Divat

Városi lányfajok

1

Szüleink korosztályának a divat, az öltözködés nem üzent semmit. Volt a hétköznapi öltözék, a szép ruha, plusz a jogging és az otthonka. Ennyi. Nem voltak jelzések a ruhán, nem voltak szigorúan meghatározott társadalmi körök, ahová elszánt tartozásukat kérdést nem hagyva kifejezte volna öltözékük. Az okokat ne firtassuk, lássuk meg a mai sokszínűséget, azt az egyértelmű tagozódást, ami minden valamirevaló nagyvárosban segít eligazodni a szubkultúrák közt.

Ma, ha kimész az utcára, tisztán látod, ő emós vagy deszkás, ő gót, diszkós, goás, a másik egy technológiakattant junkee, vagy épp egy dandy, a pándorfi menedzser. (Tudod, ott vannak a Ralph Lauren bóvlik, Bécs mellett, ahol csak magyar szót hallani, ahol az A kategóriás cuccok olcsón beszerezhetők.) Identitáskereséseket látunk, bármerre nézünk, a ruhákon, kiegészítőkön keresztül. A divat intellektuális álláspont. Azt fejezi ki, milyen identitású vagyok, a társadalmi körben hol állok, milyen értékrendem van, hova járok, milyen körökben mozgok, milyen zenét hallgatok, kikkel barátkozom, tehát azon felül, hogyan nézek ki, jelzem a külvilág számára, ki vagyok. Vagy legalábbis milyen típus vagyok. Ezek a lifestyle címkék egyre erősebben látszanak. Látjuk, ha valaki kozmopolita, szingli, ha karrierista vagy olvasó értelmiségi, estleg földközeli, aktív természetvédő, bioéletet élő. Igen erős csapásvonalak vannak, s ezek szubkultúrák megnyilvánulásai. Az emberek felvállalják identitásukat, kilépnek a szürkeségből. Régen azt mondtuk, New Yorkban, Londonban, Párizsban - tetszőleges nyugati nagyvárosban - az a jó, hogy bármilyen ruhát felhúzhatsz, nem szólnak meg, de mégcsak rád sem néznek, hisz ott mindenki tudja, ráadásul régóta, milliónyi szubkultúra létezik. A tagozódás napról napra zajlik, így tesszük élővé, dinamikussá társadalmunkat, s így próbáljuk meg egyénre szabni és önmagunk számára is értelmezhetővé tenni azt a tényt, ma a csomagolás ad el. Minket is.

Nagy fába vágjuk hát a fejszénket, mikor megróbáljuk felkutatni az egyes városi szubkultúrákat, mikor feltérképezzük öltözködési megnyilvánulásaikat, s ha kitartóak vagyunk abban is segítünk, hogyan válassz identitást magadnak a létező nyomvonalak mentén.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások