Test

Biofüggők

505

Valljátok be, szívesebben esztek olyan paradicsomot, amit a kertben szedtek le, és tudjátok, hogy nem génmanipulált. Ez normális. De az már nem, ha mindent alárendeltek a biocuccoknak. Mert mi van akkor, ha tényleg és minden mást kizáróan törekszünk a maximálisan egészségesnek tartott biokajákhoz? Könnyen a társadalom perifériájára kerülhetünk, mert bár körbevesznek minket hasonlóan bioboltfüggő félismerősök, de nem mehetünk el egy munkaebédre, nem vehetünk semmit a suli büféjében, és még egy teázás vagy kávézás is lehetetlenné válik a barátnőnkkel. Örök lemondásra kényszerítjük magunkat és a velünk együtt élőket is.

Teljesen normálisnak nevezhető, hogy néha diétázunk. Ha belemélyedünk a különböző diétákba, láthatjuk, hogy egymásnak ellentmondó ételeket tartalmaznak. Az egyikben azt írják, hogy ne együnk fűszeres ételeket, de ugyanakkor a cayenne bors egészséges. A gyümölcs alapja lehet minden diétának, de a candida okozóját is beleképzelhetjük. Van, aki azt vallja, tartózkodjunk a zsíros ételektől, ugyanakkor az Atkins-diéta kifejezetten ezeket preferálja. Akkor most mi van? Szakemberek - dietetikusok - azt állítják, ehetünk bármit a lényeg a mérték, és persze jó lenne az is, ha működne belső ösztönünk, és éreznénk, mikor mit kívánunk.

Az ortorexiások képtelenek abbahagyni a tudatosan és végsőkig egészséges étkezést, egész életüket a köré szervezik, hogy milyen ételeket miként készítenek el, hogyan szerzik be az alapanyogat, álló nap tervezgetnek, és ez örömmel tölti el őket, bár az elkészült étkek élvezeti értéke igen csekély. Nehezebb elmondani mit nem eszik az ortorexiában szenvedő, mint igen. Nem eszik húst, puffasztó zöldségeket kerüli, nem fogyaszt csapvizet, tejterméket, konzervet, lisztet, cukrot, koffeint tartalmazó termékeket, tehát szinte semmit. Étrendje szuperegészséges biozöldség, biogyümölcs, főtt vagy nyers, szerves táplálék. Megközelítőleg háromféle kaját eszik, és ezeket egészíti ki vitaminkapszulákkal és az általa elfogadott minőségű vízzel. A biomániások általában magasan kvalifikáltak, mind tanulmányaikat, mind pedig anyagi hátterüket illetően. Csak bioboltban vásárolnak fogkrémet, mézet, mosóport, mindent. Idejük és pénzük megengedi, hogy addig járják az üzleteket, amíg meg nem találják a számukra teljesen megfelelő táplálékot vagy inkább nem esznek - az egészségmánia hátterében szakemberek szerint gyakran a hipochondria áll.

Persze a mai mesterséges és mindenféle kemikáliával felturbózott, génmanipulált környezetünkben nem árt odafigyelni és kételkedve megkóstolni a sárgadinnye nagyságú almát, a téli epret, a hatalmas egyforma - uborka ízű - paradicsomot, de ne essünk túlzásba, irány a piac - a bipoiac is szuper -, ahol az őstermelők a kiskertekből remek természetes cuccokat tudnak adni. Számadatok szerint ideális esetben lényeges gondolataink tíz százalékát foglalja el a táplálkozás, ennél nagyobb mértékű kajaközpontúság már patológiás függést takarhat, s ez nemcsak a junkfood-függőkre, hanem a bulátafüggőkre is igaz.

Az ortorexiát Dr. Steven Bratman pszichológus határozta meg először 1997-ben, a szó jelentése: ortho (helyes, megfelelő) és az orexis (étvágy) szavakból, s ezzel megalkotta az egészséges táplálkozáshoz való kóros ragaszkodás fogalmát. A betegségek fizikai tünetei nagyon hasonlóak az anorexiához és bulímiához: kóros soványság, mániákus étkezési szokások, de mindennek a hátterében pszichés zavarok állnak. Sokáig úgy vélték, hogy az ortorexia nem fenyeget halállal, csak szociális izolációhoz vezethet. Az "abszolút egészséges" táplálkozás nagyon egyoldalú, gyakran csak három-négyféle ételből áll, ezért tartós fennállása esetén emésztőszervi megbetegedés, illetve súlyos vitamin- és ásványianyag-hiány léphet fel - 2003-ban egy fiatal lány halálát okozta ez a mániákus táplálkozási szokás. Az orvosok évekig kezelték, látszólag anorexiával – bár bizonygatta, hogy csak azért eszik keveset, mert figyel, mit eszik, s egyáltalán nem akar extravékony  "csak" tökéletesen egészséges akar lenni, "tisztának, természetesnek" szeretné érezni magát. Szervezete annyira leromlott, hogy szívelégtelenség miatt meghalt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások