Divat

Givenchy és a divatház

37

Givenchy virágmintás szöveteivel újított a divaton, a tökéletességre törekedve, mely a klasszikus vonalakat a modernnel ötvözte, megtartva azt a kifinomult női eleganciát, melyet az őzike szemű Audrey Hepburn ihletett és akit mindigis múzsájának tartott.  Az egyéniséget hangsúlyozta a mindennapok egyhangúságával szemben. Munkái elegánsak és kifinomultak, divatbemutatói színházi előadáshoz voltak hasonlítothatóak, a ruhákon túl hajstílust és sminket is meghatározott, természetesen illattal párosítva. Givenchy szerint egy nőnek az illata az, amivel jelen van.


Tökéletes indulás

Hubert de Givenchy egy francia arisztokrata (márki) család sarjaként született, 1927 februárjában. Családja révén gyerekkorától fogva a művészet közelében nevelkedett, a 37-es párizsi Világkiállítás pedig ihletet adott számára a tervezéshez, így a francia főváros művészeti iskolájában tanulta ki az elméleti alapokat.
A divatvilágban az első munkahelyén -Lagerfeldhez hasolnóan- ő is Balmainnál asszisztált, majd Christian Diornál, végül Elsa Schaparellinél tanulta ki a szakma gyakorlati alapjait. 1952-ben beteljesült az álma, megalapította saját házát, a Givenchy-t. Első kollekcióját Bettina Grazianiról, egy akkori párizsi topmodellről nevezte el, kreációjában az újdonságot tökéletességgel ötvözte a Diortól hozott konzervatív stílussal. Divatguruk közt tanult, Balenciaga és Paco Rabanne voltak a mentorai, bár ő és Balenciaga soha nem dolgoztak együtt.

Világhírnév
Audrey Hepburn és Jackie Kennedy a tipikus 50-60-as évek Givenchy stílusát, azaz a könnyed eleganciát a nőiességgel párosítva, testesítették meg. Givenchy a ruhái által - természetesen Audrey-n keresztül - bekerült Hollywoodba, mellyel olyan hírnévre tett szert, mint azelőtt más soha, utat törve ezzel az utána következőknek. Amikor John F. Kennedyt megölték, az egész világ figyelme a Kennedy családra terelődött, Jackie Kennedy pedig férje temetésére egyenesen Párizsból szállíttatott magának Givenchy-tól gyászruhát. Innentől kezdve boltjában olyan hírességek fordultak meg, mint Grace Kelly, Mona von Bismarck, és a windsori hercegnő. 1965-ben debütált egy prêt-à-porter kollekcióval, később elindította férfikollekcióját is, majd a cég életébe változást hozva, megnyitotta parfümgyárát. Első illatán szerepelt először a négy G betű, mint logó.

Üzlet
1988-ban a Louis Vuitton - Moet Hennessy (LVMH) felvásárolta a Givenchy házat -a Diorhoz hasonlóan-, melyet Bernard Arnault ma is működtet egy befektetőcégen keresztül és ami Európa legnagyobb luxusáru manufaktúrája.
1995-ben Givenchy végleg szakított a divat világával, úgy véli ma már követhető divat sincs, franciaországi birtokán műkincsei közt él.
Helyét a brit származású John Galliano váltotta a divatházban, majd Alexander McQueen, és Riccardo Tisci, aki 2005 óta haute couture-t tervez.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások