Divat

Gyilkos divat

377

A leghírhedtebb viselet a szőrme. Hordják télen, mert hideg van, de leginkább, mert drága. Barlangjainkban mára állandósult a húsz fok feletti hőmérséklet, az autóban, villamoson, buszon, vonaton is - utóbbiban azért nincs húsz, de vastag pulcsiban kibírjuk. Ráadásul ott a műszőrme, s a kőolajszármazékokból készült fagy-, szél-, hó- és esőálló profi kabátok, ha már mindenáron jó meleget akarunk húzni. Vajon miért van még mindig létjogosultsága a prémnek azon kívül, hogy státuszszimbólum? A bundák többsége nyestből, nyércből, csincsillából és rókából készül.

Nehéz kérdés az állatvédelem, de könnyebb a bunda ellen érvelni, mint a rántott húsról lemondani. Nem mindenkinek jutnak eszébe az élő állatok, amikor befal egy roston pipimellet, bár bizonyára kedveli őket az udvaron kapirgálva is. Amikor véres steaket látunk, sokan már émelygni kezdenek, de nem valószínű, hogy a marha iránti sajnálatból. Pszichológusok szerint, mivel a szőrme sokkal inkább emlékeztet magára az állatra, mint egy rántotthús, vagy egy bőrcipő, ami természetes, hisz sokszor még az arcát is láthatjuk egy nyakra tekeredve, így érzelmeket is könnyebben vált ki az emberből, illetve ideológiai vitákat arra nézve, hogy jogunk van-e hordani élettel teli, érző lények szőrét (lábát, fülét, farkába harapó fejét stb.)?

Persze a sült hús helyettesíthető salátával, de kinek kell a répa, ha ehet húst is? Így van ez a divat világában is, kinek kell a műszőrme, ha van valódi? A mű az másolat. Az ember hiú, önző, mindig szeretné a legjobbat, a legszebbet birtokában tudni. Érdekeink érvényesítésében embertársainkon is áttaposunk, miért gondolja bárki azt, hogy ugyanezt és még szörnyűbb dolgokat nem követünk el az állatvilág ellen? Szerencsére mindig akadnak olyanok, akik a hús helyett zöldséget esznek, a prém helyett műszőrmét viselnek, de sajnos ők vannak kisebbségben. Tudjuk a sok szörnyű rémhírt és horrortörténetet, hogyan tartják e prémükért nevelt állatokat, hogy hogyan ölik meg őket elgázosítással vagy végbélbe vezetett elektromos árammal (mindezt az állatvédelmi törvényben elolvashatjuk), de hogy történhet ennek ellenére, hogy már nem csak a nőknek, de férfiaknak is egyre több bundát terveznek, s hogy sorra nyílnak hazánkban a bundaszalonok. Azt hihettük, ennek már leáldozott, ám pont ellenkezőjét láthatjuk magunk körül.

Honnan hova?
A divat királynője, a szőrme, körülbelül a XX. század közepén kezdett igazán hóditani. Evidens, hogy az állati szőrme az emberiség történetének kezdete óta létezik, hiszen télen-nyáron vadászó őseink előszeretettel melegítették magukat ezzel a cuccal, viszont mai összkomfortos világunkban lássuk be, ebben a formájában létjogosultságát vesztette. A mostanában látott szőrmecsodák elődje az '50-es években volt divatos, de akkor a szőr még belül volt, kívül pedig a bőr. Mivel ez a variáció borzasztó kényelmetlen volt súlya miatt, hamar kiment a divatból. A következő évtized, a híres '60-as évek hozta be ruhatárunkba az irhabundát - egy fazon, egy szín volt jellemző akkoriban, nem finomították, nem festették. Az irhabundákkal egy időben jelentek meg azok a kabátok, amelyek külsején róka, nerc vagy nyúlszőrme volt. Konfekció nem készült belőlük, egyedileg varrták a szűcsök mindenki méretére, ízlésére, egyéniségére szabva, de persze leginkább a pénztárca méretéhez igazítva. Ekkor a rókaprém volt a legolcsóbb. A prém '70-es évektől kezdve vált tömegcikké, ekkor már készült belőle nyúlfarknyi kulcstartó, szőrmegallér, prémsapka, házimamusz is, fazonok, színek kavalkádjai jöhettek szembe az utcán, és ekkor persze elkezdtek hamisítani,  így megjelent a műszőrme.

Könnyen elérhető korszakába érve hamarosan leáldozott a bundának az 1980-as évek végére, bár addigra temérdek szín, méret és fazon alakult ki. A bunda átmeneti halála nem feltétlenül  az állatvédelem miatt következett be, bár egy időben igen nagy nyilvánosságot kaptak a szőrmések elleni támadások. Manapság azonban Gucci ismét szőrmebetétes kabátokat tervez, Dolce & Gabbana csizmán, galléron és még a farzsebeken is szőrmét használ, John Galliano nyércet használt terveiben, és Fendi is teljes alakos szőrökbe bújtatja a modelleit - a prém ugyanis ha tetszik, ha nem, még mindig velünk van, és kevesebben ítélik azt el egyértelműen, mint gondolnánk.

Sztárok szőrméje
Környezettudatosságunk még gyerekcipőben jár, így az öltözködésünkben sem jelenik ez meg feltétlenül, de amíg a nagy divattervezők is előszeretettel aggatnak csincsillát a modeljeikre, mit is várhatnánk? Bár vannak már kezdeményezések a kifutókon is, amelyek felhívják figyelmünket az állatok értelmetlen kínzására, felhasználására. Nem ritka, hogy egy-egy nagy divatbemutató előtt állatvédelmi film levetítésével kezdenek, sőt külföldön a nagy divatházak előtt mindennaposak azzok a kampányok, amelyek erre hívják fel a figyelmet.

A legharcosabb szövetség a PETA (People For The Ethical Treatment Of Animals - Az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért Szövetség), amelyhez sorban csatlakoznak a hírességek is. Pamela Anderson a legaktívabb celeb szószólójuk, aki jóideje minden erejével megpróbálja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a divatvilág mohósága évente több tízezer állat életébe kerül. A divatcégeknek írt bíráló levelet nem csupán aláírásával látta el, hanem egy csatolt videóban beszél az érintettekhez, és személyesen mutatja be azokat a farmokat, ahol a bundák készítéséhez tenyésztett állatokat tartják iszonyatos körülmények között. Pamela egyébként nem kíméli celebtársait sem, megnyilvánulásaiban: "A bundagyártók minden évben megpróbálják elhitetni, hogy a szőrme ismét divat és ingyen bundákat sóznak rá az olyan idiótákra mint Jennifer Lopez meg Puff Daddy. A bundát viselő emberek szerintem éretlenek és felvilágosulatlanok. Lopez kövérnek és taszítónak néz ki a bundában, csakúgy, mint minden más nő, aki bundát visel. Emellett a bundában az embernek "ázott kutya" szaga lesz, amit még parfümökkel sem lehet elrejteni."

A PETA leghíresebb kampánysorozatában  a felkért sztárok meztelen testüket adták, hirdetve ezzel az üzenetet, inkább pucéran jelennek meg, mint állatszőrben. Ezekben a felhívásokban részt vett Christina Applegate is, aki csak egy piros-zöld kesztyűt viselt a karácsonyi kampányban. Alicia Silverstone meztelenül feküdt egy medence szélén, ezzel a képpel azt is bizonyítani szerette volna, milyen jót tesz a vegetáriánus étkezés alakjának - a szőke színésznő az elsők között volt a PETA kampányában. A PETA felszólításának lett eredménye. A 2007-es Miss Universe szépségverseny előtt a japán Mori Rijo levelet tőlük az alábbi szöveggel "Azzal, hogy ön prémet hord, nem csak több tucatnyi állat megöléséért visel közvetlen felelősséget, hanem olyan üzenetet is küld mindenkinek, hogy a divat fontosabb, mint az állatok élete" Ennek hatására a japán szépség levette bundáját, és már a következő rendezvényen s a szervezők kérése ellenére többé nem jelent meg benne.

Akik még mindig szőrösek
Természetesen vannak sztárok, akik a világért sem válnának meg méregdrága szőrmebundáiktól. Kate Moss sokszor került már az állatvédők figyelmének centrumába, a kisasszony ugyanis túlságosan sok szőrmét visel, ráadásul a pénz szeretete azt is simán lenyelette vele, hogy egyszerre vegyen részt szőrmeellenes és szőrmét reklámozó kampányban. A PETA szóvívője azt nyilatkozta, : "Mivel Kate a cég egyik arca, azonosítható a Burberry véres divatjával. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy Kate nézze meg az egyik videófilmünket, amelyben bemutatjuk, hogyan is bánnak az állatokkal a szőrmekereskedők. Reméljük, ha látja és megérti, mi folyik ebben az iparágban, nem lesz hajlandó többet valódi szőrmét viselni." Moss persze egyáltalán nem foglalkozik vele, hogyan bánnak az állatokkal a vadászok és a kereskedők.

Az Olsen ikrek ellen a PETA külön honlapot indított, amelyen Mary-Kate és Ashley szőrmeviselése ellen tiltakoznak. Gúnynevet is kaptak a csajok: Hairy-Kate és Trasley Olsen. Sőt, egy amerikai magazinban arról cikkeztek, hogy hogyan szedhetnének fel csontsovány testükre egy kis irhát, ahelyett, hogy az állatok irháit illesztik bele ruhakollekcióikba. És végül lássuk a PETA top 10-es listáját a legrosszabbul öltözött sztárokról: Star Jones, Jennifer Lopez, Sean "P. Diddy" Combs, Kid Rock, Sharon Stone, Whitney Houston, Madonna, Lil' Kim, Farrah Fawcett és Natalie Cole.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások