Test

Ne feküdj le a laptopoddal!

17

Egy (a University College London for The Ergonomics Society által elvégzett) felmérés szerint a notebookon dolgozók 57 százaléka számolt be fájdalmakról. A megkérdezettek legtöbbször nyakukat és a vállukat fájlalták, de sokan panaszkodtak csuklójukra, hátukra, valamint szemfáradtságra is, pedig lehet úgy használni a laptopot, hogy az ne okozzon galibát a testedben. Először is olyan testtartást vegyél fel, melyben a karod egyenes, és lazán tudod tartani a vállaidat, s fontos, hogy a derekad is meg legyen támasztva. Gépezz ülve, ne fetrengj a géppel!

Ha hosszasan használod a géped – és ez nemcsak a laptopok használatnál, hanem a PC-nél is fontos - negyedóránként mindenképpen változtassunk picit a testhelyzetünkön, ne használjuk ölbe téve a gépet, a termelődő hő miatt, ez különösen veszélyes az egészségre és a laptopodra nézve is. Munka, tanulás, levelezés, chatelés közben is óránként legalább egyszer állj fel, nyújtózz egyet, sétálgass körbe, igyál egy pohár vizet, szöszmötölj, ne sajnáld az időt, a tested véded ezzel. A szemedet is pihentesd, biztos ismered az érzést, mikor kiszárad a szemed, s enyhe szúrást is érzel bennük.

Van egy eszköz, ami megakadályozza, hogy görnyedj a hordozható gép előtt. A meglehetősen egyszerű ötleten alapuló kiegészítő szemmagasságba emeli a képernyőt és kényelmesebbé teszi a komfortosnak aligha nevezhető noteszgép billentyűzetét. A könyvszerűen kinyitható Alto egyik oldalán egy teljes, szabványos billentyűzetet találunk, a másikon pedig egy döntött lapos felületet a laptop elhelyezésére. Az Alto billentyűzet használata pontosan olyan, mint amihez az asztali számítógépeknél hozzászoktunk: teljes numerikus billentyűzet, multimédia vezérlőgombok és szabványos gombkiosztás. Az egyszerűen összeállítható platform a képernyőt szemmagasságba emeli, így ideális távolságra helyezve azt a felhasználótól. Beépített billentyűzete USB csatolón kapcsolódik a számítógéphez, ezért a Logitech Alto a Windows alapú laptop gépek jelentős részével együttműködik. Felfüggesztése legfeljebb 4 kilogramm tömegű gépekre van méretezve, amibe a manapság kapható legtöbb laptop beletartozik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások