Test

Mi köze a testnek a szexhez?

506

"Az igazi szexualitás akkor kezdődik, mikor a tested már részleteiben sem emlékeztet a címlaplányokéra" - fogalmaz egy huszonöt fölötti, szexualitásával elégedett olvasónk. Persze ugyanúgy, ahogy a kockás has és két szép mell nem garantálja, hogy szuper vagy az ágyban, úgy a test túlértékelésének elvetése sem feltétlenül garantálja a belépőt az orgazmusok birodalmába. Szexualitásunk alapvetően független testünk kinézetétől, de mégis miért hitetjük el magunkkal ennek ellenkezőjét?

A testkép és a szexualitás viszonya sokkal mélyebb összefüggéseket tár fel, ha az ember veszi a fáradságot, és a kézenfekvő, legegyszerűbb magyarázatok mögé néz. Legtöbbször az elemzések és kutatások arra összpontosítanak, hogy kiderítsék, az ember mit érez, milyen érzelmeket produkál saját testének formája, tömege, kinézete kapcsán. Pedig ennél jóval összetettebben működik mindez. A testünkről alkotott kép nem csak azt befolyásolja, hogyan gondolunk és érzünk önmagunkkal kapcsolatban. Fontos elemezni azt is, mennyire fontos nekünk saját fizikai megjelenésünk. Értelmezni kell, hogy viszonyulunk saját testünkhöz, és ehhez képest hogyan értelmezzük azt a képet, amit a tükörben látunk. Hogyan képzeljük el az ideális testet, milyennek szeretnénk látni magunkat? Mit gondolunk, mások milyen véleménnyel vannak testünkről? Mit gondol rólunk a többi ember? De a legfőbb kérdés mind felett: miért számít nekünk a szexben, hogy mit gondol rólunk a többi ember?

Nők tükörképe
Félreértés ne essék, mindez nem csak a nők életében vet(het) fel naponta ismétlődő kérdéseket és ítéleteket, de hagyományosan ők azok, akik a divat és a vizuális hódítás középpontjában álltak, a férfiak felé irányuló elvárások csak az utóbbi időben kezdtek jelentkezni, már ami külső megjelenésüket illeti. Persze azt sem kell hangoztatnunk, hogy a magunkról kialakított kép túlnyomórészt a külvilág információira és üzeneteire adott rekaciókból áll, s valószínűleg azt sem kell elmondanunk, hogy az ember természetére nézve a test ilyen jellegű és mértékű önkritikája, ami ma megfigyelhető, a legkevésbé sem velünk született, hanem tanult magatartás.

Tudjuk, hogy a különböző koroknak és társadalmaknak mindig megvoltak a maguk szépségideáljai, ennek az ideálnak azonban soha semmi köze nem volt a mai, hivatalosan már lecsengőben lévő, nem hivatalosan azonban még mindig tomboló soványsági lázhoz. Egy ilyen károkat okozó idol lerombolásához is sok idő kellett, hát még utóhatásainak elfeledtetéséhez, a társadalomba mélyen elvetett, mindenek felett való karcsúság eszméjének elsöpréséhez. A testkép mindezek mellett bizonyíthatóan legtöbbünkben személyiségünk legmélyén hat, sokszor nem is veszünk róla tudomást tudatosan, olyan mélyen hat és dolgozik bennünk mindaz, ami ér vagy amit magunkban képzelünk - magunkról.

De nem csak a sovány-kövér tengelyen képesek gyötörni magukat a nők önostorozó ítéletekkel, hanem minden lehetséges egyéb vonatkozásban is. Vagy a mellek túl kicsik, vagy a fenék túl nagy, vagy a fejünk hosszúkásabb, mint kellene, esetleg lehetetlenül apró, disznószemeink vannak - mindegy, mit találunk ki, előszeretettel hangsúlyozzuk hibáinkat, miközben igyekszünk mindent megtenni, hogy ezek megváltozzanak, vagy ne vegyék őket észre. A magával elégedett nő általában belső elégedettségének, ezáltal kisugárzásának köszönheti, hogy még önmaga előtt is megszépül, de aki tudatosan törekszik az ideáloknak való megfelelésre, könnyen elveszhet a plasztikai sebészek és edzőtermek erdejében, s mindez nem jelenti azt, hogy osztatlan sikert arat az ellenkező nemnél. A nők hajlamosak elfelejteni azt a roppant egyszerű tényt, hogy a férfiak nem tökéletes testeket keresnek, hanem jó szexet, vagy ha hosszabb távon gondolkodnak, jó partnert.

Férfiak énképe
Talán testközpontúak lettünk, talán a női egyenjogúsági mozgalmakkal párhuzamosan a női igényszintek is megelmelkedtek nem csak társadalmi, de esztétikai vonatkozásban is, de az is lehet, hogy korunk alapvető berendezkedése húzódik annak hátterében, hogy mára a férfiak testét illetően is megjelentek az elvárások. Ráadásul nem csak a nők, hanem a férfiak részéről is. Ma alapvetően eladni próbálunk - hogy az termék, vagy mi magunk vagyunk, szinte mindegy, a lényeg a csomagolás és a jó szlogen, s mindez persze nem csak a nők tőzsdei indexét érinti, hanem a férfiakét is. Felmérések szerint a nőknek van ugyan egy egészen kicsi csoportja, amely komoly elvárásokat támaszt a pasikkal szemben, de alapvetően arra mutattak rá szakemberek, hogy a férfiak sokkal jelentősebbnek ítélik azt a hatást, amit külsejükkel az ellenkező nemre gyakorolnak.

A hajkorona dússágától kezdve a pénisz méretéig minden részlet nagyban befolyásolja a nők döntését, tehát ezek megváltoztatásával befolyásolható maga a párválasztás is - gondolják a pasik. Mindazonáltal a nők úgy tűnik, általában elégedettek azzal, amijük van, még akkor is, ha az álompasi egészen máshogy néz ki, mint a mellettük szuszogó kicsit pocakos, kicsit kopasz, de szeretett ember. Ettől szignifikánsan eltér a nők azon csoportja, amely igenis elvár a férfiaktól egyfajta megjelenést, hogy törődjenek önmagukkal, és nem is áll szóba akárkivel. Ők általában az élet egyéb tertületén már bizonyítottak, sikeresek az üzleti életben, és igényeik e szempontból is megemelkedtek, hisz megérdemlik.

Mindezek mellett legújabban határozottan feminin vonások is társultak az ideális férfi képének megrajzolásához. A divatos és kapós pasi ezek szerint kockás hasú, dús hajú, szexuálisan tökéletesen funkcionáló álomszerető, de odafigyel arcbőrére is, kozmetikushoz jár, gyantáztat, kecsesen mozog, és egyáltalán, legalább olyan ápolt, mint saját barátnője. Már nem felpumpált hasizmot várnak tehát a nők, akik külsőleg is a tökéleteset keresik, hanem az érzékenyebb vonal képviselőit, akik nem félnek elszakadni a férfias vonásoktól és még sírnak is, ha kell. Hogy erre mennyi a valós igény, és mennyi a divatszakma által kreált erőltetett trend, nehéz eldönteni, de ha belegondolunk, a hímszerű hímek az állatvilágban többnyire elviszik a nőstényt a kevésbé maszkulin típusok elől, lehetnek tippjeink. (És persze az egykori termékenységi istennők sem lapos vonalaikról voltak híresek.) Annyi azonban bizonyos, manapság a férfiakat is utoléri az a hatás, amelyben a nők hosszú ideje élnek, azaz a test szexuális tárgyként való értelmezése.

Miért legyek reklámarc?
Testünk ilyen, reklámok, magazinok által formált értelmezése teljesen elfogadottá vált, de vajon mennyi csapódik le ebből szexualitásunkba? Mennyi igaz mindabból, amit külsőségekben vállalunk, mennyire szakítjuk el magunkat attól, ami a szex ösztönös része? Mielőtt a mai korokat hibáztatnánk mindenért: a szépészet nem modern találmány, évezredek óta csinosítják magukat nők és férfiak, ráadásul a férfitest csodálatára is volt már példa a történelemben. Mára azonban, a csomagolások korában mindez mintha elszakadni látszana a tartalomtól, az igények és vágyak külső formálása csak egy ideig fedheti el a lényeget, amikor szembe kell néznünk azzal: lehet, hogy mindennek semmi köze ahhoz, hogy milyen sikeres partner vagy szerető vagyok?

Ha a testképet szexualitás vonatkozásában értelmezzük, hajlamosak vagyunk azt a lehető legegyszerűbb törvényszerűség mentén tenni. Ha valaki pozitív üzeneteket kap külsejével kapcsolatban, felnőtt korára pozitív testképe alakul ki, minek következtében fesztelen viszonya lesz a meztelenséggel és a szexszel, ez pedig jó szexet eredményez. Ez azonban ebben a formában nem feltétlenül igaz, egy szexuálisan felszabadult ember minden további nélkül képes szorongani saját teste miatt, vagy egy önmagával elégedett nőnek is lehet katasztrofális szexuális élete.

Természetesen az lenne az ideális, ha fel sem merülne bennnünk, testünk talán nem felel meg a másik (uniformizált) ízlésének, s ezáltal az sem merülne fel, hogy eltávolódjunk sajhát testünktől, vagy erőnek erejével igyekezzünk azt egy elképzelt ideálishoz hasonlóvá tenni, de egyelőre ez, úgy tűnik, lehetetlen. Nézzünk csak végig egy reklámblokkot, és figyeljük meg: be kéne festenünk a hajunkat tartósan más színűre, formába kéne hoznunk magunkat a bikiniszezonra, el kéne tüntetnünk szőreinket, karikáinkat, zsírpárnáinkat - ezer hirdetés, ám mind egy üzenetet hordoz: most, ebben a formában nem vagy elég jó.

Sötétség vagy szilikon?
Milyen lehetséges utak nyílnak ebből? Vagy elkeseredünk, és belátjuk, valóban semmi közünk ahhoz, amilyennek egy vállalható testnek lennie kell, és nem is próbálkozunk azzal, hogy a rajtvonalhoz álljunk. Az ily módon kialakított negatív testkép azonban a fentiek miatt alattomosan dolgozik az emberben, s ha hagyjuk elhatalmasodni, az ágyban többféleképpen is megbosszulhatja magát. Az ember, aki nem szereti saját testét, valószínűleg megérinteni sem szereti azt. Nem akar neki örömet szerezni, nem merül el az önkielégítésben, nem adja meg testének azt, amire szüksége van, s a szexben is kevésbé lesz elfogadó.

A negatív énképű emberek jellemzően nem szeretik elfogadni az orális szexet, nem szeretik kényeztetni magukat, nem adják át magukat az élménynek, így kielégítetlenek maradnak. Egyes tanulmányok arra is rámutattak, a negatív énképpel rendelkező emberek nem szeretik megérinteni saját nemi szerveiket, így a védekezés is elég hiányosan van jelen szexuális életükben, legkevésbé pedig az óvszert használják, ami határozottan kockázatvállaló magatartást jelent. A magukat gyűlölők hajlamosak téves döntéseket hozni abból fakadóan, hogy nem szeretik és nem tisztelik magukat kellőképpen ahhoz, hogy tudatosan megfogalmazzák, mi az, ami boldoggá teszi őket és mi az, ami boldogtalanná. Igaz ez természetesen a szexre is.

Aki a másik megoldást választja, és felveszi a küzdelmet, elkezd diétázni, plasztikáztatni, átformálni mindent, amit csak lehetséges, hogy hasonlítson a bombanőre vagy a szívtipró férfira, amellett, hogy a feladó típushoz hasonlóan ugyanolyan negatív énképből indult, szintén zsákutcába keveredhet szexuális életét illetően. A tökéletes test nem minden, attól hogy kiállunk a világ elé, helló, itt vagyok, és szép vagyok, még nem leszek jó szerető, és partnerem sem feltétlenül lesz. A bombanők sok esetben szexuálisan frusztráltabbak, mint csúnyácskának nevezett társaik, talán azért, mert fenntartják az ördögi kört. Kemény munkájuk gyümölcse a testük, amit minden percben tudatosítani is akarnak magukban, ezzel élni és hatni is tudnak, de a használatnál már megáll a tudomány. És akkor még nem beszéltünk arról a napról, amikor a szépen felépített palotát kikezdi az idő foga, elhozva egy súlyosabb önértékelési válságot. És nem beszéltünk arról sem, az ideális test nem mindenkinek a 90-60-90.

A szex nem csak test
A szex ráadásul több mint két test egymásba fonódása, a szexualitásunk része személyiségünknek. Magába foglal mindent, ami a testiséggel kapcsolatos, szerveink állapotától kezdve egészen addig, hogy hogyan vagyunk képesek egy kapcsolatban működni. Hogyan fejezzük ki önmagunkat testünkön keresztül, hogyan fokozzuk vagy rontjuk jó érzésünket testünk segítségével, és hogy hogyan lépünk kapcsolatba más emberekkel, akár csak a testbeszéden keresztül. Szexualitásunk része, hogy heteroszexuálisok, homoszexuálisok, biszexuálisok vagyunk-e, esetleg rádöbbenünk, női testünkben férfiaggyal élünk, vagy fordítva. Mindezeken felül pedig szexualitásunkat befolyásolja a minket körülvevő kulturális, etnikai, morális és spirituális közeg, amivel kezdenünk kell valamit egyéni szinten is.

Az összetett problémakör, ami a test, a lelki béke és a szexuális kielégülés közt feszül, sokaknak nehezen feloldható. Idővel előrehaladva az ember sok jó és sok rossz szexen esik át, s megtapasztalja, nem a test látványa adja a gyönyört. Mikor tested már részleteiben sem emlékeztet a címlaplányokéra - a küzdelmet feladod, nagy fenekeden már csak mosolyogsz, és egy-egy jól sikerült dugás után magabiztosan és sugárzóan vonulsz végig a városon. Lehet, hogy nem tökéletes a külvilág szerint, de kit érdekel a külvilág, ha a szex jó, ha felszabadultan és kielégítően működik minden? Ha elkezdesz örülni saját tested természetes alakváltozásainak, ha jól érzed magad a bőrödben, az többet ér minden fekvőtámasznál és spinningnél. A tested csak egy kapu, amin keresztül örömet élhetsz át, s ha már nem a kaput fényesíted, valószínűleg megtanultad, hogyan fogadd el és hogyan oszd meg a gyönyört, amiben saját tested által részesülsz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások