Közösség

Michelangelo, könyvajánló

210

Ha egy kis középkori lélekelemzésre vágytok, főleg egy olyan ember lelkéről, életéről, akinek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Piéta, a sixtusi kápolna freskója vagy a monumentális Dávid szobor, hogy tényleg csak a hívó szó értékű műveket említsem, akkor remek kiadványt találtunk nektek.

Nézz képeket a könyvből!

Amikor kezembe vettem a TASCHEN/Vince kiadó legújabb kiadványát, a Zöllner - Thoenes - Pöpper: Michelangelo című könyvét, nem vártam mást, mint reprodukciókat, dőlt betűs elemzéseket, véleményeket, tanulmányrészleteket, egyszóval ismert és végtelenségig ismételt oldalakat. Tévedtem. Ennek a könyvnek mind a 768 oldala tartalmazott érdekes információkat. Megtudtam, hogy egy elfaragott, félig tönkretett márványtömbből kellett szobrot alkotnia, így született 1501 és 1504 között a Dávid, a reneszánsz művészet egyik legismertebb alkotása, amelyet a kortársak il Gigante néven becéztek, több mint négyméteres magassága miatt. Megértettem, annak a nézetnek az értelmét, miszerint: Aki meg akarja ismerni Michelangelo művészi nagyságát, annak meg kell ismernie Michelangelót, az embert. Meg kell ismernie az apát, aki egy zsíros állásért eladta fiát. Bár a művész ezzel jól járt, lelkiségéhez, pénzéhségéhez, antiszociális életéhez ez inkább hozzátartozik, mint a Medici-udvarban eltöltött évek vagy a pápai szolgáltatok. Erőteljesebben formálták a művészt, a körülötte lévő férfiprostituáltak, a szép arcú férfiszeretők, akik érzelmeit kihasználva sokszor meglopták, megszégyenítették.

Szobrászként, festőként, rajzolóként és építészként nyújtott teljesítménye egyedülálló - sem előtte, sem, utána egyetlen művész sem volt képes ilyen hatalmas, sokrétű és messze ható életművet létrehozni. Rajta kívül mindössze néhány festőnek és szobrásznak sikerült hasonló társadalmi rangot és művészi szabadságot kivívnia. A Taschen jól döntött, amikor a magyar olvasók, művészetkedvelők, műgyűjtők számára is elérhetővé tette ezt a kötetet. Minden eddiginél mélyrehatóbban és részletesebben tárja fel Michelangelo életét és munkásságát. Az első részben egy terjedelmes és bőségesen illusztrált életrajzi esszé olvasható, mely Michelangelo életének eseményeit mutatja be; a könyv fő része műveit tárja az olvasó elé négy fejezetben, amelyek Michelangelo festményeinek (7 mű, beleértve a sixtusi mennyezetfreskót és az Utolsó ítéletet), szobrainak (44 mű), rajzainak (535) és épületeinek (24) teljes elemző leltárát tartalmazzák. A pazar, egész oldalas reprodukciók és a kinagyított részletek közel hozzák a műveket az olvasóhoz - persze ez nem azt jelenti, hogy kivághatod és bekereteztetheted. Azt biztos tudtátok, hogy Michelango szobrász volt, festő, de azt, hogy tervező, építész és ingatlanspekuláns?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások