Mi ez?

Mi ez? Nano

36

Biztosan vásároltunk már nanotechnológiát anélkül, hogy tudatában lettünk volna, pláne ha belegondolunk abba, hogy Neumann első számítógépe szobányi méretű volt, és ma már egy női táskában cipelhetjük magunkkal - notebook formájában.
A nanotechnológia parányi méretekkel kísérletezik, ami azért hasznos, mert így tizedétől a százezredéig zsugoríthatja gépeink méretét és súlyát. A gépeken túl hétköznapjainkban előfordul irányított gyógyszer formájában, ahol a hatóanyag idejét és mértékét nanotechnológiával szabályozzák. Ez példázza talán a legjobban, hogy a nanotechnológia a szükséges anyag atomjainak irányított összerakására törekszik.

Tudósok szerint az emberi DNS lánc nem más, mint a természet humán nanotechnológiája, a mai kutatások nem a természet által évmilliókán át csiszolt technológia leképezéséról szólnak, hanem a mindennapi életünket hivatottak megkönnyíteni. A nanotechnológia célja, hogy a létező termékbe beépülve feljavítsa azokat, a nanoeszközök alkalmazásának jövője a számítás- és információtechnológiai-, gyógyászati-, energetikai-, katonai-, űrkutatásbeli alkalmazások.
A legmenőbb nanoeszköz egyértelműen az Apple terméke, mely a nevében hordozza a technológiát. Az Apple iPod nano mindamellett, hogy olcsóbb és szebb, mint a mini és a nagy, ezeknek egy butább variációja is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások