Közösség

Legjobb horrofilmek

133

1.Evil Dead
Sam Raimi 1981-ban készítette el ezt a filmet, ami szerintem egy megunhatatlan klasszikus. Itthon hivatalosan nem jelent meg semmilyen formában, de mégis az egyik legismertebb, legkeresettebb kulthorror. A történet nincs túlbonyolítva. Öt barát egy erdei házikóban tölti a hétvégét. A kis viskóban megtalálják egy professzor feljegyzéseit a Holtak könyvéről, és egy magnószalag elindításával magukra szabadítják a gonosz erőket. Az erdő szelleme címen is ismert remekmű nemhiába került a Toplista első helyére, a Horrorfreak szavazása alapján ez lenne a Valaha Készült Legjobb Horrorfilm!

2.The Texas Chainsaw massacre
A Texas Chainsaw Massacre nem csak a napjainkra vezető kóklerré avanzsálódott Tobe Hooper legjobb filmje, hanem az abszolút értelemben vett horror legjobbja is egyben. Az emberi félelemmel, borzongással és sokkolással tökéletesen manipuláló alkotás képes volt arra, amire kevés más film. Szinte egy csepp vér nélkül hozta ránk úgy a frászt, hogy üvöltve ugrottunk ki perverz szexuális aktusokat prezentáló mintás alsógatyánkból. A meglehetősen primitív történetet elképesztően professzionális operatőri és dramaturgiai munkával vegyített sokkoló képsorok áradata, tökéletesen mélyíti el a nézőben a folyamatosan exponenciálisan épülő félelemérzetet. Mindehhez pedig rettentően jól társulnak az ötletesen kitalált karakterek, a lágy, szinte zajba illő háttérzene, a jól megválasztott helyszínek és a látványos speciális effektusok. Ezek tényező összessége együttesen olyan hatást képes kelteni akár napjainkban is, amely igazi időtálló klasszikussá varázsolja a filmet.

3.Demons
A mai olasz horrorfilmgyártás legnagyobb élő alakja, Dario Argento keze munkáját dícséri ez a film. Senkit ne tévesszen meg a rendező Lamberto Bava (a híres Mario Bava rendező fia), ugyanis Argento mindig is szívesen segített barátain, ha filmkészítésről volt szó, és bár hivatalosan "csak" mint társszerző és producer van feltüntetve, a szakavatott szemek felfedezhetik, hogy a film magán viseli Argento rengeteg rendezői névjegyét is. Ironikus módon a filmet sokan az egyik legjobb zombifilmnek tartják, habár itt a "főszereplők", mint ahogy a cím is mutatja, démonok. A film egy moziban játszódik, ahol vadiúj horrorfilmet mutatnak be. A nézők közül sokan megrökönyödnek a gyilkos démonokról szóló mű láttán, ezért inkább távoznának. Eközben egy fiatal nő megvágja magát a mozi folyosóján kiállított maszk felpróbálása közben, és ő maga is démonná változik. Megöli a kísérőjét, és ekkor elszabadul a pokol. Mindenki menekülne, de a kijáratot valaki befalazta. A bajokat tovább tetézi, hogy a démon minden egyes áldozata is démonná változik, így csökkentve az emberek túlélési esélyét. Vajon sikerül-e legyőzni a szörnyeket és élve megúszni?

4.Ómen
Richard Donner neve többnyire akciófilmek stáblistáján bukkan fel, 1976-ban viszont egy olyan horrorfilmet készített, ami harminc év elteltével sem kopott meg. Robert Thorn felesége halott csecsemőt szül. Férje eltitkolja előle az esetet, és még azon az éjszakán egy árva gyermeket fogad örökbe. A kis Damient a házaspár szeretettel neveli, de hamarosan rá kell jönniük, hogy Damien nem más, mint az Antikrisztus! Ez a film az, amit mindenkinek látnia kell! Félelmetes, elgondolkodtató, egyszerűen az elejétől a végéig tökéletes. Hozzájárul ehhez David Seltzer író és Jerry Goldsmith, akinek zenei aláfestése egy Oscar-díjat is szerzett a filmnek. Említésre méltó még Lee Remick és Gregory Peck lenyűgöző színészi játéka, és persze az akkor hat éves Harvey Stephens alakítása mellett sem mehetünk el szó nélkül. A kisfiú félelmetes komolysággal testesíti meg a Sátán fiát, egyetlen pillantásától kirázza a nézőt a hideg. Az Ómen még három folytatást kapott, minőségük azonban nem ütötte meg az első szintjét, ugyanúgy, ahogy a 2006.06.06.-án (A 6 hatos a Sátán száma) bemutatott feldolgozás sem, ami az eredeti mű meggyalázása. A filmet itthon duplalemezes kiadásban tehetjük a polcunkra.

5.Re-animator
Stuart Gordon legemlékezetesebb filmjei, mind a XX. század egyik legmeghatározóbb horror író, Howard Phillips Lovecraft, műveinek megfilmesítései. Közülük is a legjobbra sikeredett alkotás a Re-Animátor. Köszönhető ez talán annak, hogy sikeresen ötvözte Lovecraft sötét, komor világképét, a könnyedebb fekete humorral. A történet szerint Herbert West egy orvostanhallgató, azzal kísérletezik, hogyan támaszthatná fel, a már elhunytakat. Amikor végre sikerül feltámasztani egy halottat, rá kell, hogy ébredjen, óriási hibát követett el. Ugyanis a feltámasztott holtak kezelhetetlenek és megfékezhetetlenek. Dr. Carl Hill, West egyik tanára tudomást szerez a kísérletekről, és magának akarja megszerezni a titkot és az ezzel együtt járó hatalmas elismerést. Herbert West, azonban bármit megtesz, hogy megvédje kutatásait.

Köszönjük horrorfreaknek!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások