Közösség

Mi az az USB?

97

Az USB mozaikszó, ha kibővíted a mozaikokat, ezt kapod: Universal Serial Bus, tehát univerzális soros sín. Magyarázat: univerzális, tehát sok-sok mindenhez használható, a karóra összeköthető a PC-vel, bedughatjuk az autóba is akár, azon keresztül hallgathatjuk a zenét. És milliónyi lehetőség is van ezen kívül. Soros... na itt arra tudok gondolni, hogy ha belenézel az USB csatlakozóba láthatod, hogy két sorban helyezkednek el a csatlakozók. Persze nem ezért soros. Kétfajta csatlakozás létezik, a soros és a párhuzamos, erre emlékszünk fizika óráról. Az USB-nél viszont nem a csatlakozás módjáról van szó, hanem, hogy sorban tolja a biteket, szépen sorban masíroznak egymás után, és nem egymás mellett. Kevesebb kábel kell hozzá, mint a párhuzamoshoz, viszont kicsit lasabb, bár az utóbbi időben nagyot fejlődött a soros technika.

Az USB hasznos. Egyszerű csatlakoztatni, annyira evidens, hogy hova kell a PC-n, a laptopon vagy akármilyen eszközön bedugni, hogy eltéveszthetetlen. Akkor mit, mivel és hova? A teljesség igénye nélkül a számítógéphez: nyomtatót, scannert, egeret, billentyűzetet, fényképezőt, MP3 lejátszót, pendrive-ot, karórát, asztali porszívót és milliónyi kütyüt kapcsolhatunk Nekem a leghasznosabb a pendrive és az MP3 lejátszó. Kényelmes, mert nem kell CD-t írni, gyors és nagy kapacitású hordozható tárolóeszköz, a problémát az okozza, hogy könnyű vele visszaélni.

Mi a különbség a pendrive és MP3 között? Az MP3-on vannak gombok, meg jack dugó, hogy hallgathasd a zenéidet fülhallgatóval is, de tulajdonképpen - kapacitástól függően - ugyanúgy, ugyanannyi és ugyanolyan adatot tudsz rajta tárolni. Aztán itt van még egy pöpec szerkezet, amit már huszonnégy ezer forintért is beszerezhetsz, egy karóra USB csatlakozóval, akár 1 GB-os memóriával. Nem az időt tudod rajta tárolni, vagyis nem csak azt. Soha többet nem kell iratokat cipelned magaddal, jegyzeteidet, zenéidet, fotóidat, prezentációidat, tehát bármilyen adatot tárolhatsz rajta, akár egy pendrive-on. A memóriában tárolt adatok biztonsági kóddal védhetőek úgy, hogy csak te férhess hozzájuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások