Közösség

Tilos Move Party

21

A Kultiplex is bezár. Ezt már jó ideje tudjuk. Evidens az is, hogy a Tilosnak ismét költöznie kell. Hiába keresne és akár találna bárki indokot arra, hogy ez ne így legyen, a Kulti, mint budapesti alternatív helyszín, s vele együtt a kerthelység, a művészmozi és a Tilos Rádió stúdiója lebontásra ítéltetett. Az okokról, az adásvételi körülményekről és a többszereplős érdekeltségekről már tavasz óta lehetett értesülni a sajtóból.

Persze, érthető: eladnak egy foghíjtelket sok pénzért, amit a leendő ingatlanfejlesztő tulajdonos be akar majd építtetni még több pénzért. Csakhogy a kerületi előírások szerint nem csökkenhet a zöldterület, tehát valahol parkot kell csinálni, és nincs a IX. kerületben ideálisabb helyszín arra, hogy ledózerolják és befüvesítsék, mint a Kinizsi u. 28. Az aláírások megvannak, nem sok remény maradt az épület megmentésére (hacsak nem derül ki, hogy az erősen bauhausos jegyeket magán viselő épület műemlékvédelem alatt áll, vagy valami hasonló).

A szeptemberben terjengő rémhírek, miszerint még idén ősszel ki kell üríteni az épületet, ugyan tévesnek bizonyultak, egyelőre tavaszig még biztos fennmarad, de ezzel együtt marad a régi forgatókönyv: a Tilosnak új helyet kell találni, a költözéshez pedig pénz kell.

A tilososok ebből kifolyólag októberben rendeztek egy költözés-támogató partit, nem máshol, mint az Almássy Téri Szabadidőközpontban, ami szintén zárja kapuit, ez év végén, véglegesen. A Tilos buli így jól beleillett az Almássy „Zárkózz fel! – Házzáró 25 részes fesztiválsorozat” névre keresztelt programba, és vice versa. A fennmaradási szándék nem kérdés. A támogatóerő érzékelhető volt, a kitartó hallgatói és műsorkészítői gárda összegyűlt, még ha teltház nem is volt a nem olyan rég felújított, mégis halálra ítélt Szabadidőközpontban. 

Jó párszázan váltottak jegyet, és szépen összejött a Tilos Allstars is, a teljesség igénye nélkül. Több neves DJ és MC képviseltette magát, többek között Cadik, Titusz, Naga, Beta, Mango, Gathkins, az Irie Maffia Soundsystem, a kávézóban Sanyi, Skunk, Morzsa, Káosz, Haze, DRS, s a közönség körében is megfordult nem kevés örök tilosos és hű szimpatizáns. A vizuális támogatást a Kiégő izzók nyújtották, néhány múltat idéző diával. Az ígéretesebb jövő reményében tehát nincs megállás. Mozgás van.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások