Közösség

Pozitív kisugárzó - Vadim interjú

247

Üdvözöllek újra. Hányadik alkalommal is vagy Budapesten?
Voltam már jó párszor. Talán hatodik, hetedik alkalommal…

Mi vonz téged Magyarországra?
Nagyon jók itt a bulik. Emlékszem már legelőször is, mikor itt voltam nyolc éve, elképesztő volt. Tetszik az itteni közönség, jók a bulik, ezért jövök mindig szívesen.

Látsz változást azóta, mióta először jártál nálunk?
Nem igazán, de sose maradtam hosszabb ideig. Mindig csak 1-2 napra jövök, úgyhogy ezt nem tudnám megmondani. Most már Magyarország is része az Európai Uniónak, ez tehát változás. Viszont nem tudnám megállapítani, hogy az emberek élete változott-e. Azt látom, hogy egyre több zene áramlik be Magyarországra, több DJ, együttes jön Budapestre, tehát a zenei szcéna növekszik, ahogy egyre több nemzetközi művész jön ide, és ez szerintem jó dolog.

Dj Vadim a Merlinben

Miért költöztetek Brooklynba?
Félig Brooklynban, félig Angliában élünk. Brooklyn nagyon kreatív hely, más mint London, más inspirációk és hatások érnek Brooklynban. Meg hát ez jó bázist jelent az amerikai turnénkhoz, mert elég sokat lépünk fel az Egyesült Államokban. Mikor Európában turnézunk, London a központ, mikor Amerikában, akkor New York. Szóval ez amolyan stratégiai döntés is.

És a jövőben? Maradni szeretnél?
Hol, Magyarországon? Jó lenne, ha maradhatnék kicsit hosszabb időre… A jövőbeli terv az, hogy haladjunk előre, adjunk ki sok zenét, dolgozzunk együtt sokféle emberrel, és próbáljunk ki új dolgokat.

Kivel szeretnél együtt dolgozni, akivel eddig még nem történt meg?
A lista nagyon-nagyon hosszú. Természetesen sok mindenkivel, csak meg kell találni a megfelelő alkalmat. Az a helyzet, hogy nem vagyok szerződésben egy nagy kiadóval sem, ezért nem jelenthetem csak úgy ki, hogy ezzel meg azzal a művésszel szeretnék dolgozni, mert mindenkinek megvan a maga ára. Akikkel együtt dolgozom, azokkal mind azért csináljuk, mert szeretjük a zenét, és ezek mind független underground zenészek. Persze, jó lenne közösen dolgozni olyanokkal, mint Jill Scott, Damian Marley, The Roots és hasonlók, de ők valószínűleg sokba kerülnek, mert nem ismerem őket személyesen. Ha ismerném őket, megkérdezném. De pont ez az, a zene számomra a partnerségről, az összekovácsolásról szól, hogy kapcsolatok születnek zenészek között, akár Európából, akár Amerikából, teljesen mindegy hol, és milyen nyelven beszélnek. A lényeg, hogy egyívású lelkek egymásra találnak.

A neved hosszú időn keresztül összefonódott a Ninja Tune-nal, az új album azonban már a BBE-nél jelent meg. Hogy jött ez a változás?
Valóban sok zenét adtam ki a Ninja Tune-nál, aztán úgy éreztem, ez valahogy a végéhez ért. Új kezdetre volt szükségem, egy friss kiadóra, és hogy másfajta dolgokkal próbálkozzak. A BBE volt az a kiadó, amelyik jó ajánlattal fordult hozzám. Úgy érzem, ők most elég jó pozícióban vannak, és jelenleg, legalábbis az én véleményem szerint, a legjobb underground művészekkel dolgoznak a legkülönfélébb műfajokban. Például Kenny Dope, Louie Vega, Dimitri From Paris, DJ Premier, Jay Dee, Pete Rock, will.i.am, Cut Chemist, Madlib, Keb Darge, David Rodigan. Mindenféle zene ott van a jazztől kezdve, mint pl. Gilles Peterson, a house-on keresztül a hip hopig minden. Mint ahogy én is, míg a Ninja Tune most inkább a jazzy vonalra fókuszál. Szóval úgy érzem, a BBE most jobban passzol a zenémhez.

Mesélj kicsit orosz származásodról. Mi volt a 90-es évek előtt?
A 90-es évek előtt… a vasfüggöny. Oroszországban születtem, Szent-Péterváron. 1979-ben Angliába költöztem édesanyámmal.

Miért?
Mert anyám hozzáment mostohaapámhoz, aki angol. Szóval így kerültünk Angliába, és 1979 óta Londonban éltünk. Akkor 5 éves voltam.

Beszélsz oroszul?
Igen.

Beszéljünk még kicsit az új albumodról. Elégedett vagy?
Igen, jól mennek a dolgok, ahhoz képest, hogy mi a jelenlegi helyzet a zeneiparban. Nagy a bizonytalanság, sok lemezkiadó és terjesztő csődbe ment, nagy a mozgás, sok a változás, szóval ahhoz képest, elég jól megy. Boldog is vagyok, és amiért igazán boldog vagyok, az az, hogy a zene azért halad előre. Én látok fejlődést, mozgást, előrehaladást. Új tapasztalatok, új zenék jönnek, új együttműködések születnek, új vibrációk, szóval sok a pozitívum.

Olvasható a Myspace-eden, hogy egyes új számok CC (Ceative Commons) alatt jelentek meg, tehát szabadon fel lehet őket dolgozni.
Igen. Így be tudom vonni az embereket, meg lehet adni nekik a lehetőséget arra, hogy zenét készítsenek. Emlékszem én is, mikor még fiatalabb voltam, mondjuk 1991-ben, hogy örültem volna, ha lett volna rá lehetőségem, hogy remixeket készítsek a kedvenc művészeim zenéiből. Szerintem ez jó, hogy ma megvan erre a lehetőség, hogy átadhatjuk a stafétabotot a következő generáció producereinek, DJ-inek, hogy gyakorolhassák, amit csinálnak. Sose tudhatod, lehet, hogy megtalálom a következő DJ Shadow-t.

Van már eredmény?
Igen, van egy új CD, az a címe, hogy Soundcatcher Extras, és van rajta 3 remix, ami megnyerte az online remix versenyt, amit az év elején hirdettünk meg (kb. 2000 jelentkező volt, szerk.).

Ez már megjelent?
Igen, úgy három hete.

Hogy kezdődött az együttműködésed Senával?
Budapesten találkoztunk egy kültéri parkos helyen, egy szigeten. Nem a Sziget fesztiválon, hanem egy budapesti nyári helyszínen, ahova Tibi (DJ Keyser) vitt el, fából készült sátorszerűség, ahol sound systemek léptek fel és ingyenes volt a belépés.

A Mokka Cuka.
Igen, a Mokka Cuka. És ott volt Sena is, meg a Gimmeshot Crew, és nagyon jó volt a hangulat, hihetetlen buli volt. És az est végén, már olyan reggel 6 körül, kint ültünk a szabadban egy asztalnál: én, Tibi, Sena, Marci, egy másik énekesnő Diane…

Aki a Sound Catcher albumon is rajta van?
Igen. És jó volt nagyon a hangulat, aztán másnap elmentem Marcival és Senával a stúdióba, és hát így kezdődött. De tudod, valahogy így kezdődött mindig az együttműködés azokkal, akikkel dolgozom. Egész véletlenszerűen találkozom emberekkel, megvan a pozitív kisugárzás, és már megy is.

És hogy jött Kathrin DeBoer?
Egy barátom barátja volt, hallottam énekelni, és tetszett. Aztán találkoztunk egy londoni klubban, elkezdtünk beszélgetni, most meg együtt zenélünk, és velünk turnézik.

Rengeteget utaztok, melyik a kedvenc helyed a világon?
Hát tudod, mindenki szereti azt mondani, hogy az ő helye a legjobb a világon. Akárhová megyek, az emberek azt mondják, az ő városuk a legjobb, az ő országuk a legjobb. De utópia nincsen, senki számára. Az utópia egy elmeállapot, nem pedig egy bizonyos városhoz köthető valami. Akárhova mész, vannak jó és rossz dolgok, jó és rossz emberek. Nincs egy univerzilás hely. OK, New Yorkban jól el lehet lenni, jó az atmoszféra, de emellett vannak hátulütői is. Nagyon jó itt is, Budapesten lenni, és tudom, sokan eljönnek, és nagy buli lesz, óriási lesz, fantasztikus!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások