Divat

Új év, új szín

347

Év színe: íriszkék
Bár a hír nem annyira érdekes, mint az, hogy kik az év legszexibb csajai, mindenesetre bejelentjük: a Pantone megnevezte 2008 kedvenc színét, a No. 18-3943-t, azaz az íriszkéket. Ezt olvasva és mellétéve, hogy 2007 színe a chilis piros volt, nem biztos, hogy nagyban megváltoztatja majd a jelenlegi ruhatárunkat ez a kijelentés. A Pantone vállalat már negyvenöt éve határozza meg pusztán technikailag és műszakilag a színeket, azaz nem divatguruk ők, inkább a nyomdászokhoz, grafikusokhoz beszélnek. A direkt, nem négy színből nyomott színek a pantone színek, ezért használják leggyakrabban nyomdász, tervező, grafikus körökben az általuk megadott kódokat, de ha szobafestésre kerül a sor, akkor is ez alapján keverik ki a kért falszínt. Ezeknek a színeknek a pontos meghatározására külön színskálát alkalmaznak.

Nézz kék ruhákat!

Színtrendek meghatározása
Az év színének megnevezése jó pár kérdést vet fel, egyrészt kik azok, akik ezt eldöntik és mi alapján, másrészt mi az, hogy pantone szín és hogy van az, hogy a 2008-as divatbemutatók alapján inkább a sárgát mondanánk színelőrejelzésként. A Pantone vállalat mellett a Color Association 1915 óta két évre előre meghatározza a színtrendeket. Nem tudjuk, mi mire van hatással, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, ha azt vizsgáljuk, hogyan lesz az év színe valami. Gazdasági és társadalmi okok összetetten vannak jelen abban, hogy megállapítják, nekünk mi kéne, hogy tetszen - ami sokaknak nyilván anyagi haszonnal jár. Felmerül a kérdés, hogy valójában a tömeg diktál-e, hisz amikor kifutókra kerül egy szín, nehéz megállapítani, hogy az ott jelent meg, vagy az utca emberének megfejthetetlen közösségi ízlése már rég kiválasztotta magának az új kedvencet. Tipikus esete ennek, mikor veszünk egy addig másokon nem látott színű, mintájú vagy fazonú ruhadarabot, és három hónap múlva viszontlájuk mindenkin, mert kiderül, hogy divatba jött.

Íriszkék
Az íriszkék érzelmileg megkapó, és egy érintésnyi varázslattal elmélkedő hangulatot ad - nyilatkozta a Pantone vállalat ügyvezetőnője a New York Times-nak. A választás azért e színre esett, mert mikor négy másik kollégájával megvizsgálták, az eljövendő évet milyen érzések uralják majd, a vágy, remény és az egyéni szükségletek hangsúlyossága merült fel, ehhez pedig az íriszkéket tudták a legjobban kötni. Még szerencse, hogy vannak, akik előre tudják, mit éreznek majd az elkövetkezendő évben.

Kékülj be!

Divatvilág hozzáállása
Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy amikor a divatguruk kijelentik, mi legyen a következő szezon divatárnyalata, mindenben azt alakítják ki a designerek, és még ha ódzkodunk is a kitalált színtől, biztosan megkedveljük majd, és lesz ilyan ruhadarabunk vagy ebbe a trendbe illő dekorációnk a lakásban - sokszor tudat alatt. Vannak márkák, mikre persze nem hatnak mindezek, a színelőrejelzéstől teljesen függetlenül hódítanak tovább a világban, mint például a Coca Cola, hiszen már évtizedek óta van egy kialakult imázsuk, miért zavarnák ezt össze? Ellentmondásos, hogy a divat már nem felelős azért, hogy a meghatározott szín mellé milyen más kiegészítő színeket használunk, akár az építészetben, technológiában és a bútortervekben.

A divatvilágban a színelőrejelzés kettős érzelmeket vált ki, hiszen azzal, hogy kijelentik, mik dominálnak egy adott évben, jó pár tervező addig kialakított imázsát is befolyásolhatják, mint például Valnentinót, akit a vörös jellemez, így azok, akik magukat a saját színeikkel adták el eddig, értelemszerűen nem engedik, hogy márkájukat más színnel fedjék be. Hol lenne például Tom Ford a cukorkarózsaszín cuccai vagy a Prada a csúnyabarna kabátjai nélkül? A magasabb osztályú divatban ezért idén feltehetően nem tűnik fel az íriszkék, legalábbis nem olyan mértékben, mint ahogy a H&M-ben láthatjuk majd.

Nem újkeletű azonban ez az íriszkék őrület, tavaly már láthattuk, ahogy páran a kifutókra csempészték az árnyalatot, a Balenciaga íriszkékre nyomott kézitáskát dobott piacra, Prada és Alexander McQueen a férfidivatban a lagúna színt gondolta ruháira, Dolce&Gabbana pedig a könnyűkéket, tehát a kék tavaly erősödött meg annyira, hogy idén domináljon és hivatalossá emelkedjen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások