Divat

Goalányok

354

A goa gyökerei India délkeleti partjainál elterülő Goa-partvidéken találhatók. A hatvanas évek vége felé világutazó hippik, kalandorok, rocksztárok telepedtek itt meg, és élik korábbitól merőben eltérő életüket. A hippikorszak gyermekei Woodstock után azt a gondolatot próbálták továbbépíteni, hogy a természettel harmóniában élve folytassák azt a megkezdett életformát, melyet a fesztivál elindított („Make Love, not War!”). Goa, India egy tengerparti állama lett a kalandvágyók és kiábrándultak egyik fő célpontja, ahol a szabadságot, közösséget, természetközeliséget keresték. A kilencvenes évek elején az ide is betörő acid és house kultúra, valamint a népi motívumok összekeveredésével született meg az a sajátos műfaj, amit goatrance-ként, vagy psychedelic trance-ként emlegetnek.

A zene ritmusa alapvetően 4/4, a gyorsasága 135 és 150 bpm között változik. A goa lényege, hogy kitáncold magadból a feszültséget, hogy együtt légy olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak mint te, és jól érezd magad. Ezzel együtt jár a hasonló öltözködés, melynek a stílusjegyei nem csak egy goapartin, de az utcán is fellelhetőek. Egy igazi goa parti különleges látványt nyújt: mindenhol foszforeszkáló díszek, sejtelmes fények, színes, vidám ruházatú emberkék ugrálnak, kezükben ördögpálcával, partigömbbel vagy egyéb kellékekkel. A bulizók mindig barátságosak, segítőkészek és nagyon-nagyon színesek. 

A goa divatba leginkább egy partin vagy fesztiválon lehet betekinteni, ekkor engedik el magukat igazán a goások, ekkor mutatják meg ruházkodási fegyvertáruk színe-javát. Ezeknek a többnyire természetben vagy természetet imitáló környezetben megrendezett eseményeknek közönsége kialakított egy sajátos öltözködési stílust, ami ilyenkor él igazán, ám a hétköznapi viseletbe is átültették egyes elemeit. A lényeg az extrém kombinációkban, a változatos anyagokban és a színekben rejlik. Persze ma már egyre nehezebb meglepni az utca emberét, de a színes, narancssárga, piros, zöld ruhák feltűnnek a szemnek. Az indiai eredetű minták, mandalák, indák, gyíkfélék és egyéb stilizált természeti elemek elengedhetetlenek, s elengedhetetlen az UV fényben világító minta, ruhadarab vagy testfestés is. Az anyaghasználatra is a teljes szabadság jellemző, akárcsak a goa életérzésre, szélsőséges, mint zenéjük ütemhatárai. Lenvászon, pamut, természetes anyagok, de ott a nylon, műanyag, streccs, selyem és a szatén is. Láttunk már fémgombokkal kivarrt, szegecselt nadrágot viselő férfiembert is, batikolt pólóban.

A spiritualizmus, a vallások jelképei, akár Jézus, vagy Buddha is megjelenhetnek a pólókon, pulóvereken földönkívüliek társaságában - bár ez már kezd kimenni a divatból. A legfontosabb lenne az egyediség, de ebben a kavalkádban nehéz felismerni azt. A felvett darabok végül valamiképp hippi-jellegű összképpé állnak össze, köszönhetően a woodstock-i örökség és a mai retro divat találkozásának. Goa-partvidéke eme stílus divatjának fellegvára, de a haute couture tervezők itt még nem bukkantak fel.

A goásoknak, szinte nélkülözhetetlen kellékeik vannak. Nem pont a táskára gondolok, bár azok is szépek, színesek, vicces figurákkal, mintákkal vagy a korábban említett indiai mintákkal, szent képekkel, Buddhákkal díszítve. Méretük nagy. Elfér benne az ördögbot, a partigömb, a babzsáklaszti, a tűzfújás eszközei, a zsonglőrködés kellékei, vagy épp a nagy színes kendő, amire le lehet telepedni - de tegyük hozzá, a hétköznapi életben ők sem ezekkel közlekednek ám. Elengedhetetlen az övtáska is, szinte kötelező eleme a fesztiválszezonnak. A pénztárcák, szütyők, vászonzacskók is elmaradhatatlan kiegészítők.

A szütyőkben minden megtalálható, herba termékek, mobiltelefon, lakáskulcs, bionasi, elemlámpa a sátor megtalálásához, biciklikulcs, bármi. A vászonzacsi általában üveggolyókat, apró játékokat rejt, esetleg hajgumit, hajkendőt, mert a goa lányoknak a haja is színes, nem ritkán rasztás. Ha a színe természetes is, a gumik, csatok játékosak, színesek, aprók, akár funkció nélkül is belekerülnek a hajba. Természetesen ékszerekkel is szívesen díszítik a testüket a goalányok/-fiúk. Leginkább színes műanyaggal, üveggel. A karkötők, nyakláncok, persze készülhetnek bármiből. A nagy golyóból készült nyakláncokat a drum’n’ bass-es szcéna már kisajátította, de ez is alap bizsu egy goás ékszerkellékei között.Határok, konvenciók és korlátok nélkül élnek a goások, óvják a körülöttük lévő flórát és faunát és a világ minden színét felhasználják. Szépek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások