Divat

Aki zölden tervez

400

Akárcsak édesanyja, hű állatvédő és vegetáriánus - a tervezőnő munkáiban nem találunk bőrt vagy szőrmét, szívesen dolgozik organikus anyagokból, s női konfekciós ruhákat tervez. Nadrágkosztümök, klasszikus ihletésű ruhák, dinamikus szabadidőruhák jellemzik darabjait, nem kis humorral ötvözve: ló mintájú ruháiért, gyümölcsmintás mellényeiért és térdnadrágaiért megőrültek az emberek. Rákellenes jótékonysági tevékenységéért megkapta a Woman of Courage-díjat.

Nézd meg Stella McCartney legújabb futó kollekcióját!

Stella, az ex-beatles tag lánya, 1971-ben született Londonban és ott is nőtt fel, mesés karrierjéhez vajmi kevés köze van apja kapcsolatainak. A híres St. Martins divatiskolába járt, ahová a nagyon nagyok, utolsó éves kollekcióját 1995-ben azonnal megvásárolták. Stílusára a természetes önbizalom és a szexis nőiesség jellemzőek, melyek már ekkor is kitűntek. Két évvel később szabásztehetségét a Chloénál kamatoztatta, Párizsban, a divatház művészeti igazgatójaként, ahonnan 2001-ben távozott, majd a Gucci-csoport támogatásával elindította saját néven futó vállalkozását, nagy sikerrel. 2003 szeptemberében Stella néven parfümöt dobott a piacra, és sorra nyitotta meg üzleteit Manhattanben, Londonban és Los Angelesben, mindezek mellett negyven ország közel négyszáz helyén árusítják darabjait.

Nézd meg Stella McCartney legújabb tánc kollekcióját!

Stella a divatvilágon kívüli művészekkel több ízben dolgozott együtt, Grey Hume-mal, David Remfryvel 2002-ben, Robert Crumbbal 2005-ben és Jeff Koonsszal, a 2006-os tavasz/nyári kollekcióján, az alkotópárosok a ruhákon és a kiegészítőkön egyaránt otthagyták kézjegyüket. Saját munkái mellett időről időre nagyobb márkáknak is készít kollekciókat, hosszabb távon az Adidas-szal 2004 óta működnek együtt, melyet a sportközönség kritikusan fogadott, ám azóta bizonyítottan imádják, több sportágban is: futás, gimnasztika, jóga, tenisz, úszás és tánc. 2005 novemberérben a H&M-nek tervezett rucijai rekordidő alatt fogytak el világszerte, egy évre rá előállt második parfümjével, a Stella In Two-val.

Nézd meg Stella McCartney legújabb jóga kollekcióját!

2007-ben Az Yves Saint Laurent kozmetikai ágával együttműködve elkészítették az első luxus bőrápolószercsaládot, melynek minden tagja organikus, száz százalékban természetes anyagokból készült, és több mint három év alatt fejlesztették ki.

Nézd meg Stella McCartney legújabb golf kollekcióját!

Filmvásznon is láthattuk műveit, a Gwyneth Paltrow főszereplésével készült Sky kapitány és a holnap világa című filmhez készített jelmezeket. Bármi amibe fog újszerű látásmódról tesz tanúbizonyságot, s ezt a szakma is díjazza: 2004-ben az év divattervezőjévé választották Londonban (Organic Style Woman of the Year 2005), az Elle magazin pedig  őt jelölte meg a 2007-es év tervezőjének.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások