Test

Stylistok és karcsúság

508

Tíz híresség testtömegindexe
18 alatti BMI testtömegindex anorexia közeli állapotot jelent, 15 alatti anorexiát, míg 13 alatt az illető haldoklik. Eva Herzigova 18, Anna Kurnyikova 17,5, Keira Kinghtley 17, 5, Amy Winehouse 16, Lily Cole (modell) 16,1 és Mischa Bartin mind közül a legrosszabb, 15,1 indexű. A mindig tökéletes megjelenés nemcsak a celebek saját döntésén múlik, a háttérben a stylistokon is nagy a felelősség a tudatos sztárcsinálásban.

Stylistokról általában
A-listás filmek A-listás sztárjait öltöztetik -  csakis azt, aki nem hiszi magáról, hogy tud öltözni - ők az A-listás stylistok, aminek a mércéje nem más, mint hogy mennyire híres celebet ruház fel az illető. Ők azok, akik huszonnégy órás készültségben állnak, mert mindig történhet valami - némelyikük kerüli a médiát, de van, aki fürdőzik a népszerűségben. Megmondják a hírességeknek, mit vegyenek fel, milyen színben, milyen alkalomra, s van olyan multifunkcionális stylist, aki még a híres testek karbantartásárért is felelősséget vállal. A szakma mára olyanná fejlődött, mint a fodrászoké, azaz magától értetődik, hogy van nekünk ilyenünk, s számunkra legfeljebb azért lehet furcsa, mert nálunk még nem terejdt el ennyire. Hazánkban inkább üzletasszonyokra és politikusnőkre jellemző, hogy egy úgynevezett coaching részeként külsejük tökéletesítésére igénybe vegyék egy stylist segítségét. Itthoni celebek csak alkalmanként kérdezik meg a szakemberektől, mit is viseljenek, és ez meg is látszik, ha kinyitunk egy bulvár magazint, bár tegyük hozzá, hírességek ruházmányának szétcincálása sem nemzeti hobbink még. 

Stylistok itthon
Háromféle stylist fajtát ismerünk itthon, természetesen a legismertebbek közülük azok, akik a köztudatban is erősen szerepelnek, mint például Lakatos Márk. Vannak, akik szakmájukat tekintve profik és lehetőségük van arra, hogy ezt kamatoztassák, ilyen Tóth Ali és Virág Anikó a Room magazinban. A stylist szakma csúcsán pedig azok állnak, akik filmes produkciókban, reklámokban dolgoznak - ehhez  gyakran jelmeztervezői végzettség a kritérium. Persze a kategóriákban természetesen van átfedés.

Nem könnyű stylistnak lenni, hiszen minden magazinnak saját arculata van, tehát ahhoz kell idomulniuk, a celebekkel együtt dolgozni kutya nehéz, hiszen lótifuti munka, "hozzál már légyszi ebből egy rózsaszínt", filmes munkákhoz pedig gyakran jelmeztervezői végzettség kell. Ahhoz, hogy szakmabelivé váljon valaki, nem elég egy OKJ-s képzés, Iparművészetit kell minimum elvégeznie, hogy komolyan vegyék. Később érdemes elhelyezkedni egy mester mellé, mert a fotózást és a cikkírást nem lehet elméletben megtanulni.

Hírességek mellett
A sztártörténelemben az első nagy stylist Edith Head volt, aki a negyvenes - ötvenes években Elizabeth Taylort, Gloria Swansont és Grace Kellyt is öltöztette, s a Paramount Pictures filmstúdió évekre szerződtette filmhősei mellé. Mára, ahogy a celeb fogalma alakult, úgy idomult a stylist szakma is ehhez igazodva, főleg az Államokban - már mindegy, ki mit tesz le szakmai alapokon az asztalra, elég egy jó bulin egy provokatív fotó és kész a celebség. Sok híres stylistnak nincs ehhez végzettsége, mégis híressé vált munkájáról, gondoljunk csak a bugyijukat kivillantó hírességekre és ruháikra, melyek ezt láttatni hagyják.

Jessica Pasteur öltözteti Jessica Simpsont és Jennifer Hudsont, a kiváló stílusú Gwen Stefani Andrea Liebermannal dolgozik együtt, Paris Hiltont pedig Rachel Zoe kreálja. Őket látjuk a médiában, akarva akaratlan hasonlítani szeretnénk rájuk, de minimum megnézzük a cuccaikat, mit mivel vettek fel és milyen alkalomra.

Rachel Zoe look
Mischa Barton, Paris Hilton, Nicole Ritchie és az Olsen-ikrek, az úgynevezett nullás vagy dupla nullás testalkatú sztárok, akiket a híres-hírhedt stylist öltöztet. A nullás méret pontosan a normális női méret alatti számokat jelenti, azaz 32-es méretű ruhákat, BMI testtömegindexben mérve pedig 18-as szám alatti egyedeket. Rachel egész életében arra vágyott, hogy csinos lányokkal dolgozzon, mára ő Hollywood egyik legjobban foglalkoztatott szakmabelije - és egyben a legjobban támadott is. Ha jobban megfigyeljük, ő hogyan viseli magát, már nem is nagy szám Paris megjelenése. A stylist ugyanis saját stílusát diktálja a celebeknek, azaz hetvenes évek hippi divatja, nagy napszemüveg, cicanadrág, vékony ingek, mell alatt meghúzott miniruhák, balettcipők vagy tompa orrú, magassarkú cipellők. 

Karrierje New Yorkban kezdődött, ott férfiaknak adott tanácsokat, majd volt szerencséje egy Lionel Ritchie videoklipben öltöztetni. A forgatás végén a sztár megkérte, segítsen a lányának, és utazzon Hollywoodba. Nicole Ritchie legjobb barátnője Paris Hilton volt akkoriban, így került be a köztudatba sztárstylistként és egyben meg is valósította álmát, csinos lányokat öltöztet mind a mai napig. A csinos mint jelző tág fogalom, így történt, hogy tavaly Nicole kirúgta Rachelt, mert a stylist fejében ez egyre vékonyodó alkatot jelentett, és rendszeresen fogyókúrára kényszerítette a híres lányokat. Tinédzserek milliói néznek fel ezekre a sztárokra és próbálnak meg azonosulni velük, ezért Rachel Zoe-t igen intenzíven támadják az anorexia népszerűsítése miatt. Nem mellesleg a stylist maga is keskeny méretekkel rendelkezik. Támadják azért is, mert sztárait gyógyszerekkel fogyasztja, mégpedig Klenbuterollal vagy figyelemzavaros gyerekeknél alkalmazott gyógyszerekkel.

Vékony sztárok
Több elem játszik szerepet a testsúlycsökkenésben, s vannak köztük olyanok, amik nem tudatos döntés eredményei, mindössze olyan hatások, melyek által súlyosan csökkentek a méretek. A stressz, hogy mindig jól kell kinézniük, az egyik ilyen tényező, hiszen többen is versenyben állnak a nyilvánosságért és fontos számukra, hogy elismertek legyenek. A másik legbefolyásosabb tényező az ex faktor, azaz a szakítások, melyek jóval nagyobb feszültséggel járnak, mint azt a bulvárlapokban láthatjuk, például Amy Winehouse, akinek összesen hat számmal csökkent a mérete a románc végetértével. Az életmóddal együtt jár persze a szex és a drogok, az élvhajhász életstílus, amik szintén megteszik a maguk hatásait. 

Hollywoodban nincsenek túlsúlyos sztárok. Keira Knightley kifejezetten csinos nő volt, mielőtt ő lett a Chanel kampányarca. Társult mellé a Vágy és vezeklés film főszerepe és az egészségesen csinos, kedves arcú lányból, akit a Csavard be, mint Beckhamben láttunk, hirtelen egy csontsovány, sápatag nő lett. Egy színésznőnek vagy egy élsportolónak, aki modellkedést vállal, több stylist szerint nehezebb a feladata, hiszen akaratlanul is idomulnak a kifutók sztárjaihoz. Így járt ezzel Anna Kurnyikova is, sportolt, modellkedett, majd anorexiás lett. 

Formás sztárok
Kerek csípő, telt popsi, gömbölyű idomok, milói vénuszok a sztárgyárban, akik hangoztatják, hogy büszkék testalkatukra, miközben folyamatosan fogyókúrázniuk kell azért, hogy meg tudjanak élni. Egy bizonyos kor után pedig óriási a nyomás, hogy lépést tudjanak tartani a fiatal sztárjelöltekkel. Catherine Zeta Jones szülés után rengeteget fogyott, szirén-szerű alakját teljesen elhagyva, Kelly Osborne hirtelen fogyását elhanyagolt pajzsmirigy betegségre fogta, Beyonce pedig egy filmszerep kedvéért fogyott le. Jelenleg normális a súlyuk, nem nevezhetőek sem soványnak, sem teltnek, de amennyire dícsérik őket, hogy lefogytak, könnyen elszaladhat velük a ló.


Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások