Étel+Ital

Vásárolj tudatosan

159

A Ne vásárolj semmit nap alkalmas arra, hogy felhívja az emberek figyelmét a fogyasztás káros hatásaira – és most nem a zsírpárnákra gondolok a combunkon – és arra a romboló tevékenységre, amit a fékeveszett vásárlásmániánkkal generálunk. Sokak szerint kevés ez a nap arra, hogy megváltoztassa a világot. De gondoljunk bele, abba az utópisztikus dologba, hogy mi lenne ha 300 millió amerikai nem vásárolna egyetlen nap? Azért azt megéreznék a kereskedők, nem? Térjünk vissza. Mi lenne, ha 10 millió magyar nem vásárolna egyetlen egy nap? Azt is megéreznék a kereskedők, de biztosan lenne olyan akció, amivel korrigálhatnák ennek az egyetlen napnak a hatásait. És most gondolkodjunk azon, hogy mit tehetünk az minden napján azért, hogy tudatosabbak legyünk vásárlásaink során?

Gondolkodj, mielőtt betérsz egy szupermarketbe!

Meg tudnád azt tenni, hogy mielőtt elmész  bevásárolni készítesz egy listát? Ezt általában megtesszük, mert ha nem könnyen megtapasztalhatjuk, hogy kétszer annyiért vásároltunk, mint amennyiért eredetileg szerettünk volna és, ami nagyon fontos lett volna elfelejtettük, viszont vettünk egy csomó felesleges dolgot. Fordítsuk meg a folyamatot! Lista, gondolkodás, vásárlás. Kell néhány jellemző, amivel a vásárolt terméknek rendelkeznie kell. Hasznos legyen – nincs már ilyened? Tényleg szükséges megvenned? Már-már nélkülözhetetlen? Javítható? Jól körülnéztél a piacon, ez a legjobb, a legolcsóbb, ami lehet? Mit csinálsz vele, ha már nem használod, újra tudod hasznosítani? Környezetbarát? Nem tudod mással helyettesíteni? Ha ezekre a kérdésekre, a bevásárlólistád felett ésszerű válaszokat tudtál adni, akkor elindulhatsz, de ne a plázába! 

Hol?

A nagy bevásárlóközpontok helyett, vásárolj a helyi boltokban, piacon, vásárcsarnokban. Hogy miért? Mert olcsóbb, frissebb, szebb, egészségesebb. Konkrét eset szerint elmentem az olcsónak hitt, gazdaságos áruházba, abba a kék csíkosba. Nézegettem a csirkemelleket, nem voltak túl bizalomgerjesztőek, kilója másfél ezer forint. Nem vettem húst, inkább másnap elmentem a vásárcsarnokba, ahol gyönyörű, hatalmas és friss pipimellett vettem nem egészen ezer forintért kilóját. Na, megérte? Simán. Sorolhatom a példákat a génkezelt paradicsommal és a falun termesztettel, a házi sajttal és a sajtkészítménnyel, de szerintem mindenkinek van annyi rálátása a termékekre, hogy el tudja dönteni neki és a környezetének, valamint a pénztárcájának melyik a legkímélőbb megoldás.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások