Test

Bringázz télen is!

9

Tévedés, hogy a csípős idő beköszöntével félre kell raknod bringádat, kis odafigyeléssel, néhány alapkiegészítővel és persze kellő elszántsággal nagyon lazán átvészelheted az egész telet, s hidd el, kevésbé fogsz fázni, mint a megállóban várva, sőt...
Évszakváltó bringatippek futároktól.

Haladjunk alulról:
Zárt cipő. Nincs mese, nincs apelláta, zárt es meleg cipő kell! Gatyaügy: Ha éppen sztreccselsz, mert mindenki más is, akkor zsír, mert nem kapja be a lánc a nadrágszárat, de ha nem... Ha nem, akkor aerobikzokni, és nem leszel tiszta olaj a jobb lábadon. Ha ez sem, akkor felhajtod a nemsztreccsgatyát térd alá, és a kilógó végtagra mehet egy levágott sízonkni, egy szétvágott ujj, esetleg egy divatos lábszármelegítő. Tanuljunk, az emberfia(-lánya) mindig alulról kezd fel, illetve megfázni! Ha nagyon sokat mennél, és tényleg szibériai hideg uralkodik, akkor a térdnek külön melegítés dukál. Zokniból, ujjból ez is megvan, de már kapni speckó térdmelegítő cuccokat is. A térd nem fázik, de megfázik.

Ez az egyetlen testrész, amit a téli bringazásnál nem szabad a divathullám alá fektetni, mert csak egyszer kell, hogy a szexisség az egészséged fölé terpeszkedjen, s már nincs hova tovább divatozni, legfeljebb az urológiára... Melegen ajánlom az erősen mínuszos napokra a derekmelegítőt, amit te is elkészíthetsz egyszerű poláranyagból és tépőzárból, vagy csak tulajdonítsd el nagymamád kosarából, mert régen ez alapferszerelés volt ám. Derékra kötött pulóver nem jó, elmozog, és alá is izzadhatsz, meg le is eshet. Persze a legjobb, ha a kabátod elég hosszú, és nemcsak a hónod alá ér. Járj nyitott szemmel, az egyedi ruhaboltok és a bringás bolhapiacok már felfigyeltek a piaci résre, egyre cukibb derékkötőket szerezhetsz be pár ezer forintért.

Nincs annál rosszabb, mint amikor szó szerint lefagy a kezed a kormányról, a kesztyű pedig arra való, hogy ne fázzon a praclid, így ezt semmiképp ne hagyd ki, de körültekintően vásárolj, keress olyat, amiben 30km/h mellett is meg tudod mozdítani az ujjaidat, ha kint -5 körül mozog a fagy. Fülre, nyakra csak óvatosan, mert ha - és most nem a profi cuccokról beszélünk - nem találod el megfelelő szerát, könnyen csatakosra izzadod magad, míg célbaérsz. Még egy jótanács. Ahogy hűl a levegő, úgy süvít egyre jobban a hideg szél, potyog a könny, majd ráfagy az arcbőrre. Átlátszó, fehér, citrom vagy narancssárga (sokkal viccesebb a világ)napszemcsi csodát tesz, nemcsak a kedveddel, de a szemgolyó fagymentesítésével is. Az ajakír télen alapfelszerelés. Kerékpáron ha hiszed, ha nem a jó öltözködés balesetmegelőzés is, hiszen fázva, remegve, recegve vagy éppen széjjel izzadva a zipzárral játszva, sokkal kevésbé figyelsz a külvilágra, mint tökéletesen eltalált öltözékben, fütyörészve!

A legfontosabb: Sárvédők! Nem egy, és nem a dizájnos annak látszó valami, hanem nagy, fasza kereket elfedő félkarika. Ha eddig azért nem voltak sárvédők a lovadon, mert nem tetszenek, vagy mert zörögnek, gondold végig a következőt: a hátadra, lábadra, melledre felverődő olajjal és porral keveredett trutymót kimosni gyakorlatilag lehetetlen, nem beszélve arról, ha egyszer beázol akkor annak a napnak annyi is. Egy jó sárvédővel ez tökéletesen kivédhető, de milyen is egy ilyen?

Először is jóval szélesebb, mint a gumid, olyan hosszú, amilyet csak kapni lehet. Sőt, a hátuljára, de méginkább az első kerék és a lábad közé palackból vagy gumiból, vagy bármiből(lesd le a futárokról) szerkessz egy laffantyút. Ha a bringád mögé állsz, és lenézel a hátsó kereked végére úgy, hogy a szemecskéid a hátsó kerékkel egy magasságban vannak, és ekkor nem látod a gumit a sárvédőtől, már tuti biztonságban vagy, mert a víz nem tud felcsapni.

És egy végső futáros tanács: ha nagyon nyikorog a lovad, és benzinkút környékén jársz, nyugodtan kérj vagy szerezz egy üres motorolajos flakont, amiben mindig marad egy kis kenőanyag(mert az autósok pazarolnak, mi meg takarékoskodunk), és lazán öntsd a láncra, majd tavasszal letakarítod a sóval együtt...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások