Közösség

Hello, egy laptopot kérek!

19

A laptop legfontosabb tulajdonsága, hogy mobil. Ha megunod az otthoni tanulást, az irodai melót, irány ki a levegőre, és akár egy zöld mezőről is netezhetsz - ha van jó aksid és mobil interneted; egyébként irány egy kávézó - de ez az, amit mindenki tud, úgyhogy lássuk, mi a különbség ezen felül az asztali PC-k és a notebookok között. A gigateljesítmény és a fejleszthetőség nem tulajdonsága a hordozható gépeknek, szemben a PC-kkel. Viszont egy jól megválasztott laptop akár a PC alternatívája is lehet, még akkor is, ha nem minden vágyad a szabadban való szöszmötölés.

Ha nem munkára, hanem a multimédiás szupereszközként akarod használni, a laptop rossz választás, mivel kevés kimeneti egysége van, s nem is nagyon bővíthető. Elsősorban az USB-re gondolunk, ezzel a csatlakozóval tudsz kapcsolatot teremteni az MP3 lejátszód és a laptopod között, ezen keresztül tudsz egeret csatlakoztatni, segítségével a telefonodról adatokat vihetsz át, rátolhatod a nyomtatódat, a scannert, és bedughatsz bármit, aminek kompatibilis USB csatlakozója van, akár egy apró kávémelegítőt is. A vázon belüli bővítés szinte lehetetlen, a mobil eszközök pedig igen húzós áron szerezhetők be – de legalább kaphatók. A fentiek miatt fontos, hogy legalább három USB csatlakozó legyen a kiválasztott gépen!

A kijelző méreteinek és típusának kiválasztása ízlés dolga, ám valószínűleg nem ez lesz a döntő tényező, inkább elfogadod majd, hogy a választott darabnak olyan van, amilyen. Fontos, hogy vezeték nélküli internetezési lehetőség legyen beépítve a gépbe, ez manapság már alap. Az infraport és a Bluetooth teljesen felesleges, hacsak nem vagy mobilfüggő és nem akarsz mindenféle tartalmakat csereberélni a telefonod és a laptopod között - bár erre ott az USB. Az adataid biztonságának érdekében hasznos lehet, ha van ujjlenyomat-olvasó is a gépen, bár szerkesztőségünk ilyen funkcióval bíró tagjai még soha nem használták ezt, részben hányavetiségből, részben az attól való félelem miatt, hogy egy bőrbetegség miatt örökre zároljuk a rendszert.

A méret a lényeg?

Extra igények nélkül megközelítőleg 150 ezer forintot kell költenünk egy laptopra, ám tanácsos ellenőrizni, hogy az operációs rendszer benne foglaltatik-e az árban, s ha igen, az milyen. Alapárért, alap produkció lesz a gépedben: videószerkesztésre, játékra nem nagyon lesz alkalmas - passziánszra, aknakeresőre igen -, de az alap irodai funkciókat elbírja. Nevesítve a következőkre számíthatsz: Intel Pentium M processzorra, 512 Mbájt memóriára és egy 80 Gbájtos merevlemezre. Mindezek részletezése helyett legyen elég annyi, hogy ha netezésre, tanulásra, különböző dokumentációra, kommunikációra használod a gépet, mindez tökéletesen elég, bár idővel gyorsaságbeli problémáid lehetnek, főleg, ha nagy letöltőbivaly vagy. 

Amennyiben multimédiás céljaid vannak, erősebb processzorra, nagyobb memóriára lesz szükséged, és persze több pénzre is. Ezek a középkategóriás gépek kétszázötven-ötszázezer forint között mocorognak, de ennyiért már van egy DVD írós, grafikus vezérlővel ellátott, 1 Gbájtos RAM-mal  (belső memória, ami lehetőséget teremt a programok, alkalmazások tárolására, futtatására, minél nagyobb ez a memória, annál több programod lehet és annál fürgébbek) és 120 Gbájtos HDD (tudod, merevlemez, amin az adataid vannak) rendelkező kütyüd. A határ? A csillagos ég, mind árban, mind teljesítményben. A processzor a szíve, motorja gépednek, legalább AMD Turion vagy Intel Core 2 Duo processzorral ellátott cuccot vegyél, akkor nem lesz baj.

Mielőtt fizetsz: fontos, hogy legyen hazai szervize a gépnek! Mert, ha külföldön van csak javítási lehetőség, a márkakereskedés elküldi ugyan, de másfél hónap is lehet, míg visszakapjuk szeretett gépünket. Szervizeltetés előtt minden adatot ments el. Lehet, hogy több órát és több DVD-t is igénybe  vesz, de megéri, ugyanis a szerviz nem vállal felelőséget az esetleges adatvesztésért, bár az adatmentés egy létező szolgáltatás – mégha garis is a cucc – csak felárért. (Ilyenkor jön jól egy USB csatlakozós hordozható, külső vinyó.)

Szoftver, persze ingyen

Az esetek 99%-ban telepítenek bizonyos legális szoftvereket a laptopra, amikor megvásároljuk, majd mikor hazamegyünk, és nagy izgatottan beüzemeljük csinos kis szerzeményünket, rájövünk, hogy jó lenne még egy videólejátszó, egy office csomag, valami zenés szoftver, tömörítő program, más internetböngésző, mert a Windows kedvelt Explorerje elég gagyi, és veszélyes is. Elkezdünk számolni, és rájövünk, háromszor annyit is költhetünk a szoftverekre, mint amennyibe a motyónk került. Megoldás? Ingyenesen letölthető, legális szoftverek. A szoftverbázis oldalán rengeteg programot találunk, melyek megkönnyítik munkánkat. Határidőnaplókat, tömörítőprogramokat, film- és képnézegető, szerkesztő programokat szedhetünk le, antivírust adhatunk gépünknek, hogy egészséges legyen. Megszerezhetünk olyan programokat, melyek szórakoztatnak, például az iTunes-t, ahol rádiók ezreit hallgathatod, különböző stílusokba kategorizálva, zenéket tölthetsz le, teljes előadói albumokat vásárolhatsz meg. 

És, hogy miként vásárolj? Keress egy szakit a baráti társaságodban, aki valamennyire vagy nagyon ért az informatikához, a hardwarekhez, és úgy általában tájékozott - most már nincs olyan baráti társaság, ahol nincs legalább egy ilyen arc -, ha nincs ilyen, akkor böngészd a fórumokat és kérdezz! Ha konzultáltál vele és lejegyzeteltél szépen mindent, akkor sem árt, ha elkísér a nagy eseményre, a laptop beszerzésre, persze csak azután, hogy a neten órákon át böngésztél és összehasonlítottad a különböző típusú, fajtájú, márkájú gépeket. Amenniyben egyedül kell menned a műszaki boltba, hát készülj fel! Majdnem tuti, hogy amint betipegsz a laptopáruházba és közlöd, hogy te mit szeretnél, keresztkérdéseket fognak feltenni, az eladófiúk. Viszont, te már teljesen képben vagy és határozottan tudsz válaszolni. Vázold fel, milyen célra szeretnéd használni a gépet, mi az elképzelésed, milyen processzort, mekkora memóriát, stb-t szeretnél, milyen árban gondolkodsz, majd nyugodtan kérd meg az eladót, hogy ő is tanácsoljon valamit.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások