az ókori, kis-ázsiai népek körében is ismert volt szövött kelméből, esetenként bőrből. Igazi hódító útra akkor indult, mikor1589-ben feltalálták a harisnyakötő gépet, amit a kötöttáruból készülő harisnya széles körű elterjedése követett. A felsőbb körökben általában fehér, díszes selyemharisnyák kerültek divatba gyakran drága harisnyakötővel, egyébként többnyire gyapjú harisnyákat hordtak. 

A második világháború környékén a nők vállát tömés díszítette, szoknyájuk a térd alá ért és a kombiné, valamint az alsószoknya mindig idomult ennek a hosszához. Mivel a lányok lassan belebújtak a nadrágba, szükségessé vált a csípőszorítós alsónaci, ez pedig nem készülhetett másból, mint fényes szaténból. A negyvenes évek szenzációja egy amerikai találmány lett, maga a nagyszerű és mindenki által vágyott nejlonharisnya, ami tartósabb és olcsóbb volt, mint a selyem. 

Az idő pergett tovább, régi korok visszatekintettek, s az ötvenes évek teltkarcsú gyönyörűségei újra vékonyra fűzték a derekukat, a melltartójuk pedig csúcsosodott, amit merev drótokkal támasztottak alá.  A bő szoknya divatjának köszönhetően ismét fontos szerepet kapott a rövid, fodros alsószoknya, amely keményített vászonból, nejlontüllből vagy habszivacsból készült. A következő évtizedben mindezt el is dobták a csajok. Kis mell, vékony láb, keskeny csípő, extra mini szoknyák. A harisnyatartót nem hordták már, inkább a kevésbé szexi, de kényelmes és olcsó harisnyanadrág jött divatba, s feministák ezrei szabadultak meg a nőiesség jelképétől, a melltartótól. 

A modern nő

A színes fehérneműk, a szexi fekete megállíthatatlan hódító útra indult az 1970-es évektől kezdve, s mindez még mindig nem állt meg A ma hordott pamut, csipke, tanga, francia és mindenféle bugyogók ekkor kerültek fel minden női popsira, de leginkább a spagettipántos bugyik hődítottak, bőven csípő fölé tolva.  A melltartók színesek, push-uposak és merevítősek, mindeközben ott a hosszított, fűző-szerű és persze az ultraszexi, na meg a sportos. Madonna a nyolcvanas években divatba hozta a melltartót – utcai viseletként, és a nők világszerte utánozták a szőke dívát. Divat lett a kivillanó melltartópánt, a kis csipkeszegély. A divat maga a fehérnemű, legalábbis a ruha vagy a kosztümkabát alól kivillanó melltartópánt volt, mit mára szerencsésen kinőttünk. Megjelentek a feszülős, sztreccs anyagok a felsőruházatban, amely alatt tényleg nem lehet hosszú, vastag bugyit hordani, így megszületett mindannyiunk kedvence, a tanga: elöl parányi háromszög, hátul vékony pántocska.  A korszak slágere viszont a body lett. Bebújós női fehérnemű egy szűk, vagy blúzszerűen szabott felsőrészből és egy bugyiból áll, záródása kapoccsal vagy gombbal történik a lábunk között. Ezekben az években a felsőrészt láthatóan viselték, felsőruházat gyanánt. 

Manapság a push up – vagyis nyomd fel! - elv szerint készül a legeslegújabb bugyi és harisnyanadrág és persze a melltartó. A beépített idomok a lapos popsit kerekebbé varázsolják, a megereszkedett hátsófertályt – torna nélkül – akár öt centivel is megemelik. És a dekoltázsát mindenkinek gyönyörűvé varázsolják. 

Ámítás az egész. Férfiak ámítása!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások