Test

Biobőr

368

Az organikus szépségápolás valójában nem más, mint a természet tiszteletében, környezettudatosan készült szépségipari termékek használata, melyek környezetvédelmi szempontból tökéletesen csomagoltak, és nem vakult meg tőlük egy babanyúl sem. Valójában elég nehéz kiválasztani, hogy valóban természetbarát krémet használunk-e, mert ha tartalmaz akár már egy vagy két természetes összetevőt, rábiggyeszthetik az organikus, bio, vagy natúr címkéket, ráadásul a csomagoláson ezeket nem is nagyon tüntetik fel, az állatkísérletesség-mentességet pedig végképp nem.

Ezzel gyakorlatilag rá is tapintottunk a hiányos szakmai követelményekre, mert hazánkban egyelőre a bio- és natúr élelmiszerre van csak szabályozás. Biokozmetikumnak az nevezhető, ami csakis növényi eredetű összetevőket tartalmaz - elkészítése során nem használnak fel veszélyeztett növényeket-, tartósítószer, illatanyag- és színezék- valamint ásványi eredetű zsíradéktól mentesek. Tesztelésük során nem végeznek állatkísérleteket, a termék csomagolása környezettudatos módszerrel, illetve anyagból készül. A környezetet, minőséget és biztonságot egyszerre hirdeti, tehát minden szempontból feddhetetlen, ha világunk részének gondoljuk az állatokat, növényeket és golyóbisunkat is.

Kozmetikusok szerint a biokozmetikumoké a jövő, hiszen nem allergizálnak, nem teszik érzékennyé a bőrt, ha megfelelő típust és hatóanyagot választunk, egyenesen gyógyírként hatnak. A biotáplálkozás mellett a biokozmetikumok adta lehetőséget is nemrégiben kezdtük felfedezni, hiszen annyi káros anyag éri a szervezetünket, s erről annyi szó esik manapság, hogy már csak ennek okán is egyre nagyobbat szakít a természetes anyagokat kínáló piac. Natúr kozmetikumok fajtáját tekintve már mi is jócskán el vagyunk látva, közkedveltek a különböző ajak balzsamok, arc- és kézkrémek, az öntött szappanok, masszázsokhoz használható testolajok, szaunázáshoz való illóolajok. Kellemes ajándék mindenkinek, könnyen és kifizethető áron beszerezhetőek a gyógyszertárokban, dm-ben, Rossmannban és az erre specializálódott szépségápolási márkaboltokban, az igazán profiknál pedig a vásárolt termékeket is organikus anyagból készült bevásárlószatyorba pakolják.

Ha azonban valóban tutitra akarsz menni, nézz utána alaposan, az általad választott termék valóban megfelel-e a fenti kritériumoknak. A csomagoláson szereplő jelzések nem mindig egyértelműek, és nem is térnek ki minden részletre, például az állatkísérlet-mentességet jellemzően nem tüntetik fel. A Fauna Egyesület weboldalán tájékozódhatsz arról, milyen gyártóktól tudsz itthon organikus kozmetikumokat vásárolni, akik biztosan nem tesztelnek állatokon, például a Lush, Aldo Valdini, Ilcsi, Yves Rocher, Neutro Roberts.

Íme a lista a jókról és a rosszakról.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások