Közösség

Tudatosan harcolnak

388

Egy brit liberális kezdeményezés 2040-re betiltaná a benzinüzemű autókat, az évszázad felére pedig 0%-ra csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását. Chris Huhne szerint óriási változásokra van szükség a globális felmelegedés megállítására és radikális eszközökhöz kell nyúlni az eredmények eléréséhez. "Ez egy óriási változás lenne, azonban hasonlóra már volt példa a világtörténelemben, például a XIX. és a XX. század fordulópontján, amikor a gőzhajtásról a robbanómotorra, illetve a gázvilágításról az elektromos világításra álltunk át." - mondta a sajtó képviselőinek Huhne.

A nyugat-sussexi Ecowatts cég már jó ideje dolgozott egy projekten, amely több hőenergiát fejleszt annál, mint amennyit a működéséhez szükséges áramfelvétel indokolna. A találmány kész, bár még a fejlesztők sem látják át teljesen, hogyan is jutottak el a véredményig, de a lényeg az, hogy működik és lehet gyártani. Az ára is elég kedvezőnek tűnik, hisz a készülék 1500-2000 fontba kerül majd, ami a hagyományos melegítőrendszerekkel mozog egy árkategóriában.

A német Zöldek társelnöke, Reinhard Bütikofer is elég nagy figyelmet irányított a témára azon kijelentéseivel, melyek szerint a klíma- és környezetpolitika aktív munkahelyeket képes létrehozni, és a tíz százalékos GDP-növekedést elnyeli a környezeti károk későbbi semlegesítése, melyet a gazdaság bővülése okoz. Szerintük is sürgősen át kell váltani olyan környezetkímélő eljárásokra, mint a megújuló energiaforrások, köztük a biomassza, napfény és a geotermikus energia. A németek szerint az adózási rendszeren is változtatni kell a továbbiakban és nem a termelő értékeket kell adóval súlytani, hanem a környezetterhelést. Az ökoadó egy részéből finanszíroznák a nyugdíjak biztosítását, amit a kezdeti nehézségek ellenére immáron a lakósság elfogadott, hiszen felismerték, hogy ha ezzel párhuzamosan az SZJA is csökken, akkor csupán intelligensebb adóztatásról van szó.

Bütikofer szerint egyébként mára már Kínában is megértették, hogy nem követhetik el a modernizáció és a felzárkózás során ugyanazokat a hibákat, mint amiket a fejlett országok már megtettek, mert így a térséget klímapolitikai szempontból padlóra küldik. Ezért most keresik azokat a megoldásokat, melyekkel környezetbarát módon tudják a gazdaságot fejleszteni.

Szerintem az ilyen, akár szélsőségesnek és valamennyire a földtől elrugaszkodottnak látszó törekvések is dicséretesek. Abban az esetben ha ezt kis hazánk vezetői is még időben felismernék és sürgősen elkezdenének terveket szőni és azokat megvalósítani, akkor talán mi is az ökológiai modernizáció élén járhatnánk.

Jó ötletnek tartanám azt is, ahogy már jó pár országban törvénybe foglalták a geotermikus energiák használatát, úgy nálunk is lehetne hasonlót csinálni. Főleg most lenne fontos ez, amikor ennyi új építésű lakóház épül egymás hegyén-hátán. Egyszerűen csak annyi kellene, hogy azokon a helyeken, ahol lehetőség van a földből nyerni az energiát környezetbarát módon, ott erre kötelezzék az építő cégeket! Nemrég nézegettem lakásokat, mert idővel szeretnék innen elköltözni és Dunakeszin találtam geotermikus fűtéssel ellátott társasházat, ami árban még olcsóbb is volt, mint néhány budapesti ingatlan!

Végre valamiben lehetnénk a legjobbak között, de persze nem a "nem ma, inkább majd holnap" szlogennel kellene hozzá sem kezdeni! Na mindegy! Jelenleg a miniszterelnök és csapata úgyis a Nabucco földgázvezeték projektre összpontosít és nem a blogomat olvassa, tanácsok után kutatva! Egyébként ez nem rossz dolog, sőt! Az angolok is dolgoznak a kiapadó földgáz készleteik utánpótlásán és a Balti-tenger alatt ügyködnek serényen a németekkel és az oroszokkal is együttműködve.

Megjegyezném a végére azt is, hogy a BBC World globális közvélemény-kutatásából egyébként is az derült ki, hogy Kelet-Európa a klímaváltozás tagadásának élenjárója! Sajnos sok mindenben ilyenek vagyunk, mert ha valamivel nem foglalkozunk, az nincs is ugyebár! Én nagyon remélem, hogy gyorsan és hatékonyan rápörögnek az illetékesek a témára és nem fogják olyan lassú ütemben tenni ezt, mint ahogy eddig tették!

Köszönjük Gus!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások