Divat

Goalányok

354

A goa gyökerei India délkeleti partjainál elterülő Goa-partvidéken találhatók. A hatvanas évek vége felé világutazó hippik, kalandorok, rocksztárok telepedtek itt meg, és élik korábbitól merőben eltérő életüket. A hippikorszak gyermekei Woodstock után azt a gondolatot próbálták továbbépíteni, hogy a természettel harmóniában élve folytassák azt a megkezdett életformát, melyet a fesztivál elindított („Make Love, not War!”). Goa, India egy tengerparti állama lett a kalandvágyók és kiábrándultak egyik fő célpontja, ahol a szabadságot, közösséget, természetközeliséget keresték. A kilencvenes évek elején az ide is betörő acid és house kultúra, valamint a népi motívumok összekeveredésével született meg az a sajátos műfaj, amit goatrance-ként, vagy psychedelic trance-ként emlegetnek.

A zene ritmusa alapvetően 4/4, a gyorsasága 135 és 150 bpm között változik. A goa lényege, hogy kitáncold magadból a feszültséget, hogy együtt légy olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak mint te, és jól érezd magad. Ezzel együtt jár a hasonló öltözködés, melynek a stílusjegyei nem csak egy goapartin, de az utcán is fellelhetőek. Egy igazi goa parti különleges látványt nyújt: mindenhol foszforeszkáló díszek, sejtelmes fények, színes, vidám ruházatú emberkék ugrálnak, kezükben ördögpálcával, partigömbbel vagy egyéb kellékekkel. A bulizók mindig barátságosak, segítőkészek és nagyon-nagyon színesek. 

A goa divatba leginkább egy partin vagy fesztiválon lehet betekinteni, ekkor engedik el magukat igazán a goások, ekkor mutatják meg ruházkodási fegyvertáruk színe-javát. Ezeknek a többnyire természetben vagy természetet imitáló környezetben megrendezett eseményeknek közönsége kialakított egy sajátos öltözködési stílust, ami ilyenkor él igazán, ám a hétköznapi viseletbe is átültették egyes elemeit. A lényeg az extrém kombinációkban, a változatos anyagokban és a színekben rejlik. Persze ma már egyre nehezebb meglepni az utca emberét, de a színes, narancssárga, piros, zöld ruhák feltűnnek a szemnek. Az indiai eredetű minták, mandalák, indák, gyíkfélék és egyéb stilizált természeti elemek elengedhetetlenek, s elengedhetetlen az UV fényben világító minta, ruhadarab vagy testfestés is. Az anyaghasználatra is a teljes szabadság jellemző, akárcsak a goa életérzésre, szélsőséges, mint zenéjük ütemhatárai. Lenvászon, pamut, természetes anyagok, de ott a nylon, műanyag, streccs, selyem és a szatén is. Láttunk már fémgombokkal kivarrt, szegecselt nadrágot viselő férfiembert is, batikolt pólóban.

A spiritualizmus, a vallások jelképei, akár Jézus, vagy Buddha is megjelenhetnek a pólókon, pulóvereken földönkívüliek társaságában - bár ez már kezd kimenni a divatból. A legfontosabb lenne az egyediség, de ebben a kavalkádban nehéz felismerni azt. A felvett darabok végül valamiképp hippi-jellegű összképpé állnak össze, köszönhetően a woodstock-i örökség és a mai retro divat találkozásának. Goa-partvidéke eme stílus divatjának fellegvára, de a haute couture tervezők itt még nem bukkantak fel.

A goásoknak, szinte nélkülözhetetlen kellékeik vannak. Nem pont a táskára gondolok, bár azok is szépek, színesek, vicces figurákkal, mintákkal vagy a korábban említett indiai mintákkal, szent képekkel, Buddhákkal díszítve. Méretük nagy. Elfér benne az ördögbot, a partigömb, a babzsáklaszti, a tűzfújás eszközei, a zsonglőrködés kellékei, vagy épp a nagy színes kendő, amire le lehet telepedni - de tegyük hozzá, a hétköznapi életben ők sem ezekkel közlekednek ám. Elengedhetetlen az övtáska is, szinte kötelező eleme a fesztiválszezonnak. A pénztárcák, szütyők, vászonzacskók is elmaradhatatlan kiegészítők.

A szütyőkben minden megtalálható, herba termékek, mobiltelefon, lakáskulcs, bionasi, elemlámpa a sátor megtalálásához, biciklikulcs, bármi. A vászonzacsi általában üveggolyókat, apró játékokat rejt, esetleg hajgumit, hajkendőt, mert a goa lányoknak a haja is színes, nem ritkán rasztás. Ha a színe természetes is, a gumik, csatok játékosak, színesek, aprók, akár funkció nélkül is belekerülnek a hajba. Természetesen ékszerekkel is szívesen díszítik a testüket a goalányok/-fiúk. Leginkább színes műanyaggal, üveggel. A karkötők, nyakláncok, persze készülhetnek bármiből. A nagy golyóból készült nyakláncokat a drum’n’ bass-es szcéna már kisajátította, de ez is alap bizsu egy goás ékszerkellékei között.Határok, konvenciók és korlátok nélkül élnek a goások, óvják a körülöttük lévő flórát és faunát és a világ minden színét felhasználják. Szépek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jan
11
azabaj írta:
és mindig van náluk fű, meg bélyeg ,ezt kihagytad.
15:01
2
jan
11
venice írta:
Régebben én is GOAskodtam nagyon jó bulik jöttek össze a szabadban. :)
16:22
3
jan
11
ildy369 írta:
én nem vagyok goás, és nem húzok a goa zenéhez; de a Goának mint minden irányzatnak, zenének , stílusnak stb... VAN kultúrája ami egy ezt megélő és ezt "viselő" embernek egy "kincs" , egy olyan kincs amiről azt gondolják, és próbálják sugallni hogy egy olyan életforma ami a maguk saját kis 7köznapi életük erős árnyalatú színezéke!!! Egyszóval a Goa egy olyan dolog az emberiségben amit ha egy ember magára vállal teljes szívvel és lélekkel, akkor Ő elmondhatja magáról: - ÉN ÚJ ÉLETFILOZÓFIÁT FOLYTATOK!!! mint minden zenestílus képviselői!!! MUSIC OF ALL!!!!!!!!
írjatok
22:20
4
jan
12
copex válaszaazabaj írására:
az a baj, azabaj, hogy ostoba vagy.sztereotípiákat puffogtatni legalábbis erre utal. nálam sose volt bélyeg... sőt, fű sem, de a zene messzire el tudott repíteni.
11:37
5
jan
12
CatCradle írta:
Én egy sXe HC-s vagyok aki imádja a blackmetált és madonnát...Ha tehetem akkor goapartyn szállok el a zenével és amikor aznap éjjel hazaesek Xenomorphra és Para Halura alszom el....
Másnap jöhet a haverom HC bandájának a koncertje ahol szétpogózom magamat..Ha ahhoz van kedvem akkor meg a barátnőimmel egy discóban henyélek...ennyi :D
Zenei nyitottság :D
12:56
6
jan
13
petraa írta:
te csinálod jól....zenei nyitottság!!!!
18:01
7
jan
14
azabaj válaszacopex írására:
kedves copex, ezzel aláírtad a szegénységi bizonyítványodat. Mivel nem ismersz engem és előitéleteid vannak, ezért ostobának nevezel. Szánalmas vagy:) Sőt, inkább ostoba!
13:53
8
jan
14
copex írta:
hogy, nem baj, ha ezt gondolod, de figyeld meg mit írtál: "és mindig van náluk fű, meg bélyeg" MINDIG! NÁLUK! akkor kinek vannak előítéletei? ;-) Te biztos jól ismersz engem, hogy tudod a következekőket: "Szánalmas vagy:) Sőt, inkább ostoba!" háháhá... :D szánalamas vagy, ostoba:DDD háháhá...
16:40
9
jan
14
Jenaya válaszaazabaj írására:
Nem feltétlen kell hozzá bélyeg, fű, gomba akármi.Aki áttudja élni, átérzi , felemelkedik, elszáll, megihleti annak nincs szüksége ilyen segédeszközökre.Nem vagy tisztában a goa jelentésével.
20:28
10
jan
15
napgep írta:
A GOA nem arrol szol hogy mit szivunk és menyit hanem hogy menyien vagyunk és mindenki ugyanazt akarja azt az érzést amit e zene ad én személy szerint tisztán is olyan jol bulizok mint szétcsuszva nem kell hozzá más barátok és a GOA- társadalom
02:41
11
jan
15
azabaj írta:
hát, amikor legutóbb goa buliban volam (kb 7-8 éve:), akkor én voltam szinte az egyetlen tiszta. A gyerekek ott rohangáltak a lufival, "szállt a füst" és persze midnenk ia már említet pszichedelikus hangulatban "utazott":)))) a goa társadalom.... :))))
12:03
12
jan
15
VuK írta:
Legjobb, amikor az egyik zenei stílus képviselője elkezdi kritizálni a másik stílus képviselőjét, nagyjából kevés hozzáértéssel vagy csak annyival, amit elképzel róluk. Ez elég szomorú. Ha valakinek nem tetszik egy stílus, akkor ne hallgassa, de ne is szóljon bele, hogy mit csinál a másik, és hogy mit meg hogy csinál egy buliban. A zenei nyitottság lenne mindenkinél a legjobb, de ez nem megy mindenkinek. Nekem se:} Goát se hallgatok, és nem is tudok róla sokmindent, de biztos jó nektek,élvezzétek! Én REGGAE-t hallgatok, ez az én "kincsem"! És akár jöhet a kritizálás is, mert ebben a műfajban is vannak sztereotípiák. De melyikben nincsenek?:}PEaCe
15:43
13
jan
16
napgep válaszaazabaj írására:
nem értelek miért mentél oda a zene miatt vagy hogy megnézd miböl mit hogyan szerintem nem tod mi jelent "goásnak" lenni ez nem egy divat amit ha megunom lecserélem ez egy életforma de ezt egy kivülálo nem értheti érezheti
00:31
14
jan
16
pipitanc írta:
régen tényleg jók voltak a goapartyk. de ma már divatszar lett az egész. és kivagyok attól,hogy mindenki olyan rohadt "egyedi" és mindenki szeret mindenkit.ezek csak szavak amik szépen hangzanak,de már semmi nincs mögöttük csak a divatruhák, divathajak , műszeretet maradt meg... jah és tényleg nem mindenki van szétcsapva papírtól, bogyótól, kutyaszartól . "csak" a 98%-a:D.
13:47
15
jan
20
Batookan írta:
Ezzel én is így érzem, de lehet ,hogy a kor is közre játszik:)
23:05
16
jan
22
pipitanc válaszaBatookan írására:
azt hiszem igazad van. öreg vagyok én már ehhez:)
20:45
17
júl
27
vikcs írta:
imádom öket.
17:51
18
aug
13
berta írta:
én nem vagyok goás..sőt igazából most tudtam meg többet erről a stílusról.de az,hogy füvesek..a reggae-sekre is ezt mondják..meg kb mindenkire aki ki mer tünni a társadalomból és fel meri vállalni önmagát..a discosok miért nem drogosok..stb..??
nem szeretem az általánosítást semilyen téren és elegem van már különböző stílusok és emberek sztereotipikus megítélésből..
22:41