Test

Okos munkahely

364

Hidd el, jelentéktelen energiabefektetéssel, és minimális munkaórával sokkal jobban hozzájárulhatsz a környezetünk őrületes tempóban történő rombolása elleni sziszifuszi munkához, mint gondolnád. Ami jó benne, és ez tényleg mindent megér, hogy icipici odafigyeléssel szerezhetsz örömet magadnak, és örököseidnek. Eleinte persze biztos furcsán néznek majd rád, de ha magadra vállalod a kezdeményezést, szép lassan elkezdik követmi a példát.

Papír! Újrapapír, hasznaltpapír, egy oldalon nyomtatott papír, összegyűrt papír. Ezek mind olyan darabok, amik beindítják az ember nemtörődöm- és lustaságreceptorait. Újrapaír: nem is érdemes betűket pocsékolni, biztos magadtól is kitalálod. Vedd ezt!

Használt papír: Ne dobd ki egyből. Minden irodában vannak rajzoló és mindent leíró megszállottak, van ahol mindenki az, és néha a post it-et őrjöngve ragasztgató irodarobotnak is jobb egy egész A4-es... Mi a nyomtató mellett gyűjtjük és egy hónap alatt rászokott mindenki. Ha pedig úgy tűnik semmire se jó, tessék összegyűjteni, és elvinni a legközelebbi óvodába rajzpapírnak. Mi csináljuk, imádják, és tőletek is imádni fogják.

Elemek: Ez mindenképpen sarkalatos, hiszen a használtelem a legzűrösebb irodafelszerelések közé tartozik lebomlás terén. Egyszerűen nem teszi, de közben meg rengeteg mérget is ereget. Gyűjtsetek össze és vigyétek el a legközelebbi gyűjtőbe (szakboltok, iskolák, vagy a Hajtás Pajtás futárai), ami többnyire közelebb van, mint gondolnád.

Fénymásoló, telefon és számítógép alkatrészeket sem dobunk a szemétbe. Nem, nem. Elvisszük, vagy vitetjük a hulladékudvarba. És most mindennek az alfája a szelektív hulladékgyűjtés. A szelektálás tárháza gyakorlatilag kifogyhatatlan, de nem kell egyből húsz fajta színes kukával kezdenünk. Talán elég ha megnézzük a legközelebbi hulladékszigetet (azokat a nagy színes műanyag háromszögeket hívják így) mi szerint is szelektál, általában papír, kemény és puha műanyag, fehér és színes üveg a választás. Mi is színezzük ennek megfelelően kis kukáinkat, aztán hordjuk oda a lábainkkal. Persze előbb tapossa laposra akció az iroda közepén - ettől mindenki idegbajt kap majd.

Ha nagyon sok szemetünk lenne, alapítványok és környezetvédő szervezetek elszállítják (pl. Rügyecskék alapítvány). Aztán a következőben már tágíthatjuk, ízesíthetjük a környezettudatos munkahelyünket kedvünk szerint. És még egy tipp. Ha megtetszik valami irodaszer, gondold át még egyszer, hogy biztos kell-e vagy csak a következő fióktakarításig lesz a tulajdonodban és úgy múlik ki használatlanul, mint ahogy megérkezett.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások