Test

Organikus tisztítás

365

Sokszor végiggondoltam már, mi az, amit tényleg meg tudok tenni a környezetemért és közvetlenül megtapasztalhatom jótékony hatásait. Nem biztos, hogy érzékelni fogom rövid időn belül, hogy kevesebb ivóvízet szennyezek be, de érezhetem közvetlenül a bőrömön, az otthonomban, hogy rendben mennek a dolgok, vegyszermentesen. Nincsenek mosópor szemcsék a megszáradt ruháimban, nem viszketek, miután felvettem a tiszta pulcsimat. Nem szárad ki a bőröm teregetés után, pusztán a nedves, mosószeres ruhával történő érintkezés miatt - sorolhatnám a komolyabb hatásokat, miszerint fogadom, hogy kevesebb kemikáliát jutattok a vízkészletünkbe, védem a környezetet, a bolygót, de ezek így túlságosan patetikus célok. Szűkítsük a kört a közvetlenül a bőrünket érintő - irritáló - dolgoknál.

Először is a tísztítószerek. Talán lassan eljutunk oda, hogy megszabadulunk a baktérium-fóbiánktól, és elhisszük, semmi nem történik, ha nem fröcskölünk szét minden nap fél liter hypót a fürdőszobában. Hogy hypo vagy csinos üvegben tízszer annyiba kerülő egyéb fertőtlenítőszerre gondolunk, a lényeget tekintve teljesen mindegy, ez már csak attól függ, kinél melyik reklám ért célba. Pedig a helyettesítés pofon egyszerű, ráadásul szemtelenül olcsó is. Az ecet univerzális szer, biológiai erjesztéssel készül, fertőtlenít, oldja a vízkövet, tehát nem kell vízkőoldó - amik nagyon durva egészségkárosító savak általában -, vízlágyítóra sem lesz szükséged. Ne aggódj, nem lesz kellemetlen szaga a ruháidnak és 10-15 csepp illóolajjal csodákat művelhetsz, ha nem bírod a savanykás szagot. A leghatásosabb az ecetsav, ez húsz százalékos, és szinte mindenhol kapható. Ezzel simán kipucolhatod az egész lakást, higítva felmosol, töményen súrolsz. Tényleg csillogni fog minden. A vízkő eltüntetésére bárhol használhatod, mosógépben ha törölközőt mosol, löttnyints be egy fél üveggel, és alaposan kipucolod a gép belsejét. Ugyanez áll a kávéfőzőre, vízforralóra, stb... Persze ezeket alaposan öblítsd ki, főzd át utána sima vízzel is, és vigyázz, mert a vízkőhöz érve felpezseg a lé, és elég erős, szúros szaga lesz, ne inhaláld telibe, ha lehet. Jó hír, hogy az ecet a színek megóvását is elősegíti - a kékfestők is ecettel kötik meg a színeket! Persze ez csak az öblítés, mi van a mosással? Mert hiába a természetbarát ecet, ha a mosóporod kész vegyszer.

A mosószerek használata több ponton is környezetszennyező. Előállításukhoz sok energiát használnak fel, lebomlásuk során - ami rengeteg időt vesz igénybe - megterhelik a környezetet, a vegyi anyagok felszívódnak a növényvilágba és bekerülnek az állatok szervezetébe. Jó hír, hogy vannak olyan mosószerek, amelyek maximálisan környezetkímélőek. Ezen mosószerek előállítása során ügyelnek arra, hogy természetes anyagokat használjanak, melyek a használat után lebomlanak. Vannak olyan cégek, amik a csomagolás előállításánál is környezettudatos elveket érvényesítenek. Ezek a biotermékek állagukban és használatukban tökéletesen hasonlóak a jól megszokott kemikáliákhoz, viszont összetevőik biológiailag lebomló, természetes anyagokból vannak. Mik is ezek? Cukortenzidek, zsíralkoholszulfátok, búzaproteinek, tejsav, étkezési só, részben ellenőrzött ökotermesztésből származó természetes illóolajok.

Ha nem bízol a biotermékekben, mert hallani azokról is ezt-azt, akkor válaszd a legnépszerűbb természetes mosószert, az indiai mosódiót. Indiában és Nepálban már ősidők óta használják a mosódiót (Sapindus mukorossi), mint növényi mosószert. Termése diószerű, ahogy az a nevéből ki is derül, és az ereje a héjában van. Természetes szappant tartalmaz, ami vízzel érintkezve habzik, és alaposan tisztít. Könnyű beszerezni és használni is, különböző kiszerelésekben kapható. Amit én használok, az a dió héjának az összetört változata, amit kis zsákocskába lehet beletölteni, s egy zsákocska többször is használható. Nekem minden típusú mosáshoz van egy. 4-5 dió héját rakom egy-egy mosáskor a mosógép dobjába. Öblítőt nem kell használni, puha és semleges illatú lesz a ruhád. Ha mégis szeretnél valami extrát, akkor kis ecet, víz és illóolaj mehet az öblítőtartályba. A mosódió egyébként nem csak mosógépben, hanem mosogatógépben is használható, sőt felmosáshoz is. Bármelyik bioboltban beszerezhető, és nagyon kedvező az ára. Ha mosódióval és természetes háztartásban fellelhető, univerzális szerekkel mosunk, mint az ecet, illóolaj, egy mosás körülbelül 30-35 Ft-ból kijön, ellentétben a mosószeres mosással, ahol a mosószerek egy mosásra vetített ára a 100 Ft-ot is elérheti, és hatékonyságuk alulmarad a természetes szerekhez képest, sőt még különböző adalékokat is használnod kell, folteltávolító, vízlágyító, öblítő. Drága, nem hatékony és káros a környezetedre. 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások