Közösség

Hogyan vásároltam telefont?

86

A mobiltelefon-vásárlás először egyszerűnek tűnt. Sima ügy, felkeresem a szolgáltatót, végignézem a készülékeket, és választok egyet. Az eleje ment is, felkeresten a szolgáltatót, nézegettem a készülékeket, de lassan rájöttem, gőzöm sincs arról, mi miatt kerül annyiba amennyibe, ötletem sincs, hogy egyes kütyük (rövid kis szavak, hárombetűs kódok) mit is takarnak, arról meg végképp fogalmam sem volt, hogy kell-e nekem olyan a mobilomba. Egyáltalán mi kell, milyen és mennyiért? Első körben meghátrálva végül úgy döntöttem, az interneten tájékozódom, hogy valami fogalmam legyen, mit is válasszak.

Annyit tudtam, hogy van egy márka, ami nekem eddig mindig bevált, ez jó kiindulási pontnak tűnt, meg is néztem, a szolgáltató mit ajánl ebből és mennyiért, természetesen még mindig az interneten. Árat persze nem találtam a márkában gyártott készülékekhez, és eleve, minden telefon mellett csak egy lista van arról, hogy az adott készülék mire képes, ami a telefonfreakeken kívül nagyjából mindenkinek érthetetlen, én már ott leragadtam, hogy SMS és MMS. Tehetetlenségemben újfent elmentem a szolgáltatóhoz, ahol az első szerelemre kiválasztott telefont (szín, forma és márka alapján) meg szerettem volna venni.

Az ügyfélszolgálatos szerint csak és kizárólag előfizetéssel lehet megvásárolni, így végképp elment a kedvem az egésztől. Mindezt elpanaszolva egy társaságban, valaki szólt, nem érdemes vesződni a szolgáltatókkal, a kis gsm boltok ugyanazokat a készülékeket árulják, csak kb. féláron, így újra kinéztem a telefont, majd elcaplattam egy kis gsm boltba. Felvázoltam, mit szeretnék - már pontosan tudtam szín, márka, forma alapján - képes legyen mindarra, amire a mostani, és a gmailemet elérjem. Azaz legyen e-mail kliens, ezt a kifejezést ott tanultam meg, hogy az e-mailjeimet folyamatosan tudjam olvasni és válaszolni, mint egy smsre.

Mindenféle telefont elém rakott a pasas, ám fogalmam sem volt arról, hogy színen és formán kívül melyik mitől több, jobb, alkalmasabb arra, hogy velem éljen. Rákérdeztem hát, hogy akkor mégis melyik lesz arra jó, hogy tudjak vele fényképezni, smst küldeni, mms küldeni, wapozni és még e-maileket is fogadjak. Legnagyobb meglepetésemre a notebookjához lépett, megkereste a weboldalukon a rettegett listát és elkezdte sorolni a betűkódokat, amiket nem ismerek, nem tudom, hogy azok mik, a telefonban egyáltalán hol vannak. Szóltam, hogy azt én is végig tudom olvasni, én abban kérném a segítségét, hogy magyarázza el, mit jelent mindez. A felét ő maga se tudta, így levontam azt a következtetést, hogy annyira mégsem vagyok tájékozatlan, a telefonok leírásai sehol sem felhasználóbarátak. Tekintettel arra, hogy nincs középár a telefonoknál, van a 15-20000 és a 40-50.000-es, úgy döntöttem, megveszem, márka, szín és forma alapján. Kaptam hozzá cd-n programokat, a notebookomról fotókat tudtam rátölteni, van lehetőségem videoklipet vágni a telefonról a gépemen, tudom exportálni az outlookos címtáramat a telefonba, csak éppen a szundit nem találtam rajta reggel. Feltehetően van, legalábbis remélem, hogy megtalálom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások