Étel+Ital

Sajtos hús

439

70-80 dkg hús /nálunk sertésszűz, de nagyon jó pulyka/csirke mell/combból is.
30-40 dkg sajt
2 dl tejszín
3 tojás
10 dkg liszt
só, bors
szerecsendió ízlés szerint

A húst szeletekre vágom és klopfolom. Nem kellene, de én nem szeretem klopfolás nélkül. Miközben csinálom, rétegenként sózom és borsozom. A sajtot vagy lereszelem a nagy lyukún, vagy nem. Mikor milyen kedvem van. Elég, vékony szeletekre vágni. A jénait, vagy süthető kislábost, kiolajozom és egy réteg sajtot teszek az aljába. Ez az étel úgy a legjobb, ha torta méretű lesz. Vagyis inkább karcsú-magas, mint széles-lapos.

A husikát lisztbe, majd a felvert tojásba forgatom és úgy teszem a sajtágyra. Amikor kész egy husi réteg, jöhet rá egy sajt réteg, majd megint hús, megint sajt, amíg el nem fogy. Ezt régen úgy játszottam, hogy nem rétegeztem, hanem liszt  ->  tojás  ->  reszelt sajtba paníroztam őket, de eléggé lassította a folyamatot és semmivel sem voltam előrébb vele.

Amikor készen van, a tejszínbe egy kis szerecsendiót reszelek, megborsozom és sózom, majd jól nyakon ötnöm a husikat vele. Kicsit rázogatom, hogy mindenhova csordogáljon. /Ennél a pontnál le lehet fagyasztani és rosszabb napokon elővenni. Olvadás után mehet a sütőbe. Sokkal omlósabb/fűszeresebb úgy a végeredmény/

180C°-on lefedve 50 percig, fedő nélkül 10 perc alatt készre sütöm. Utolsó 10 percnél, ha nem felejtem el, feljebb veszem 200C°-ra a hőmérsékletet. Amikor kihűl, torta módjára lehet szeletelni és nagyon gusztusosan néz ki olyankor. A mennyiségek csak támpontot adnak. Lehet több sajttal vagy kevesebbel is. Lehet tejszín nélkül, vagy tejfölell. Lehet fűszerezni curryvel, mustárral, chilivel is. Jól variálható étel. Nálunk a rizi-bizi dukál mellé, de bármilyen körettel elcsúszik. 

Köszönjük Hedonism!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások