Divat

A leghíresebb vitorlavászon

405

Ismerjük a sztorit a szerencse fiáról, a bajorországi zsidó Loeb Straussról, aki New Yorkba ment  1847-ben, ahol David Stern unokafivérének rövidáruboltjában dolgozott. Az aranyláz Nevadába hívta az akkor már Levinek nevezett szatócsot, ahova egy szállítmány durva szövésű vitorlavászonnal érkezett, hogy abból készítsen sátrat. Levi hamar rájött, hogy nem sátor kell az aranyásóknak, hanem egy olyan nadrág, ami bírja a sarat, a térdelést, a forró homokot. Az igények megteremtették a történelem legelterjedtebb viseletét. Miután rájött, hogy ez mekkora biznisz, San Franciscóban nyitott egy kis szabóműhellyel egybekötött üzletet, a cégtáblán a Levi Strauss & Co. felirattal.

Az első farmernacikat ma nem valószínű, hogy be tudnánk azonosítani, se szegecs nem volt rajtuk, se indigókék színük nem volt, inkább vörösesbarna árnyalatban pompáztak. Jacob David, Levi egyik törzsvásárlója szegecselte meg a zsebeket először, megalkotva ezzel a blue jeans dizájnjának alapelemét.  Ezt követte a többi is, a dupla varratok, amik sasszárnyakat formálnak vagy épp a bőrcímke, amelyen két lóval sem lehet eltépni a farost.

Trapper farmer
Ehhez képest több, mint száz évet kellett várni, hogy hazánkban is meginduljon a farmergyártás. 1978-ban az Ifjúsági Magazin dicsőn hirdette a fiatalság szimbólumának megjelenését, a magyar farmert. A Lenfonó és Szövőipari Vállalat - márkanevén BUDAFLAX - farmervászna indigóval festett pamutból készült, és névadását kegyesen a népre bízták. A vállalat a sajtón, rádión keresztül meghirdetett egy "fantázianév kerestetik" pályázatot, melynek eredményeként az új termek a TRAPPER nevet kapta. Hatalmas reklámkampányt indítottak a Trapper népszerűsítése érdekében, s a siker nem maradt el - nem is maradhatott volna, hisz a farmer az farmer, pláne ha első. Az első farmernadrágok már a 60-as években megjelentek Magyarországon, ám a társadalom a rendszer szorításából adódóan rosszallóan, előítéletekkel szemlélte az új ruhadarabot, magát az erkölcsi züllést jelképezte számukra a naci. A politikai rendszer lazulása végül egyre elfogadottabbá tette ezt a ruhadarabot, és már nem csak a rockerek, különböző csoportok kulturális megnyilvánulásait szimbolizálta, hanem a hétköznapi viselet részévé vált.

Nézd meg a Levi's legújabb tavaszi kollekcióját!

Lázadás!
Nem csak Magyarországon tekintették azonban lázadó öltözéknek a farmert. A farmer megjelenése előtt – és azóta sem – volt olyan ruhadarab, amelynek ekkora és ilyen töretlen sikere lett volna: sokáig világszemléletet, státuszt, elveket, gondolatokat és elsősorban a szabadságot fejezett ki. A 40-es években  az amerikai szülők kétségbeesve vették tudomásul, hogy gyerekeik farmerban járnak, az iskolák pedig megtiltották viselését. A blue jeans már nem csak egyszerű divat volt, a társadalom kezdett farmerviselőkre és más ruhát viselőkre szakadni. A farmerőrület a történelem eddigi legnagyobb lázadásának időszakában, a hippi korszakban élte virágkorát – szó szerint – ugyanis a semmi másban nem járó hippikleginkább virágokkal díszítették a jeanst. Mindenki farmerbe bújt, ha lázadni akart, s így volt ez Magyarországon is - a kapitalista divat majmolásának politikai vetülete volt; senki nem akart többé zakóban, fehér ingben és micisapkában megjelenni.

Ikon
Hogy mikor vált divattá? Talán az 1930-as években, amikor a filmvilág önálló életet kezdett, hisz a vadnyugat, a westernfilmek elhozták a cowboyok viseletét a farmert, ami a szabadság és a függetlenség jelképe lett. Az első filmikonok, John Wayne és Gary Cooper fenekén is farmer feszült, s 1935-ben a Vouge címlapján megjelent az első női farmer is. A negyvenes években felbukkantak a Levi's első riválisai, a Lee Cooper és a Wrangler. James Dean és Marlon Brando szintén farmerban dobogtatta meg a női szíveket, és innentől fogva nem volt megállás, a farmer ikon lett. Miután szinte mindent a farmer szimbolizált – a fajgyűlölet, a Vietnami háború elleni tiltakozást, a rockzene szeretetét, a szabadságot és az egyenjogúságot – és mindenki farmerben járt, egyáltalán nem számított lázadásnak, általános viseletté vált.

Az örök divat
A farmer polgárjogot nyert, s innentől kezdve többnyire az eltérő motívumok emelték azokat divatcikké, s kezdett fontossá válni, melyik gyártó hogyan és mit kommunikál magáról. Lényeges lett az is, ki miben és hogyan jár. Andy Warhol a farmerviselet terén is tabukat döntögetett: kicsit több, mint három évtizede ő vett fel elsőként farmernadrágot inggel, nyakkendővel és zakóval. Ezzel sokak megdöbbenésére az alkalmi ruhák szintjére emelte a néhány évtizede még lenézett munkaruhát, így történt, hogy a Levi's Warhol Factory X Levi's néven répaszárú változatot dobott piacra. Bizton állíthatjuk, a farmer sosem megy ki a divatból, dacára annak, hogy néha úgy tűnik, most már tényleg vége. Ám ilyenkor különböző mutációk jelennek meg a piacon, mint például Francois Girbaud kőmosott farmerje, George Michael szakadt nadrágja, vagy a combban teljesen szűk, bokánál annál bővebb trapézfarmer. Utoljára az ezredforduló környékén kapott friss lendületet, feltámasztása pedig olyan nevekhez köthető, mint Chanel, Dior, Chloe vagy Versace, lerázva ezzel a gumis derekű márványfarmer és a keményre zselézett hajhoz passzoló kályhacsőszárak utolsó emlékmorzsáit is.

De milyen legyen?
Nehéz megtalálni az igazán szépen simuló darabot, de van választék. Miután a bőszárú kiment a divatból, evidens volt, hogy jön a skinny fazon. Ez keveseknek állt jól, bár sokan erőltették mégis; most pedig megint lehet örülni a bővebb fazonoknak.

A farmer minden alkalomra hordható, kivéve, ha a dress code mást ír elő – köszi Andy. Elegánsabb kiegészítőkkel, ruhákkal kombinálva a sportos, lezser viseletből alkalmi öltözéket lehet varázsolni. Külföldön nagyon hódítanak a japán tervező,  Takeshy Kurosawa modelljei, ezeket sajnos még itthon nem lehet kapni, de könnyen beszerezhetünk hasonló darabokat a GAS-nál, a Lee Coopernél vagy a Retróban. Természetesen a legnagyobb piaci részesedése még mindig a Levi's-nek van. Egy-egy exkluzív darab is elérhető már a D&G-tól vagy a Pradatól, de ezeknek az ára igen borsos, a százezret is elérhetik.

Farmert bármelyik kapualjban kaphatsz, de érdemes márkaboltba menni, itt biztos, hogy sok-sok fazon közül válogathatsz és méretet is kapsz. A farmer még mindig nagyon strapabíró és különleges, mint egy jó csizma, először betöröd és utána lesz csak a tiéd. Levis, Gas, Mustang, Wrangler, ugyanazzal a méretskálával dolgozik. Sajnos a farmereket úgy gyártják, hogy a legritkább esetben passzol a szélesség a hosszhoz, azaz vagy rövid vagy hosszú. Természetesen a hosszabb mindig jobb, vagány, ahogy gyűrődik, fel is hajthatod és le is nyisszanthatod, bár ez utóbbi sokszor káros a fazonra nézve. Mivel a farmer pamutból készül, mielőtt lenyesnéd az alját, mosd ki, mert valamennyire biztos, hogy összemegy az anyag.

Különleges darabok
Divattervezők alsónemű kollekciót is terveztek már farmerből, sőt már kiegészítőinkre is gondolnak, amikor olyan jeansek kerülnek ki a szabászollók pengéje alól, amelyekbe iPod-ot, mobiltelefont vagy egyéb ketyerét rejthetsz. Természetesen a legkülönlegesebb darabok a szabásuk miatt váltak unikálissá. Ilyenek a kantáros nadrágok, melyek leginkább a kismamák, a kertészek és az ezermesterek, valamint Presser Pici kedvencei. Aztán a hiphop kultúra nagy találmánya a nagyon bő, mindenhol kényelmes, benne össze-vissza ugrálni jó darabjai, amit akár fordítva is felvehetünk, lásd Criss Cross  fekete Péterek.

Ebből a fazonból keletkezett mutáció a térdig érő üleppel rendelkező, szűkszárú fazon, ami leginkább úgy néz ki, mint egy török bugyi, de nagyon kényelmes és vicces viselet. 

A farmer és a költészet
Az örökbecsű ruhadarab a dalszerzőket is megihlette, szórakoztatásul következzen egy ilyen Somló Tamás - Laux József duótól:
Kék farmer
Kék farmer, amit annyit koptattál,
kék farmer, amit régen hordasz már,
kék farmer, miben jól érzed magad,
kék farmer, sokat mond és keveset tagad.
és benne járhatsz amíg élsz,
ez amit soha sem kímélsz,
amiben kényelmesen lépsz,
amiben kényelmesen lépsz.
Kék farmer, miben fát is vághatok,
kék farmer, miben veled is táncolok,
kék farmer, miben vásárolhatok,
kék farmer, miben mindig játszhatok.
és benne járhatsz, amíg...
akárhogy is nyúzom, akárhogy is hordom,
mégis farmer marad.
Koptatom kővel, áztatom sörrel,
mégis farmer marad.
Kék farmer, amit megszárít a szél,
kék farmer, ami mindent végig él,
kék farmer, miben olyan jól ugrálsz,
kék farmer, ami látott egyet, s mást.
és benne járhatsz, amíg...
akárhogy is...
Kék farmer, amit annyit koptattál,
kék farmer, amit régen hordasz már,
kék farmer, hmmmmmm....
úúúú,úúú úúúúúú

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások